Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

A tábornokok demokráciája

Amerika társadalmi berendezkedése nem az orosz szolgálatok aknamunkája miatt van válságban. Az okok éppen Trump elnökké választásában rejlenek.

Torba Tamás
2017. 09. 01. 18:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három nyugdíjas katona is kulcsszerepet tölt be a Trump-adminisztrációban, ami példátlan az Egyesült Államok történetében. A védelmi miniszter James Mattis nyugalmazott tengerészgyalogos altábornagy, aki a Truman elnök által 1950-ben a kabinetbe hívott, korábban külügyminiszterként szolgáló Marshall tábornok óta az első egyenruhás a Pentagon élén. A Nemzetbiztonsági Tanács élén Herbert Raymond McMaster áll, ő 2005-ben az Irakban zajló Operation Restoring Rights nevű, Tell-Áfár város felkelőktől való megtisztítására indított hadművelet egyik parancsnokaként vezette a 3. páncélosezredet akkor még ezredesi rangban. Ma nyugalmazott altábornagy. A Fehér Ház személyzeti főnöki (Chief of Staff), szintén kulcspozíciónak számító posztját pedig John F. Kelly nyugalmazott tengerészgyalogos altábornagy, korábban a Belbiztonsági Minisztérium (Homeland Security) vezetője tölti be.

Tekintve, hogy a kormány többi tagja, beleértve Tillerson külügyminisztert, szinte észrevehetetlen, és a hírek szerint Trump elnök mozgásterét a bemutatott triumvirátus jelentős mértékben korlátozza, beleértve az elnök parancsainak időnkénti megtagadását is, nem járnak messze az igazságtól azok a megfigyelők, akik a jelenlegi vezetést a „tábornokok demokráciája” kifejezéssel jellemzik.

A három generális a kongresszussal nagyjából-egészében együttműködve igyekszik az Egyesült Államok kormányának hatáskörükbe tartozó részét hatékonyan működtetni, lenyesegetve azokat a vadhajtásokat, amelyek abból fakadnak, hogy a megválasztott elnök nem igazán képes és hajlandó elfogadni és megtanulni Washington működését. A Trump és tanácsadói által még a kampányidőszakban meghirdetett, hagyományos kormányzati elit elleni harcban a tábornokok inkább az utóbbiak oldalán állnak az elnökkel szemben. Ennek bizonyítéka több, Trump emberének számító funkcionárius idő előtti távozása, valamint az, hogy Kelly nagyjából negyven, az Obama-adminisztráció idején kinevezett, a nemzetbiztonsági tanácsban dolgozó munkatárs menesztését akadályozta meg.

A mindezzel tisztában lévő elemzők némelyike már Trump elnök közelgő lemondatásáról értekezik. Ennek azonban kevés az esélye. A korábban címlapsztorinak számító, az elnök, rokonainak és munkatársainak orosz kapcsolatait feltárni kívánó vizsgálatok immáron kevesebb érdeklődésre tartanak számot. Fennáll a lehetőség, hogy akármilyen eredmény is születik, azt a törvényhozás két háza csendesen a szőnyeg alá söpri. Amerika most nem engedheti meg magának, hogy regnáló elnökét akár alkalmatlannak, akár orosz kémnek nyilvánítsa. Ne feledjük: Trump népszerűsége, bár sokat csökkent, még mindig igen jelentős a választói körében, akik egy ellene hozott intézkedést igencsak rossz néven vennének, tekintve, hogy véleményük szerint – és ebben igazuk van – Trump egyetlen választási ígéretét sem valósította meg, amiért mind az elnök, mind szimpatizánsai azt a washingtoni kormányzati és törvényhozási mechanizmust hibáztatják, ami ellen az elnök egyre reménytelenebbnek tűnő harcot folytat. Ezt a harcot Trump elveszítheti, de a másik oldal nem hirdethet győztest. Ugyanis Amerikának nem hiányzik, hogy országos tömegtüntetések robbanjanak ki akár a leváltandó Trump ellen, akár mellette. Charlottesville megmutatta, hogy bár az FBI a hatvanas években a Cointelpro művelet keretében szétzúzta a szélsőjobboldali, majd a hetvenes évek elején a szélsőbaloldali extrémista kezdeményezéseket, ezek mára új köntöst öltve támadtak fel. Ehhez járul, hogy egyes oroszfóbiában szenvedő biztonságpolitikai szakértők úgy vélik, a jelenlegi robbanásveszélyes helyzet alkalmat ad az orosz titkosszolgálatoknak, hogy a múlt század hatvanas éveiben Európában használt eszköztárukat újra bevessék. Konkrétan a német Vörös Hadsereg Frakció (Rote-Armee-Fraktion – RAF) megszületéséről van szó. 1967 nyarán egy Karl-Heinz Kurras nevű, náci nézeteiről ismert, Wehrmacht-veterán nyugatnémet rendőr egy tüntetésen meggyilkolt egy Benno Ohnesorg nevű diákot. Kurras a tettéért semmilyen büntetést nem kapott. Az eseten felháborodott szélsőbaloldali diákok alapították meg a RAF-ot. Nemrég derült ki, hogy a gyilkosságot elkövető Kurras valójában a keletnémet Stasi titkos ügynöke volt, akcióját egy átgondolt stratégia részeként követte el. Miután az amerikai Oroszország-szakértők jelentős része szerint a mostani moszkvai vezetés céljait tekintve semmiben sem különbözik a Szovjetunió élén állóktól, csak remélni lehet, hogy mindenkori véleményüket a három sokat látott katona kellő józansággal kezeli. Hasonlóan az elnök Észak-Korea kapcsán kiadott és ugyanezen urak által megtagadott parancsaihoz. Amerika társadalmi berendezkedése nem az orosz szolgálatok aknamunkája miatt van válságban. Az okok éppen Trump elnökké választásában rejlenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.