Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Euróövezet 2025 – velünk vagy nélkülünk?

Az euró – mint kizárólagos hazai fizetőeszköz – bevezetésének kérdése jó ideje foglalkoztatja a hazai közvéleményt.

Torba Tamás
2017. 09. 19. 19:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az euró – mint kizárólagos hazai fizetőeszköz – bevezetésének kérdése jó ideje foglalkoztatja a hazai közvéleményt. A 2018-as választások közeledtével, valamint a „mag-Európa” koncepció előtérbe kerülésével a forint lecseréléséről folytatott párbeszéd új erőre kapott. Neves közgazdászok, volt jegybankelnökök, más közéleti személyiségek és véleményvezérek tartják fontosnak álláspontjuk kifejtését. Ehhez hozzájárulva a magam részéről egyfelől röviden felvillantanám a Magyar Nemzeti Bank (MNB), továbbá a kereskedelmi bankokat felügyelő hatóság (jelenleg ez is az MNB) jövőjének néhány aspektusát, illetve röviden kitérnék a politikai pártok eddig megismert nézeteire.

Először is rögzítsük, hogy a legkedvezőbb helyzetben is az euró bevezetésére legkorábban 2023–25 körül kerülhetne sor. Ekkorra teljesülniük kell az ismert makrogazdasági feltételeknek (például: államadósság nemzeti össztermékhez viszonyított szintje). Az MNB, mint a hazai monetáris politikát meghatározó szerv, a forintkamatok meghatározása, valamint a piac likviditással – magyarul: olcsó forrással – való ellátása során közvetlenül segédkezik a kormány gazdaságpolitikai céljainak megvalósulásában. Ezeket most nem a kormányprogramokban leírtak szerint határozom meg, hanem leszögezem: a mindenkori magyar kormány célja, hogy a hozzá lojális vállalkozói réteg elfoglalja a – Lenin után szabadon – gazdaság parancsnoki pontjait.

A bolsevista teóriához képest a változás annyi, hogy ezeket a pontokat nemcsak irányítani, hanem (magán)tulajdonolni is kell. Lásd Orbán Viktor ismert elképzelését a magyar bankrendszer minimum felének nemzeti tulajdonba vételéről, továbbá a kiskereskedelemben, az energiaszektorban, a médiában, az építőiparban vagy a mezőgazdaságban (földtulajdon) végbemenő folyamatokat. Mindezt az MNB több módon is támogatja, olyan állami tulajdonú pénzintézetek partnerségével, mint az Eximbank, az MFB és mások. Amíg ez a folyamat a kezdeményezők számára megnyugtató módon le nem zárul, addig az euró bevezetését a kormány – és az MNB – nem fogja támogatni. Ennek egyszerű oka, hogy az euró bevezetése után a Magyar Nemzeti Bank az Európai Központi Bank (EKB) filiáléjává válik, amelytől továbbra is elvárják, hogy a magyar gazdaság állapotáról elemzéseket és jelentéseket készítsen, de sem a kamatpolitikába, sem a kereskedelmi bankok forrással való ellátásába nem szólhat bele. Ugyanez igaz a felügyelet kérdésére is. A ködös hátterű hiteleket az európai felügyelet vizsgálja.

Nézzük meg, az ellenzéki pártok hogyan viszonyulnak a kérdéshez! A valódi válaszhoz le kell szögezni, hogy a politika számára a forint vagy az euró nem pusztán fizetőeszköz, hanem a hatalom technikai gyakorlásának egyik fegyvere (lásd fentebb). Az MSZP euróval kapcsolatos aktuális véleménye eléggé hiteltelennek tűnik, lévén, hogy elsősorban a szocialisták voltak azok, akik 2010 előtt folyamatosan módosítgatták a bevezetés határidejét, és végül nem maradt lehetőségük a projekt végrehajtására. A hiteltelenség oka, hogy komoly ellentmondás feszült a mindenkori szocialista kormányok gazdaságpolitikája és az euró bevezetésének feltételei között. A gazdaságpolitika ugyanis a magyar államháztartást az euróövezettől egyre távolabb vitte – hacsak nem a görög példát akarták követni. Ergo olyasmit ígérgettek, amiről tudták, hogy képtelenek teljesíteni. Hasonló a véleményem a Demokratikus Koalícióról is.

A liberális kis pártok és a Momentum az euró mellett kötelezik el magukat. Elsősorban ideológiai alapon. Számukra a mag-Európához tartozás alap. E hozzáállás egyik veszélye, hogy visszatérhetnek azok az idők, amikor minden, tőlünk nyugatabbra fekvő országból érkező bankárt, pénzügyi tanácsadót vagy politikust félistenként üdvözöltek a hazai döntéshozók. Jó lenne, ha a történelem nem ismételné önmagát.

A Jobbik, mint a nemzeti radikális oldalról – elemzők szerint – középre tartó erő esetében egyelőre nincs világos álláspont (nem is fontos, hogy ebben a pillanatban legyen). Viszont a választásokig előbb-utóbb arra fogják kényszeríteni őket – minden oldalról –, hogy nyilatkozzanak. Nehéz feladat lesz ez számukra, pláne, hogy a többi pártról többé-kevésbé tudni lehet, hányadán állunk velük. Nehéz – de megkerülhetetlen.

A szerző közgazdász

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.