Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Vidd hírül a rómaiaknak!

Most kezdődik csak az igazi kampány, összemosódva a 2018-as parlamenti választással.

2017. 09. 14. 12:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lányi Andráséknak nagyjából annyi esélyük van nyerni a „római-parti csatában” Tarlós Istvánék ellen, mint 2497 évvel ezelőtt a spártai Leonidásznak a perzsa Xerxész ellen a Thermopülai-szorosban. Akkor is, ha a főpolgármester „döntsön a nép!” felkiáltással belátta, hogy tévedett. Azt gondolta, kizárólag a szakmának kell elrendeznie az árvízvédelem ügyét – érdemi szakmai vita nélkül –, miközben a politikusok megúszhatják a politikai vitát. Egy demokráciában sohasem úszható meg a vita, legfeljebb elodázható. Súlyos következményekkel. Most például a kormánypárti többségű Fővárosi Közgyűlésnek azután kellene kénytelen-kelletlen kiírnia a népszavazást, hogy már áprilisban lándzsát tört a mobil gát part menti megépítése mellett. Akkor azt hitték, elhallgatnak az ellenzők, akik bevallásuk szerint „a természetközeli Római-part” védelmezői.

Nem csoda, ha ebben a helyzetben Lányi Andrásék kampányra készültek, mondván, nincs más lehetőségük. Kérdés, mivel hívták volna fel a közvélemény figyelmét. Azt a mobilgátellenzők zöme is belátta, hogy ha védművet kell építeni, és ott fa van, nincs mese, azt muszáj kivágni. Az pedig nem hozza lázba a mégoly zöld embereket sem, hogy százas nagyságrendnél emitt esetleg tíz fával kell többet eltüntetni, mint amott.

Izgalmas heteknek nézhettünk volna elébe, amikor egy magát civilnek nevező szervezet, a part menti gát mellett kiálló Római-partért Egyesület elkezdett ordenáré módon zsidózni. Nem kellett több a támogatottsági százalékpontjait feljebb tornászni képtelen kis pártnak, az Együttnek: habzó szájú nácizással válaszolt. Ebben a légkörben azonban kizárt az érdemi vita, az érvek ütköztetése, a másik meghallgatása.

Az árvízvédelmi mű Nánási út–Királyok útja nyomvonala azután kapott szélesebb publicitást, hogy Tarlós István adott nyáron néhány hét esélyt a környezetvédőknek. Személy szerint Lányi András író-filozófusnak. Aki megpróbálta a lehetetlent: szakértőket toborzott, hogy rövid idő alatt olyan tanulmányt tegyenek le az asztalra, amely megállná a helyét a másik héttel szemben, amelyek mindegyike a mobil gát irányába mutatott. Részben sikerült, részben nem, viszont a főpolgármester azzal, hogy eleve negligálni próbálta a dokumentumot, miközben a vitától továbbra is elzárkózott, olajat öntött a tűzre. Mint mondta, már belefáradt az áldatlan, hét éve húzódó (valójában elfojtott) vitába, és megcsinálja, amit megígért a választóknak: azaz megold egy problémát.

A problémát azonban senki sem érzékeli. Rég nem volt itt árvíz? Bármit is gondoljunk arról, hogy hova épüljön akár mobil, akár fix gát, jó lenne, ha mindenki lehiggadna: 2013-ban centiméterek hiányoztak a Rómain, hogy átcsapjon a víz az oda letett több tízezernyi homokzsákon, és elöntse Óbudát a Szentendrei útig. Nem sokon múlt a katasztrófa 2006-ban és négy évvel korábban, 2002-ben sem. Tehát illendő lenne komolyan venni a kérdést minden félnek. Ellenkező esetben osztoznak a felelősségen, ha valamikor a közeljövőben netán megint jön az ár, és pusztítja, ami az útjába kerül.

Budapesten talán még sosem volt ennyire megosztó fejlesztés, mint az utóbbi időben Csillaghegyi-öblözetként emlegetett III. kerületi terület árvízvédelme. Amit évtizedek óta ígérgetnek az itt élő 55 ezer embernek. Nekik valóban a bőrükre, az életükre, az otthonukra, a vagyonukra mehet a politikai játszma. Amely nem ma kezdődött: az ötvenes években hevenyészetten összehányt földrakásról, az úgynevezett nyúlgátról hosszú ideig azt hitték, örökre védelmet biztosít. Hát nem. De a Római-part sem paradicsom, hanem a kommunizmus idején lepusztított, a rendszerváltozás idején pedig szerencselovagok, vendéglátósok, szállodások, lakóparkosok, ingatlanspekulánsok kezébe került terület. Amiből a lehető legtöbbet próbálták és próbálják azóta is kisajtolni. Sokáig csak sejthető volt, miért sorolta üdülőövezetbe a Demszky Gábor vezette főváros a partot annak tudatában, hogy az építésügyi kiskapuk kihasználásával lényegében bármi felhúzható ott. Ezt a legplasztikusabban egy közelmúltbeli eset világította meg, amikor az Orbán Viktor bizalmasához, Garancsi Istvánhoz köthető lakóparképítő cég a tavaly bevezetett változtatási tilalom hatálya előtt jutott építési engedélyhez.

Őszintén mondom: fogalmam sincs, ha ma lenne népszavazás, hogyan döntenék. A Római-part tulajdonosainak zöme a Lányi-féle tanulmány szerint is képes megvédeni ingatlanát az árvíztől. Mire költse tehát a főváros az uniós tízmilliárdokat?

Most kezdődik az igazi kampány, összemosódva a 2018-as országgyűlési választással. Totális háború lesz – de remélhetőleg emberáldozatok nélkül. Ezért a spártai hősök sírfelirata után szabadon csak arra kérhetjük az erre vetődő vándort: vidd hírül a „rómaiaknak”, megcselekedhetik, amit megkövetel a haza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.