Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Brüsszeli oroszlánszelídítés

A huszonhetek szolidaritása tartósabb érték a gyors kereskedelmi megállapodásnál.

Hegyi Gyula
2017. 10. 24. 18:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa sokáig nyuszinak hitt vezetői megrázták magukat, és bátran szembeszálltak a brit oroszlánnal. Kissé bulvárosan így összegezhetnénk a huszonhét uniós tagállam döntését arról, hogy nem kezdik meg a jövőbeni kereskedelmi kapcsolatokról szóló tárgyalásokat az Egyesült Királysággal. Ehhez a briteknek előbb garantálniuk kell egy komolyabb „lelépési díj” befizetését, a náluk dolgozó uniós állampolgárok jogainak biztosítását és az ír–északír határ kérdésének rendezését. Bár az uniós vezetők már a kezdetekkor bejelentették: előbb e három kérdésben kell megállapodni, és csak aztán lehet a britekkel való majdani kereskedelem feltételeiről beszélni, sokan tartottak tőle, hogy a „business as usual” elve felülírja a kezdeti keménységet.

Az Egyesült Királyság néhány nyugat-európai ország legfontosabb kereskedelmi partnerei közé tartozik, melyek számára a kereskedelem folytatása messze fontosabb szempont, mint a Londonban dolgozó magyar munkások vagy az ír határon átsétáló kisemberek ügye. Németország például évente 86 milliárd euró értékben exportál, és lényegesen kevesebbet importál, de jelentős a spanyol, a francia és a belga exporttöbblet is. Még a magyar–brit kereskedelem is enyhe magyar pozitívumot mutat. A brit kormány ezért arra számított, hogy az európai gazdasági körök lebeszélik kormányaikat arról, hogy kiálljanak olyan „másodlagos” ügyek mellett, mint a kelet-európai vendégmunkások védelme vagy a brit befizetések rendezése. A brexitnek fölényes magabiztossággal nekivágó brit konzervatívok nyíltan meg is jósolták, hogy a német autógyártók és az olasz divatárusok kikényszerítik Berlinben, Rómában és Brüsszelben a kedvező megállapodások mielőbbi megkötését.

Nem ez történt. A nyugati kormányok – elsősorban és döntően Angela Merkel német kancellár – meggyőzték saját gazdasági köreiket arról, hogy a huszonhetek Európájának belső szolidaritása tartósabb és fontosabb érték a mielőbbi kereskedelmi megállapodásnál. Ha Berlin most autógyárai érdekeit követve elengedi a briteknek a költségvetési befizetéseket, magára hagyja az ott dolgozó uniós polgárokat, és fütyül az írek problémáira, akkor hosszabb távon maga is hozzájárul az EU további bomlásához. Ami Németország és a német gazdaság számára is történelmi katasztrófa lenne. És hát a brit szigetek nem hajózhatnak el Európa mellől, előbb-utóbb úgyis megszületik a méltányos megállapodás – de ennek előfeltétele az uniós válóper korrekt rendezése.

A brit kormány két fronton próbálta meg felpuhítani a kontinentális Európát. Egyrészt a fejlett nyugat-európai országokat győzködte arról, hogy ne törődjenek a „szegény keletieket” érintő kérdésekkel. Elsősorban a keleti tagállamoknak nyújtott uniós kifizetések és az onnan származó munkavállalók szenvednék meg, ha London megúszná e kérdések tisztességes rendezését. Másrészt a kelet-európai jobboldali kormányok euroszkeptikus vezetőit szerették volna rávenni arra, hogy Brüsszel-ellenes ideológiájuknak megfelelően bontsák meg az egységet. A kiváló brit diplomácia mindent bevetett a huszonhetek egységének a megrendítésére. Orbán Viktor kiemelten értékes személyiségnek látszott ehhez, hiszen anno David Cameron brit miniszterelnök legjobb kontinentális partnerének mutatta magát.

A próbálkozás nem járt sikerrel. Orbán Viktor a lengyelekkel együtt felismerte, hogy Brüsszel fontos kelet-európai érdekeket is képvisel a befizetések és a munkavállalók ügyében. Talán az is eszébe jutott, hogy Cameron mekkorát bukott a „kint is vagyok, bent is vagyok az unióban” ócska játékával. Akárhogy is, a huszonhét uniós tagállam egységét senki sem bontotta meg. Határozottan London tudtára adták: rendeznie kell az adósságait a közösséggel, és garantálnia kell az onnan érkezők jogait a szigetországban ahhoz, hogy aztán szabadon kereskedhessen az unióval. Ez a kiállás Európa közös sikere. Ha nagyon optimisták vagyunk, azt is remélhetjük, hogy a brexit kudarcos története jót tesz az egységnek.

Az európaiak váratlan határozottsága még jobban megosztotta a briteket. A nemrég még keménynek és rendíthetetlennek mutatkozó brit miniszterelnök szinte könyörögve kért némi szépségflastromot a brüsszeli elutasításra, amit – helyesen – meg is kapott. A huszonhetek hozzáállása nyomán nemcsak a brit társadalom, de maga a konzervatív párt, sőt a kormány is megosztott a brexit kezelésében. Egyre több brit ismeri fel, hogy a kilépés nagyon rossz ötlet volt, és a mellette hangoskodók becsapták a választókat. A kilépés visszacsinálása azonban még nehezebb lenne, mint amilyennek a végrehajtása ígérkezik.

De mindezt a britek választották maguknak. A huszonheteknek a kontinentális Európa érdekeit kell egységesen és határozottan képviselniük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.