Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Kelet- és orosznémetek

A társadalom valódi törésvonala nem a vendégmunkásokhoz és az iszlámhoz kötődik.

Techet Péter
2017. 10. 02. 16:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német közéletet meghatározzák az integrációs viták. Ilyenkor főleg a muzulmánokra szokás gondolni. Miközben azonban a németországi törökök csupán alig felének van szavazati joga, két másik csoporttal – amelynek tagjai mind német állampolgárok – alig szokás foglalkozni. Egyrészt a keletnémetekről van szó, másrészt a kilencvenes évektől a volt szovjet térségből bevándorolt úgynevezett „orosznémetekről”, „russendeutschokról”. A törökök többsége Nyugat-Németországba vándorolt ki, az ottani világba szocializálódott. A keletnémetek és az orosznémetek azonban kommunista diktatúrából jönnek, egészen más értékvilágot, mentalitást hozva magukkal.

Az Alternatíva Németországnak (AfD) a maga Nyugat-ellenes jelszavaival ezért tudott e körökben kiemelkedő eredményeket elérni. Kelet-Németországban a párt mindenütt a második helyet szerezte meg, Szászországban pedig első lett. Míg a nyugatnémet területeken az AfD tízszázalékos kispárt, a keletnémet vidékeken húsz százalék feletti néppárt. A nyugati tartományokban eközben jól kimutatható – ahogy a kelet-bajorországi eredményeket elemző Passauer Neue Presse is írta –, hogy olyan körzetekben tarolt az AfD, ahol az orosznémetek aránya kimagasló. Az AfD ezt a réteget, amelynek német származása nem kis részben megkérdőjelezhető, tudatosan szólította meg. Oroszul. Az orosznémetek életvitele, szocializációja posztszovjet. Sokan a mai napig a németországi eseményekről is a Merkel-ellenes orosz állami médiából tájékozódnak.

A mostani német választás tehát megmutatta, hogy a társadalom valódi törésvonala nem a vendégmunkásokhoz és nem az iszlámhoz kötődik. A Kelet és a Nyugat különbsége jelenti a legnagyobb kihívást ma. Nyugat-Németország a második világháború végétől elköteleződött a nyugati, euroatlanti világ mellett. Konrad Adenauer kereszténydemokrata kancellár bölcsességét – és rajnai meghatározottságú katolicizmusát, poroszellenességét – bizonyítja, hogy nem fogadta el a semleges, egységes Németország gondolatát. Szerinte először a nyugati világba kellett integrálódni, csak aztán jöhetett a németség egysége. A hatvanas évektől megkezdődött a múlt feldolgozása is: Nyugat-Németország mára talán a világ egyetlen olyan állama lett, amely képes volt kritikusan szembenézni a nacionalizmussal, saját bűneivel. Mindebből nem megtörten, hanem megerősödve, büszkén jött ki. A német büszkeség mai napig meghatározó eleme a múltfeldolgozás sikere. Ezzel egy időben számos vendégmunkás érkezett, akik mára a nyugatnémet városok szerves részét képezik. A multikulturalizmus a nyugatnémet nagyvárosokban nem elvont félelem, hanem mindennap megélt, működő valóság. Nem véletlen, hogy az AfD azokban a városokban szerepelt a legrosszabbul, ahol a németeknek mindennapi tapasztalatuk van a külföldiekkel.

A nyugatnémet elit 1990-ben azt remélte, hogy az újraegyesüléssel a keletnémetek is hirtelen nyugatnémetekké válnak. Hogy kapásból magukévá teszik a múltfeldolgozás és a multikulturalizmus eredményeit. A nyugatnémet közélet nem számolt azzal, hogy a keletnémetek egészen más társadalmi, politikai, kulturális változásokon mentek át a második világháború után. A kommunizmus a porosz nacionalizmus számos elemét átmentette, megőrizte. A zárt társadalom etnikai homogenitást is jelentett. Mindazok a vívmányok és eredmények, amelyekre a nyugatnémet közélet joggal büszke, a keletnémeteknél idegenül hatnak. Ezért pislákolhatott a keletnémet vidékeken mindig is a neonácizmus, ezért élik ott meg veszélyként, fenyegetésként a multikulturalizmust. A nyugatnémet és a keletnémet területek vallásossága is különbözik: míg a nyugatnémet életnek része a katolikus vagy az evangélikus egyház, a keletnémet területeken nyolcvan százalék feletti a vallástalanok aránya. Ennek és az ottani idegenellenességnek az összefüggéseivel több tanulmány is foglalkozott.

A keletnémet valóságot hosszú ideig mégis sikerült eltakarni: a kereszténydemokraták (CDU) lefedték a nyugati viszonyok közepette jobboldalibb tábort, a posztkommunista utódpárt (PDS, ma Die Linke) pedig a keletnémet frusztrációt képviselte. A keletnémet kérdés kontroll alatt volt. Most azonban megjelent az AfD, amely egyszerre képviseli a radikális jobboldaliságot meg a keletnémet dühöt és nosztalgiát. Nem véletlen, hogy a párt a legtöbb szavazót a CDU-tól és a Linkétől hozta el.

A keletnémetek és az orosznémetek az AfD-vel kicsit keletebbre tolták az egész német közéletet. A lengyel Kaczynski, Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin kelet-európai világa kukkantott be Németországba. A muzulmánok nagyrészt sikeres integrációja után ez lesz a következő idők kihívása Németországban. A liberális demokráciát, a nyitott társadalmat ugyanis szemmel láthatóan nem a muzulmánok fejkendői veszélyeztetik leginkább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.