Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Matolcsy, a keresztapa

Ördögűzés, rózsafüzér, hét és fél milliárd rokon – csak néhány kifejezés, amely hétfőn elhangzott az Országgyűlésben.

Mangel Gyöngyi
2017. 10. 15. 12:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ördögűzés, rózsafüzér, hét és fél milliárd rokon – csak néhány kifejezés, amely hétfőn elhangzott az Országgyűlésben. A napirend előtti ellenzéki kérdések egyikére sem érkezett érdemi válasz, a kormánypárti politikusok szavait mellébeszélések, vagdalkozások és személyeskedés jellemezte, a reagálások hangneme pökhendi, lenéző vagy kioktató volt. Sokan vélik úgy, hogy ami történt, az kétségbeejtő és méltatlan az állítólag bennünket is képviselő politikusoktól.

A hétfői eseményekből most két szót emelnék ki: sátán és rokon. A sátán kifejezés Aradszki András képviselő felszólalásában hangzott el, Soros Györgyre utalva. Aradszki jogász, és nem természettudományos végzettségű kereszténydemokrata politikus. Az energiaügyekért felelős államtitkári pozíciót is betölti, és a paksi atomerőmű-bővítés feltétlen híve, emellett annak a választókörzetnek az egyéni képviselője, ahol én is élek. A sátán elleni küzdelem keresztény kötelességünk – hangoztatta a politikus az Országgyűlésben, és a gonosz elleni legerősebb fegyvert, a rózsafüzért is megnevezte, amelynek erejét Soros György is meg fogja tapasztalni. Mi volt ez, ha nem ördögűzés rózsafüzérrel? A kérdés az, hogy vajon büszkének kell-e lennem, vagy pontosan az ellenkezőjét kellene éreznem azért, hogy a képviselőm a XXI. századból az ördögűzéssel egyenesen a középkorba visz vissza. Sokakkal együtt úgy érzem, hogy az én katolikus hitemet is megcsúfolta Aradszki András ezzel a felszólalással.

Folytassuk a rokonsággal. Bárándy Gergely a jegybankelnök rokonainak juttatott pénzeket és egyéb kedvezményeket firtatta, hogy miért a fiának, a sógorának, a feleségének és egyéb rokonainak volt lehetősége sörgyárat, internetes portált venni, kedvezményes hitelt vagy uniós támogatást kapni. A szocialista politikus meglepő választ kapott, Matolcsy György kioktatta Bárándyt, hogy elég szűkösen sorjázta a kis listáját, majd közölte: ő hívő ember, hét és fél milliárd rokona van, így nem lehet azzal vádolni, hogy a közeli rokonainak menne az állami pénz. Matolcsy Györgynek tehát az emberiség nagy családjának minden tagja a rokona, és neki sikerült az, ami Marxnak és Engelsnek sem, egyesítette a világ proletárjait, meg elsősorban a nem proletárokat.

Nézzük tehát a jegybankelnök rokonságát, gyermekeit, volt és jelenlegi feleségét, sógorait, nagynénjeit, nagybátyjait, másod-, harmad- és negyed-unokatestvéreit és számtalan keresztgyermekét! Ha Matolcsy igazat mondott, akkor rokona a bangladesi utcagyerek, a svéd bútortervező, a nógrádi málnatermesztő, a mongol pásztor, a német autógyáros, a tatabányai autószerelő, a kurd hazafi, az Amerikában dolgozó indiai informatikus, a székely gazdálkodó és az észak-koreai, atomháborúval fenyegető diktátor. De rokon a francia csapatban játszó szenegáli focista, a dél-amerikai kokaintermesztő, az őslakos indián, a török vendégmunkás, a szegedi egyetemi tanár, a kínai rizstermelő, a balmazújvárosi óvónő, a hazánkban dolgozó szudáni orvos, az Iszlám Állam összes katonája és minden hazai mélyszegénységben élő. Folytatva a sort, a jegybankelnök nagy családjába tartoznak a keresztényeken kívül a buddhisták, a zsidók, a bahái és a hindu vallás közösségének tagjai, a metodisták, az ősi, törzsi vallások hívei és a muszlimok is. Rokonai azok a menedékkérők is, akiket a szerb határon lévő határzónában várakoztatnak, rokonai az őcsényi rettegő lakosok, az őket gyűlölködésre biztató politikusok, az afgán család is, amelytől a falu lakói irigyeltek néhány nap pihenést, és azok a lélekvesztőn hajózó bevándorlók is, akik Európa felé tartanak, talán épp rokonlátogatásra.

Ebből az abszurd felsorolásból is látszik, hogy Matolcsy György hét és fél milliárd rokonának emlegetése csak egy szánalmas védekezés, a kérdezőt, illetve a magyar állam- és választópolgárokat lenéző válaszadás. Arra viszont nem válaszolt a Nemzeti Bank első embere, hogy miért a fia kapott a bútorgyárára uniós támogatást. Mi erre és számtalan más kérdésre várjuk az igazi választ.

A szerző környezetvédelmi újságíró

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.