Orbán Viktor a Jobbiknak: Önök bénák!

Napirend előtt még az is kiderült, hogy a sátán és Soros György majdnem ugyanaz.

MN
2017. 10. 09. 8:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rövid ülésnapot tart ezen a héten a parlament, vagyis nem lesznek szavazások, így interpellációk sem, csak kérdések és azonnali kérdések. Utóbbiak sorában ismét eljött a napja, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek személyesen kell válaszolnia a neki szegezett kérdésekre, hiszen a kérdezők már háromszor visszautasították, hogy más válaszoljon a kormányfő helyett.

A szocialista Szakács László azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy „Ez önöknek a demokrácia?”– Pécsen ugyanis szintet ugrott a kormány a demokrácia felszámolásában, Páva Zsolt polgármesterrel szembefordultak a képviselők – emlékeztetett az MSZP-s képviselő. Ezért a demokráciáért küzdött, hogy pártpolitikusból álló bizottság alakuljon egy fideszes városban? – kérdezte Orbán Viktortól.

A kormányfő válaszában először is azt kérte, hogy pártbizottság ügyben inkább forduljon a saját frakciójához a képviselő, majd a szocialisták adósságfelhalmozásáról beszélt, amit a miniszterelnök szerint a Fidesz-kormány tett helyre. A miniszterelnök szerint, ha a tartozásokat sikeresen felszámolta a Fidesz, akkor Péccsel is meg fog birkózni a kabinet.  „Visszavették a helyiek a helyi vízművet a külföldiektől, tovább építették az M60-as utat” – sorolta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a kormány a pécsi emberek oldalán áll és segíteni fog.

„A jó hír, hogy már csak 2018 áprilisáig fogom önt kérdezni miniszterelnöki pozícióban” – kezdte felszólalását Vona Gábor, hangsúlyozva, hogy a rossz hír az, hogy Orbán nem szereti, ha kérdezi őt. A Jobbik elnöke arra várt választ, hogy Orbán Viktor, ha már úgy is szereti a focit, sportszerűnek tartja-e, hogy plakátokat rongálnak a kormánypártiak, törvénytelen eszközökkel próbálják felhasználni az Állami Számvevőszéket.

„Szépen kérem, ne jöjjön nekem Sorossal és Simicskával” – hangsúlyozta Vona Gábor, aki azt is megkérdezte: „Lesz-e még valaha demokrata a miniszterelnök, vagy kiégett despotaként fog távozni?”

A kormányfő válaszában egy reménytelen helyzetben lévő pártnak nevezte a Jobbikot. Mint mondta, Vona eladta a pártot egy milliárdosnak. A miniszterelnök jelezte, a plakátüggyel a kormány nem foglalkozik. „Most ráadásul még a sportot is ürügyként használja” – jelentette ki a kormányfő a Jobbik elnökének kérdéseire. A plakátügyről és a Jobbik esetleges felszámolásáról Orbán azt mondta: „Önök bénák!”

Vona Gábor viszonválaszában úgy fogalmazott: Orbán Viktor elvesztette a méltóságát, már csak a stadionja és a kisvasútja érdekli. A miniszterelnök erre azt válaszolta: amióta Vona Gábor eladta a pártját, a nyakán nyakörv van, a póráz meg a gazda kezében.

A miniszterelnök abszurdnak nevezte a párt elnökének erkölcsi „kioktatását”. „Huszonhatodszor ad elő erkölcsi dörgedelmeket” – mondta a kormányfő.

Az LMP-s Szél Bernadett és Demeter Márta pedig azt tudakolta, hogy „Hol marad az Orbán-terv?” Szél Bernadett szerint a magyar emberek olyan tervre várnak, amivel ki lehet húzni a gödörből az országot, erre viszont az LMP-s politikus szerint nincs terve a kormánynak. Szél Bernadett hosszan sorolta, hogy helyre kellene tenni az egészségügyet, az oktatást. Az ellenzéki politikus szerint ugyanis a magyarokat ezek érdeklik, nem a Soros-terv.

„Ha nem szívesen hall a Soros-tervről, azt megértem” – mondta Orbán Viktor válaszában, utalva arra, hogy Szél Bernadett a Soros hálózat tagja volt. A kormányfő hosszasan sorolta, mit tett a kormány az egészségügy, az oktatás területén.

Szél válaszában megjegyezte, hogy ha alaposabban megnézte volna a kormányfő az önéletrajzát, akkor láthatta volna, hogy a KSH-nál is dolgozott, így azokat a statisztikai adatokat, amikről Orbán beszélt, pontosan tudja értelmezni.

„Mi ezen az oldalon már pontosan látjuk, hogy meztelen a király” – mondta Szél megjegyezve, hogy „a falakon túl az egész ellenzék mozgósít” Orbán ellen.

Orbán Viktor szerint kérdésbe álcázta Szél Bernadett a programját, ha előzetesen jelezte volna, akkor kapott volna négy percet elmondani.

„Mikor áll át a nemzetközi nagytőke oldaláról a magyar munkavállalók oldalára? – kérdezte Gyöngyösi Márton a Jobbik politikusa a miniszterelnöktől. Az ellenzéki párt képviselője szerint Magyarország egy igazságtalan társadalom, ami kasztrendszerszerűen épül fel.

Orbán Viktor úgy látja, az a Jobbik kuncsorog most Brüsszelben az európai bérekért, amelyik korábban uniós zászlót égetett és dobott ki a Parlament épületéből. Gyöngyösi úgy vélte, Orbán párhuzamos világban él, amikor az ország gazdasági sikeréről beszél. A kormányfő válaszában hangsúlyozta: az él párhuzamos világban, aki azt hiszi, Brüsszel és a bérunió képes béremelést eszközölni Magyarországon – utalt Orbán Viktor a Jobbik béruniós kezdeményezésére.

„Szégyellje magát” – mondta a miniszterelnök Hadházy Ákosnak annak kapcsán, amiért szerinte az LMP-s képviselő egy konkrét cég mellett lobbizott a Parlamentben, mivel a közbeszerzési eljárás még folyamatban van.

Ami az ügyet illeti, Hadházy Ákos szerint dupla áron vesznek lélegeztetőgépeket. A miniszterelnök elismerte, hogy ebben az ügyben közbeszerzési vita van. A kormányfő vizsgálatot kért, amiért egy folyamatban lévő közbeszerzési eljárásról beszélt az LMP-s politikus, mivel szerinte ezzel befolyásolhatja az eljárás kimenetelét.

Az azonnali válaszok előtt azonban még a napirend előtti felszólalások következtek. A KDNP-s Aradszki András kezdte a sort, aki korábban ismeretlen magasságokba emelkedett „A sátán/Soros-terv ellen küzdeni keresztény kötelesség” című felszólalásával, amely arról szólt, hogy Európa Ferenc pápa szerint is egy nagy család, és nem szabad nyitva hagyni éjszakára a kaput, mert jönnek a betörők.

Aradszki – aki egyébként energiaügyért felelős államtitkár – szerint a harmadik fatimai titok, amelyet száz éve bízott a szűzanya a pásztor gyerekekre, épp az, hogy a sátán legnagyobb támadása az egyház ellen a családok elleni támadás lesz. Innen valahogy Soros Györgyhöz is eljutott a képviselő, aki szerint a sátán ellen a rózsafüzér a megfelelő eszköz, a nemzeti konzultáció pedig a megfelelő alkalom, hogy elmondjuk, mit gondolunk a Soros-tervről. 

A szocialista Gúr Nándor napirend előtt azt kérdezte: meddig áll még fent az a helyzet, hogy embertelen körülmények közt, kiszolgáltatva kell dolgoznia több százezer embernek Magyarországon. Gúr szerint a munkahelyi balesetek számából is látszik, hogy mi zajlott az elmúlt hat-hét évben: több mint 30 százalékkal nőtt a balesetek száma, míg előtte folyamatosan csökkent.

A képviselő szerint a dolgozó emberek 70 százaléka a medián bér alatt keres, és nyílik az olló, a dolgozó emberek fele keres a létminimumnál kevesebbet. A kormány fókuszában a képviselő szerint a haszon áll, az emberek nem számítanak. Ennek jele, hogy megszüntették az Országos Érdekegyeztető Tanácsot, átírták a sztrájktörvényt és a munka törvénykönyvét is. „Csak szemérmetlen aljasságnak tudom nevezni, amit csinálnak” – mondta Gúr Nándor.

Dömötör Csaba, a miniszterelnöki kabinet államtitkára reakcióként az MSZP belügyeivel foglalkozott. Szerinte az a döntés, hogy a szocialisták nem állítanak önálló miniszterelnök-jelöltet, azt jelenti, hogy letették a fegyvert Gyurcsány Ferenc előtt. Sőt, Dömötör szerint az egész baloldal behódolt a volt kormányfőnek, még az LMP is. 

Az LMP-s Sallai Róbert Benedek pedig arról beszélt, hogy „országnyi területek” vannak nagybirtokosok kezében. A birtokszerkezet a képviselő szerint alapvetően határozza meg az agrárium szerkezetét, az pedig a vidék megtartó erejét. A dolog az „elcsalt kárpótlással” és a téeszek felbontásával, majd az állami gazdaságok privatizációjával kezdődött, de a Fidesznek is megvan a maga bűne, a birtokkoncentráció, amit a Magosz érdekei szerint hajtott végre.

Sallai számokat idézett, amelyek szerint Magyarország 30 legnagyobb érdekeltsége összesen 213 ezer hektáron gazdálkodik, ami nagyobb, mint Luxemburg egész területe. Csak Mészáros Lőrinc 82 négyzetkilométert birtokol, ami nagyobb, mint San Marino területe. Ez a nagybirtok-szerkezet egy dél-amerikai irányba visz, ahol az agrárium csak nagyon keveseknek nyújt megélhetést, folyamatosan elöregednek a települések. 

Bitay Márton államtitkár az 1990-es évekig egyetért azzal, amit Sallai mondott, de szerinte önmagában a földtulajdon vagy bérlet nem vall inkorrektségre, és nem lopás, és egyébként is hatmillió hektár termőföld van Magyarországon. Bitay ismét azzal vádolta a képviselőt, hogy nem korrekt, hiszen ő és érdekeltségei is több mint kétezer hektárra pályáztak, és aztán eszébe jutott még Ron Werber is.

A jobbikos Volner János napirend előtt arról beszélt hogy tanulságos Orbán Viktor pályafutása, hogy a KISZ-ből indulva, Soros-ösztöndíjasként járt Oxfordban, majd hazatérve egyből országgyűlési képviselő lett. Most látszólag pont Soros György ellen viselnek hadat, ugyanúgy, ahogy Simicska Lajos is ellenség lett, pedig kétszer segítette hatalomba Orbánt. A kormányfő a képviselő szerint szisztematikusan építi le a jogállamot, komplett hazugsággyárat építettek fel, amely már 70 pert vesztett a Jobbik ellen.

A bírósági hivataltól az ügyészségig mindenütt volt fideszesek ülnek, a gazdaságban is a kormányhoz közel állók és barátaik kapnak megbízásokat és lehetőségeket. Még a villanyoszlopokra szerelt reklámtáblákat is balesetveszélyesnek minősítették, majd mikor Garancsi István megvette a céget, többé már nem voltak veszélyesek – mondta Volner, aki szerint a kormányhivatalok törvénysértő módon próbálja betiltani a Jobbik plakátjait. Az Állami Számvevőszék nem volt hajlandó átvenni a párt gazdálkodásáról szóló papírokat, majd azt hazudták, hogy titkolóznak.

Dömötör Csaba államtitkár szerint a Jobbik vagy egy oligarcha érdekében szólal fel, vagy ugyanazt mondja, mint bármelyik baloldali párt. Szerinte furcsa attól a párttól kioktatást hallani, amely korábban paramilitáris gárdával akart rendet tenni, vagy az iráni forradalmi gárdát hívta volna be a választásokat megfigyelni. A Jobbiknak már nem fontos az ország érdeke, mert üzleti vállalkozássá vált – mondta Dömötör, aki szerint a párt reménytelen helyzetbe lavírozta magát.

A Fidesz a jelek szerint visszatér régi, bevált ellenségéhez, a parlamenti munkában amúgy részt nem vevő DK elnökéhez. Budai Gyula legalábbis napirend előtt Czeglédi Csaba ügyét vette elő, akit „az MSZP és a DK pénztárosának” minősített. Egy kölcsönszerződésre hivatkozva Budai egyenesen azt állította, hogy Gyurcsány finanszírozta a Czeglédi-féle bűnszervezetet, az MSZP és a DK pedig falaz neki. Dömötör Csaba még azt is hozzátette, hogy Botka László bukása után a baloldali pártok sorban állnak Gyurcsánynál, hogy az együttműködésről tárgyaljanak vele.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.