Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Pokoli torony: átfogó terv kellene arról, milyen Budapestet akarunk

Valós, világos és átfogó koncepciót kellene alkotni arról, milyen Budapestet akarunk.

György Zsombor
2017. 10. 06. 13:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Találjuk ki Budapestet! Meg a többi magyar települést. Merjünk nagyok lenni, nagyot álmodni, kitalálni, mit hagyunk magunk után unokáinknak. (Mármint amit látni is fognak.) Pénz látszólag úgyis van szinte bármire, amire a kormány akarja.

Néhány évvel ezelőtt népzenész barátaim fesztivált szerveztek Szentendre egyik központi terére – nem szólt volna hajnalig a mélynyomó, még csak részeg brit hordákra sem kellett volna számítani, legföljebb némi kólózásra meg tamburaszóra. A környéken élők közül azonban többen szinte megfojtották a rendezvényt. Amikor a félreeső tűzfal mellé elhelyezték volna a mobil vécéket, az egyik idős asszony konkrétan a földre vetette magát, és hosszú perceken át sipítozta, hogy ide nem tesznek semmit, itt buli nem lesz! Aztán végül lett, de elég feszült hangulatban.

A nyugalomhoz mindenkinek joga van. Ahogy mindennek megvan az ára is. Az említett tiltakozók házának értéke például többszöröse a környező településen lévő hasonló ingatlanokénak, javarészt azért, mert olyan a kulturális közeg, amilyen.

A legharsányabban Budapest belvárosában, a VI–VII. kerületben zajlik a bulibalhé. Az esti forgatag sok pénzt hoz az országnak, örömteli és szükségszerű, hogy él, lüktet a város – ami nyilván rettenetes azoknak, akik mindennapos elszenvedői ennek a Bábelnek.

Ítélkezés helyett érdemesebb levonnunk azt a két tanulságot, hogy – ennek a bulinegyed ügye is tünete – a városfejlesztésnek évtizedek óta nincs valódi, átfogó koncepciója, és hogy Budapest urbanisztikai szempontból is nehezen szabadul a második világháború és a 2010 közötti múlt terheitől. Erre vonatkozna tehát a fenti „találjuk ki Budapestet” felhívás. A kreativitás és a kompromisszumkészség életre hívásáról. Hogy végiggondoljuk, milyen közegben szeretnénk élni, milyen város lenne az, aminek kortárs teljesítményei miatt nem fogunk szégyenkezni később.

Vajon tényleg képtelenség valós, hosszú távú koncepció mentén fejleszteni a hazai városokat, kiváltképp Budapestet? Máshol Európában ez miért sikerül? Vagy itthon ez nem is érdeke egyes beruházóknak és megbízóiknak?

Pedig néhány alapvetést milyen jó volna elfogadni! A települések például rendelkeznek ugyan építési szabályzatokkal, ám – főként a kilencvenes években, sőt gyakran még napjainkban is – az esztétikai szempontokat nem vagy csak alig vették figyelembe. Magyarán, ha az új családi ház nem lépi túl a megengedett magasságot, és a tető dőlésszöge is megfelelő, akkor megépülhet, még ha bűn ronda is. A rondaság persze esztétikai kérdés, de a környezeti és kulturális szempontokat, az épített közeg jellegét sokkal jobban figyelembe kellene venni – amire az engedélyeztetés közelmúltbeli egyszerűsítésével egyre kevesebb az esély. Aztán menjünk be a belvárosba, és ugyancsak az alapvető esztétikai szempontok betartására kényszerítsük rá az egykor pompás Nagykörút vagy a Kossuth Lajos utca gíroszosait, turkálóit, fodrászatait is. A mostani csiricsáré világ elképesztően lohasztó.

Alighanem kompromisszum születhetett volna arról is, hogy a Ligetet parkként újítsák meg, a modern épületeket pedig a Nyugati pályaudvar mögötti rozsdaövezetbe helyezzék. Ezzel végső soron mindenki nyert volna. A város is egy szép új negyedet, amiért cserébe talán kevésbé dühítene minket a tudat, hogy a beruházást leginkább azért sürgették föntről, hogy a kiürítésre váró múzeumok történelmi épületeibe beköltözhessen a kormányzat.

Aztán elérhetünk a világvárosi hangulatot árasztó üzleti negyedek kérdéséhez, mindenekelőtt a Kopaszi-gátra tervezett óriás házhoz. A koncepció érzete e mögül is hiányzik, pláne azután, hogy bár Hernádi Zsolt Mol-vezér beleállt, és nyilvánosan beszélt arról, társaságuk költözik majd az épületbe, két napra rá a Miniszterelnökség államtitkára odacsapott, mondván, a kormány nem támogatja a terveket.

Sok nagyvárosban létesültek „biznisznegyedek”, ám ezekben a metropoliszokban tudatosan terelték be a nagy cégek irodáit például a párizsi La Défense-ba, nem egy szál magában álló, a látványtervek szerint elég fantáziátlan blokkot taszajtva a város látképébe. Persze ha mégis megépül a torony, a felelősséget úgyis mindenki hárítani fogja. Ahogy Schneller István volt főépítész írta a minap: jogosan feltételezzük, „hogy ha a megbízó a Margitszigetre rendelt volna felhőkarcolót, bizonyára akadt volna építész, aki megtervezte volna”.

A látványtervek, igaz, nem sokat érnek, ezt a förtelmesre sikerült Duna Aréna esetében megtanultuk. Mint az illetékes kormánybiztos szemrebbenés nélkül elárulta, az csupán blöff volt. Belegondolni is ijesztő, mi vár ránk ezek után a Ligetben és a Kopaszin. Már ha egyáltalán vár ránk bármi is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.