Ellenzék és műellenzék

Minden pártszempont másodlagos a demokratikus váltógazdaság megőrzéséhez képest.

Hegyi Gyula
2017. 12. 15. 11:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az észak-koreai parlamentben három párt képviselői üldögélnek. Kim Dzsongun Munkapártja mellett a szociáldemokratáknak ötven, a cshondoistáknak huszonkét képviselőjük van. A cshondoista vallási párt kezdetben valódi ellenzéki erő volt. Az amerikaiakkal szemben vívott háborúban együttműködött ugyan a kommunistákkal, de néhány kérdésben őket is kritizálta. Aztán előbb az anyagi támogatását vonták meg, majd eltüntették karakteres vezetőit, és egy idő után a színjáték engedelmes statisztájává szürkült. Nemes múltjából szép hangzású nevét őrizte meg: ma is a Mennyei Út Fiatal Barátainak Pártja. Ugyanez történt a nagy múltú szociáldemokrata párttal, amely szintén kemény tisztogatások után simult bele a Kim-dinasztia rendjébe. A szisztémának érdeke felmutatni, hogy az állampárt mellett a szociáldemokraták és a kereszténydemokraták – a cshondoista demokraták – is ott ülnek a parlamentben.

Az észak-koreai parlamentarizmustól szerencsére még messze állunk. De annyi bizonyos, hogy ha egy országban a vezető párt több választáson át hatalmon marad, és egyre leválthatatlanabbnak látszik, akkor az ellenzéki pártok idővel eltorzulnak. Egy részük tehetetlenségében a mind abszurdabb demagógiába megy át, más részük berendezkedik a leválthatatlan állampárt melletti – szintén leválthatatlan – ellenzék szerepére. Utóbbiak politikusainak horizontján a kormányváltás gondolatát felváltja az állami támogatás, a bizottsági tagság, a külföldi delegációkkal való utazgatás perspektívája.

A magyar politikai élet most jutott el arra a pontra, amely rossz esetben a parlamentarizmus kiüresedéséhez, a megmaradt ellenzék kényszerű szerepváltásához vezet. A megtűrt ellenzékiség kezdetben nem jelenti a feltétlen behódolást a Vezér kultuszának. Elég, ha az „örök ellenzékiségre” pályázó párt egy szűk réteg ízlésének játszik, és a kormányzatot olyan intézkedésekért támadja, amelyek rokonszenvesek a többségnek. Közben felveszi a neki járó állami pénzeket, amelyek a hatalom kegyétől függenek.

A Jobbik elleni, pénzügyinek álcázott támadás jól mutatja, hogy Orbán Viktor hatalmon maradása esetén az ellenzéki pártok működésének engedélyezése egyértelműen a Fidesz kezébe csúszik át. Nemrég arról írtam itt, hogy a Jobbiknak több félnivalója van a fideszes hatalomtól, mint a baloldali ellenzéknek. A mostani büntetőakció több szempontból is tanulságos. Egyrészt meg akarja nehezíteni a Jobbik indulását a 2018-as választásokon. Másrészt indirekt módon igyekszik akadályozni a Jobbik bármilyen együttműködését a baloldali ellenzéki pártokkal. Az anyagi katasztrófába taszított párt ugyanis kénytelen lesz minden választókerületben önálló jelöltet indítani (és nem visszaléptetni), hogy legalább valamennyit visszaszerezzen elorzott pénzéből. A Fidesz politikusai, a Habony-média lapjai és kommentelői teljes gőzzel igyekeznek a Jobbik és a baloldal közti esetleges egyeztetéseket szétrombolni, mivel egyedül ezt látják veszélyesnek a 2018-as győzelmükre.

De a számvevőszéki guillotine fontos figyelmeztetés a többi ellenzéki párt számára is. Mindenki sorra kerülhet, aki a rezsim által kijelölt korlátokon túl mer ellenzékieskedni. Mindenki, aki nem csak a maga szűk választói rétegének politizál. Ráadásul a Jobbik (vagy bármelyik más párt) elleni büntetőintézkedés óhatatlanul korrumpálja és rossz hírbe keveri a többieket. Őket miért nem bántja a hatalom? Ez a kérdés az ellenzéki pártokat is olyan gyanúval terheli meg, amely ellen nehéz védekezni.

Ezért ön- és közveszélyes minden olyan magatartás, amely arról szól, hogy nem baj, ha elveszítjük a 2018-as választást, az a lényeg, hogy bekerüljünk a parlamentbe. Valódi demokráciában az ellenzéki pártok létezésének egyetlen értelme a kormányváltás. Ezért kapnak állami támogatást, ezért alkalmazhatnak saját szakértőket, ezért ellenőrizhetik az államgépezet működését. Ha lemondanak a kormány leváltásáról, akkor végeredményben politikai herévé válnak. Ami keveset tehetnek – a kormányzati disznóságok leleplezését –, azt náluk jobban elvégzi a független sajtó, az internet, a külföldi médiumok. Aki az állam pénzéből él, annak nagyon könnyű hozzáigazítani a felháborodási készségét a lassan diktatúrává jegecesedő rendszerhez.

Demokrácia addig van, amíg szabad választásokon reális lehetőség nyílik a kormány leváltására. Ha ez megszűnik, nemcsak a rendszer válik antidemokratikussá, lassan a hivatalos ellenzék is elveszti demokratikus legitimitását. Ezért az ellenzéki pártoknak az urnanyitás pillanatáig minden törvényes és matematikailag lehetséges eszközt igénybe kell venniük az Orbán-kormány leváltására. Minden pártszempont másodlagos a demokratikus váltógazdaság megőrzéséhez képest.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.