Látni a láthatatlant

Szakmai felelősség megértetni: egy gólhoz sokszor többet tesz hozzá egy-egy „háttérember” zsenialitása, mint a szerzője.

Havasi Zsolt
2017. 12. 13. 15:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A labdarúgásban elemi szinten él a hedonizmus. A görög „öröm” szóból származó erkölcstani elmélet szerint az élet legfőbb értelme és célja törekedni az élvezetekre és a gyönyörökre, kerülni a fájdalmat, a kellemetlent. A futballhoz kapcsolódó emlékképek e felfogás szerint vannak rendszerezve, az emberek többsége a pozitív, mi több, katarzist kiváltó eseménysorokra emlékszik. Puskás visszahúzós csele 1953. november 25-én, az Anglia elleni legendás, 6:3-as mérkőzésen; Marco van Basten elképesztő kapáslövése az 1988-as Eb-döntőn a Szovjetunió kapujába; Sergio Agüero angol bajnoki címet érő találata 2012-ben a Queens Park Rangersnek. Kinek éppen mi.

A katarzisnak, a beteljesülésnek kiemelt jelentősége van. Egyszerűen azért, mert nincs még egy sportág, amelyben a legfontosabb várható esemény eljövetelének valószínűsége ennyire alacsony. Lehetetlen, hogy egy kosár- vagy kézilabda-mérkőzésen ne zörrenjen meg a háló. Egy futballmeccsen azonban ez könnyen elképzelhető. A stadionokba kilátogató hívők emiatt várnak arra minden egyes alkalommal, hogy valaki megtörje a (gól)csendet. Ezért költenek a világ legjobb csapatai font- és eurómilliókat támadó egységükre. Ezért fontosabb a modern labdarúgás létezése óta a támadás a védekezésnél. Vagy ahogy Chris Anderson és David Sally a Számháború című könyvükben írják: „A foci maga a gól, a gól pedig maga a foci.” Aki ezeket ipari mennyiségben szállítja, azt a nép piedesztálra emeli.

A hedonizmus és a katarzis tárgyi leképeződése a francia futballszaklap, a France Football által 1956-ban alapított és azóta minden év végén átadott Aranylabda. A fénylő aranygömböt az újság szakírói – a hivatalos álláspont szerint – az adott naptári esztendő legjobbjának adják. Az eddigi díjazottak névsorát (Lev Jasin 1963, Franz Beckenbauer 1976, Matthias Sammer 1996, Fabio Cannavaro 2006) böngészve egyértelmű: elvétve kapta az elismerést olyan, akinek feladata nem egy esemény előidézése, hanem a megakadályozása. A mintázatot egészen addig lehetett az elfogadható kategóriába tenni, amíg el nem érte a labdarúgást a számok és a végtelen statisztikák kora. Ma már mindent lehet mérni, elemezni, részleteiben vizsgálni – a XXI. századot mégis Lionel Messi és Cristiano Ronaldo Aranylabdái uralják.

Mindketten a labdarúgás történetének kiemelkedő egyéniségei – de 2007 után tényleg minden évben ők nyújtották a legjobb teljesítményt? Félig-meddig magyarázat, hogy 2010 és 2016 között a FIFA Év játékosa díját és az Aranylabdát összevonták, így a csapatok edzői és kapitányai is voksolhattak. Ezáltal a szakmai verseny népszerűségi vetélkedéssé alakult.

A francia hetedosztályból előhúzott N’Golo Kanté labdaszerzései, futóteljesítménye és szerelési készsége nélkül az angol kiscsapat, a Leicester City soha nem ünnepelt volna Premier League-elsőséget. Pep Guardiola hiába fejlesztette tovább a Johan Cruyff-féle totális futballt, Andres Iniesta és Xavi Hernández intelligenciája nélkül ez sosem teljesedett volna ki. A Barcelona két zsenije ráadásul 2010-ben tarolt: előbbi gólja vb-győzelmet ért, csapatukkal bajnokságot és spanyol szuperkupát nyertek, hiába. Andrea Pirlo a valaha élt egyik legnagyobb mélységi irányító. Úgy olvasta a pályán történteket, mint más a napilapokat. Mértani pontosságú passzai négy bajnoki címet hoztak a Juventusnak, a válogatott vezéralakjaként 2006-ban magasba emelhette a vb-trófeát. Semmi – és a sor hosszan folytatható lenne.

A labdarúgás mára sok összetevős egyenletté fejlődött, ezért szakmai és erkölcsi felelősségként kellene kezelni annak megértetését, hogy egy gólhoz sokszor többet tesz hozzá egy-egy „háttérember” zsenialitása, mint a szerzője. Más szóval, ha a szemnek sokszor láthatatlant (vagy kevésbé látványosat) megpróbálnák széles körben ismertté és elismertté tenni, az a játék magasabb szintű értését jelentené.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.