Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Önálló Európa vagy nemzetek uniója?

Továbbra sem világos, hogy mit akarunk Európával. Mi végre létezik?

S. Király Béla
2017. 12. 07. 17:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdekes és tanulságos interjút olvashattunk a Heti Válaszban Lech Walesával, a rendszerváltás éveinek közismert lengyel politikusával. Javaslatai megszívlelendők. Félti az Európai Uniót némely kelet-közép-európai ország politikai partizánakciójától, és keserűen állapítja meg: „Nem ezt akartam.”

Kijelentésével nincs egyedül. Alig akad emberfia a hajdani vasfüggöny mögött élők közül, aki azt remélte, ami azóta történt. Leszámítva persze a gazdasági konstellációt kihasználó tehetségeseket és az összeköttetéseiket kamatoztató privatizátorokat. Érdemes hát újra megvizsgálni, milyen Európát akarunk.

1948-ban, a híres hágai kongresszuson két felfogás küzdött egymással Európa jövőjéért: a föderalizmus hívei önálló európai politikát szerettek volna a gazdasági együttműködés mellett, velük szemben a Monnet–Schuman páros és követőik kizárólag a gazdasági együttműködést sürgették. Sajnos De Gaulle elnök távozása óta a második változat lett a nyertes – átmenetileg. Jean Monnet arra számított, hogy a nyugati nemzetgazdaságok együttműködése egy idő után olyan szintet ér majd el, amikor a politikai unió szükségessé válik. Így a gazdasági integráció lesz majd a politikai unió emelő karja. Az első változat érvényesülését megakadályozták, a második pedig képtelen napjainkban kiteljesedni.

Az európai nemzetállamok programozott leépítése – hosszú előkészületek után – a kilencvenes évek elején kezdődött el, amikor a maastrichti szerződést életbe léptették. Azóta felpörögtek az események, ráadásul úgy, ahogy Monnet és megbízói képzelték. Mint később kiderült: a felpörgetett motor sem tudja útjára indítani a kolosszust.

Már az elején rosszul indult az együttműködés járműve. Legalább négy súlyos gyártási hibát azonosíthatunk az Európai Unió fura gépezetén. Az első: az egyesítésnél csak a gazdaságból és a kereskedelemből indultak ki, mellőzve a politikai és a kulturális adottságokat. A gazdasági szemellenző végrehajtó szakértők kezébe csúsztatta a nem nekik való hatalmat. Fokról fokra depolitizálták a kontinenst, amely így napjainkra meleg Antarktisz lett, ahol a macsó pingvineket alkalomadtán meg-megfenyegetik.

A másik nagy hiba, ha nem éppen bűn, hogy Európát felülről, a brüsszeli intézmények funkcionális racionalizmusával igyekeztek homunculussá éleszteni ahelyett, hogy alulról kezdték volna. A régiók, nemzetek Európájából kellett volna kiindulni. Az az unió, amelyet a volt lengyel államfő félt, nem föderális, és nem az elégséges kompetenciák szintjén működik, hanem egyre hangsúlyozottabban jakobinus modellt kényszerít ránk: központosítást, büntető autoritarizmust és időnként homályos döntéseket. Ebben is Monnet a mesterük, aki az Emlékirataiban azzal dicsekszik, hogy mindig az árnyékot választotta, valahányszor az európai közvélemény számára valami váratlan és kellemetlen következmény került a napvilágra. Megvárta, amíg az emberek belefáradnak. Analóg a helyzet a magyar történelemben már ismert felvilágosult abszolutizmussal: mindent a népért, de semmit a nép által. II. József hatezer rendelettel kormányzott, hogy a halálos ágyán három kivételével mind visszavonja.

A harmadik hiba, hogy a szovjet rendszer bukása után elsietve vettek fel olyan országokat az EU-ba, amelyek nem voltak erre felkészülve. Talán még sokan emlékeznek: a kilencvenes években Lengyelországot, Magyarországot és Csehszlovákiát (később Csehországot) találták eléggé érettnek a felvételre a koppenhágai kritériumok alapján. Aztán – miután jól megvárakoztatták a három testőrt – egyszerre tíz államot is a szőnyegre hívtak. (Mindezt nem felvételi sovinizmusból hánytorgatjuk fel, hiszen egymásrautaltságunk fontosabb bárminél, de jó példa a fent említett döntési homályra, amelyre nincs kellő magyarázat. És amely alapján azt feltételezzük, hogy a döntéshozók ritkán szuverének.)

A negyedik hiba: sosem jelölték ki világosan, hogy hol vannak az EU határai (ezért lehetséges a törökökkel folytatott macska-egér játék, melyben az egér néha átváltozik macskává és fordítva), ráadásul az európai építkezés pontos célja sem világos: akarja-e vagy sem az EU a teljes, vagyis a politikai szuverenitást? Fegyverkezik-e, hogy önállóságát megvédje, vagy az Egyesült Államoktól bérel katonai eszközöket – svájci frank alapon?

Az Európai Unió nélkülözhetetlen intézmény számunkra. Ráadásul annak ellenére, hogy sok minden elválasztja egymástól az európai nemzeteket, ugyanabból a kulturális, keresztény és történelmi mátrixból származunk. Raymond Abellio francia filozófus szerint a hatalom napjainkban nem nemzetenként, hanem kontinensenként szerveződik. Ezek után továbbra is kérdés: mit akarunk Európával? Mi végre létezik? Önálló Európai Uniót akarunk-e, vagy a mostani, a merkeli indíttatású, a multinacionális lobbik által szorgalmazott United Colors of Benettont? Mert abban igaza van Lech Walesának: „a kapitalizmus nehogy már azt jelentse, hogy a tőkések 10 százalékáé a javak 90 százaléka! Nem azt mondom, hogy vegyük el tőlük, de az a pénz nem dolgozik. Ha nem így lenne, minden baj megoldódna.” Az irdatlan mennyiségű vagyonok tulajdonosai közt dúló vak és süket harmadik világháború új katonákat keres: a bevándorlókat. Az évtizedeken át tartó küzdelem után obsitot szerző európai fehér bennszülöttet vagy nyugdíjba küldik, vagy esztelen fogyasztásba hajszolják.

A politikailag is önálló Európai Unióval már lehetne érzelmileg azonosulni, és érte áldozatokat hozni. Kérdés: mennyire vagyunk hajlandók erre a kitenyésztett individualizmusunkkal és a jelenbe zárt viszonylagos kényelmünkkel?

A szerző politológus

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.