Következő mérkőzések
Cseh Köztársaság
21:002024. június 26.
Törökország
Grúzia
21:002024. június 26.
Portugália

Támadás a szabad választások ellen

Ma még csak a Jobbik, de holnap akár más is megtapasztalhatja az állam erőfölényét.

Nagy Attila Tibor
2017. 12. 11. 17:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár örülni is lehetne a Jobbik kilátásba helyezett megbüntetésének. Aki vét a pártfinanszírozási szabályok ellen, az vessen magára, és fizessen. Németországban például a CDU-nak is kellett büntetést fizetnie a kampányfinanszírozási szabályok megszegése miatt 2010-ben, és nem keveset: 1,2 millió eurót. Hisztizni fölösleges, működik a magyar jogállam, mondhatnánk. A szabályok be nem tartása miatt von le több száz millió forintot az Állami Számvevőszék a Jobbiktól, ettől tisztábbá válik a magyar közélet. Ilyen egyszerű ez.

Vagy mégsem?

Súlyosan aggályos, hogy a büntetni készülő Állam Számvevőszéket az a Domokos László vezeti, aki hosszú éveken át nemcsak fideszes képviselő, de megyei közgyűlési elnök is volt. Lojalitása Orbán Viktor miniszterelnökhöz egyértelműnek mutatkozott. Nehéz elhessegetni a gyanút, hogy ne ez lett volna a döntő szempont kinevezésében a Fidesz hatalomra jutása után. Ennek ismeretében viszont nehéz elhinni azt is, hogy ebben a rendkívül kényes ügyben kizárólag szakmai alapú büntetés van készülőben.

Ha tényleg 660 millió forintot vonnak le a Jobbiktól, az meghaladja azt a 475 milliót, amelyet a párt költségvetési támogatásként saját beszámolója szerint tavaly kapott. Könnyű belátni: a Jobbikot rendkívül nehéz helyzetbe hozná a büntetés, nem véletlen, hogy az első sokk hatása alatt a párt frakcióvezetője azt is megkérdőjelezte, hogy egyáltalán tudnak-e indulni a 2018-as választáson. Ne feledjük azt sem, hogy nemrég meghosszabbították a Jobbik gazdálkodása kapcsán elrendelt ügyészségi nyomozást. Arról az ügyészségről van szó, amelynek élén szintén egy volt fideszes politikus – egykori képviselőjelölt –, Polt Péter áll. Mindemellett a megyei kormányhivatalok alkalmazottainak hónapokkal ezelőtt feladatul adták a Jobbik plakátjainak megfigyelését, vélhetően a párt elleni fellépés, vizsgálódás előkészítése gyanánt. Tudni kell, hogy ezen kormányhivatalok élén megint csak volt fideszes politikusok állnak nem egy esetben. Ráadásul a Fidesz működése – akár a párt alapszabályát, akár a politikai realitást tekintve – erősen centralizált, a pártelnök-miniszterelnöknek való engedelmesség alapvető elvárás. Formailag az ÁSZ nem kormányzati szerv, tehát független, ám a majdani büntetéssel a Fidesz-kormány ellenfelére készül lesújtani.

A helyzetet rontja az a jogi megoldás, hogy a pártokról szóló törvény nem adja meg a pénzbüntetéssel sújtott pártnak az ÁSZ határozata elleni bírósági jogorvoslat lehetőségét, így annak halasztó hatálya nincs. Bár a bírósághoz fordulás vagy az alkotmányjogi panasz levezethető az alaptörvényből, de ha ezek az eljárások kedvezően zárulnának is a Jobbik számára, addigra vélhetőleg túl leszünk a választásokon. A büntetést pedig késedelem esetén adók módjára is be lehet hajtani korábban.

Az Orbán-kormány láthatóan nem hisz az államhatalom pártpolitikai semlegességében, ehelyett a hatalmi szerveket közvetlen vagy közvetett módon használja az ellenzék leginkább támogatott pártja, a Jobbik ellen. A büntetés túlmutat önmagán. Ha a Jobbikot sikerül kiütni a versenyből, akkor egyszerűen nem beszélhetünk sem szabad, sem demokratikus választásról. De ha a pártnak közösségi gyűjtés nyomán sikerül is annyi pénzt szereznie, hogy elinduljon, akkor is kemény figyelmeztetést kaptak azok, akiknek fontos a szabad és tisztességes választás.

A Fidesz nem szégyelli, hanem használja az államhatalmat, akár ellenzéki pártokkal szemben is. Nem kétséges, hogy kinél van az erőfölény. Az állam közhatalmi-hatósági jogköre lévén szankciókat is kiszabhat magánszemélyekre és szervezetekre, engedélyeket adhat vagy utasíthat el. A mindenkori ellenzéki pártoknak – helyesen – nincsenek ilyen eszközeik, a közhatalom monopóliumát meg kell hagyni az államnak. Ezért fontos, hogy a hatósági-közhatalmi eszközökkel rendelkező szervek ne éljenek vissza a hatalmukkal. Annak érdekében is, hogy tisztességes politikai versenyben dőljön el a kormányzás kérdése a szokásos választási megméretésekkor. Ellenkező esetben az államhatalom az eszközeit az ellenzéki pártok helyzetének megnehezítésére, megfélemlítésére használhatja. A mostani üzenet brutális és világos: ma még csak a Jobbik, holnap vagy holnapután más is megtapasztalhatja az állam erőfölényét, ha – úgymond túlzottan – szembemegy a Fidesz-hatalommal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.