Következő mérkőzések
Cseh Köztársaság
21:002024. június 26.
Törökország
Grúzia
21:002024. június 26.
Portugália

Válaszúthoz érkezett a KDNP

A kereszténydemokraták égi frakciója erkölcsi felkiáltójelként magasodik az utódok előtt.

Reichert János
2017. 12. 15. 19:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony előtt szokta tartani éves választmányi ülését a Kereszténydemokrata Néppárt. A mostani, december 16-i gyűlés történelmi helyzetbe hozza a választmányt.

A KDNP joggal büszke arra, hogy az egyetlen történelmi párt a mai Magyarországon. Különböző előzmények után 1944. november végén alapították, az újszülött szervezet vezetőinek a nyilasok támadásai elől kellett illegalitásba vonulniuk. A KDNP a szovjet megszállással sem járt jobban, mint a nyilas érában. Az 1945-ös választásokról lemaradtak, mivel nem kaptak a szovjettől működési engedélyt. Később megkapták, de csak azért, mert a kommunista párt a polgári oldal minél több, minél kisebb szervezetre bomlasztását akarta elérni, hogy a megosztott erőkkel könnyebben tudjon leszámolni. A párt működését kezdettől fogva adminisztratív eszközökkel nehezítették Rákosiék.

A KDNP 1945-ben elhagyta nevéből a „keresztény” jelzőt, és így DNP néven szerepelt tovább, de nem adta fel sem a keresztény elveit, sem a közvetlen politikai céljait. Az első elnök, Pálffy József helyébe az antináci Barankovics István újságírót, a náci bevonulás után betiltott Magyar Nemzet főszerkesztőjét választották meg, nem elnöknek, hanem főtitkárnak. A párt ugyanis a megbukott, 1944 előtti „keresztény politika” helyett a szociálisan érzékeny, szegénypárti, a parasztságot fölemelni akaró jezsuita irányzathoz közeledett. Ezzel a modern, szociális szemlélettel nagyon népszerű lett, és az 1947. augusztusi – utóbb kékcédulás néven elhíresült – országgyűlési választást meg is nyerte volna, ha a kommunisták nem csalják el.

Az az évi választási törvénynek köszönhetően a Rákosi-párt kis szavazói többsége ellenére hatalmas mandátumfölényhez jutott. Az országgyűlési ellenzék vezető ereje immár a DNP, akkori közkeletű nevén a Barankovics-párt lett.

A párt semmiféle állami támogatást nem kapott, nem részesült kedvezményekben (mint a kommunisták, szocdemek, parasztpártiak), tagjai és képviselői folyamatos rendőri és egyéb hatósági vegzálásoknak voltak kitéve, és mégis, dr. Varga László szavaival: „Nem léteztek közöttünk politikai, hatalmi harcok; mi akkor lenéztük mindazokat, akik a politikai hatalmat egyéni érdekeik kielégítésére használták fel; akiket megrészegített, kifordított önmagukból a hatalom kábítószere.”

Varga László, aki aztán fél évszázaddal később kitartó küzdelemmel tisztította meg az új demokrácia számára a KDNP-t, így emlékezett az akkori frakcióra, a párt 18 havi küzdelmére a bolsevik trükkök ellen: „a DNP hatvankét képviselője közül egyetlenegy sem hajtott fejet az önkénynek; egyetlenegy sem tagadta meg eszmevilágát; akár börtönt, akár száműzetést, akár csak másodrendű életre kényszerítést kellett elszenvednie ezért.”

A KDNP-nek hatalmas erkölcsi tőkéje gyűlt fel annak idején, amikor kiállt a demokratikus intézmények mellett, az antidemokratikus kormányzattal szemben. Tagjai közül sokat meghurcoltak, és néhányuknak megadatott, hogy 1989 után részt vehessenek a magyar demokrácia újjáépítésében. A kereszténydemokraták nem feledhetik el a száműzetésben is tevékeny hazafi Varga Lászlót, Kovács K. Zoltánt, az idehaza internált Cséfalvay Gyulát, az embertelenül megalázott Keresztes Sándort, a kitelepített Isépy Tamást, a háromévi munkaszolgálatra szorított Csépe Bélát és sok-sok társukat, akik a maguk talentumával szolgálták a magyar nemzet ügyét, és akik soha nem hitték, hogy a magyar kereszténydemokrácia előtt van másik út is, mint a demokrácia.

A KDNP már két évtizede összekötötte a sorsát a Fideszével. Semjén Zsolt pártelnök kedves metaforájával a KDNP a Fidesz-hajó horgonya, amely az örök értékekhez köti Orbán Viktor néppártját.

Surján László, a párt tiszteletbeli elnöke, a keresztény közélet fáradhatatlan robotosa az őt jellemző iróniával foglalta össze életútját: „Orvosi pályámat mint kutató a Szövettani Intézetben kezdtem. Ezt az ép szerkezet megismerésének szentelt tudományt a kóros jelenségek tanulmányozása kedvéért elhagytam, így lettem előbb patológus, majd politikus.”

A KDNP választmánya előtt most nyílik alkalom, hogy bizonyítsa: igenis horgony, amely az örök erkölcsi értékekhez köti a kormányt. A pártban túlnyomó többséget alkotnak a hívő katolikusok, akik vállaltan követik a Szentszék társadalmi tanítását. Szent II. János Pál pápa a kommunizmus bukása után, az új kor hajnalán, az 1991-es Centesimus annus enciklikájában leszögezte: „A gazdasági rend és a gazdasági fejlődés egyik legfőbb akadálya a biztonság hiánya, amihez társul a közhatalom korrupciója, valamint a meg nem engedett vállalati tőkegyarapítás és profitszerzés, amelyek törvénytelen eljárásból vagy pusztán spekulációból származnak.”

Róma félreérthetetlenül leszögezte, hogy a korrupció súlyos bűn. Az Egyház társadalmi tanításának kompendiuma így fogalmaz: „A demokratikus rendszerek legsúlyosabb torzulásai közé tartozik a politikai korrupció, mert egyszerre árulja el az erkölcs alapelveit és a társadalmi igazságosság normáit: azáltal akadályozza az állam helyes működését, hogy negatívan befolyásolja a kormányon lévők és a kormányzottak között lévő viszonyokat; növekvő bizalmatlansághoz vezet a közintézmények iránt, kiváltja a polgárok növekvő érdektelenségét a politikával és annak képviselőivel szemben, ami az intézmények gyengülését eredményezi.”

A KDNP választmányának egyetlen tagja sem hiheti, hogy nincsen felelőssége a mostani kormányzati korrupció és antidemokratikus gyakorlat miatt. Ha átérzik Isten előtti felelősségüket, egyben méltók akarnak lenni nagy elődeikhez, a jogtalanul meghurcoltak mellett mindig kiálló Varga Lászlóhoz, a két antidemokratikus rendszer ellen is bátran szót emelő Barankovics Istvánhoz meg a többiekhez, akkor most kiállnak, és az igazság melletti küzdelmükhöz megerősítést adnak a KDNP vezetőinek és országgyűlési frakciójának.

A többi párténál gazdagabb, hosszabb múltja miatt a KDNP-nek van a legtöbb halottja. Az égi frakció mint erkölcsi felkiáltójel magasodik az utódok előtt. És a maiak közül senki sem hiheti, hogy odafönt rábólintanak a tomboló korrupcióra, a politikai versenytárs pártok hatósági vegzálására, a politikai hatalmat egyéni érdekeik kielégítésére felhasználó kormánytagokra meg képviselőkre, akiket megrészegített, kifordított önmagukból a hatalom kábítószere. A kereszténydemokratáknak ma is Varga László mutatja a jó irányt.

A szerző esszéista

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.