Van más választás

A polgári Magyarország megteremtésében nagy a felelőssége a XXI. századi pártoknak.

2017. 12. 06. 12:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mádl Ferenc néhai államfő megválasztása előtt négy évvel, 1996. február 25-én egy civil szervezet, a Magyar Polgári Együttműködés megalakulása alkalmából azt mondta: A polgár nem akar mások fölött uralkodni, és nem tűri, hogy mások uralkodjanak őfölötte.

Az ő gondolataikból állt össze előbb a Fidesz vitairata, majd győztes választási programja, végül Orbán Viktor első kormánya, a polgári kabinet programja Van más választás: polgári Magyarország címmel.

Akkor még senki sem beszélt a gyűlölet hangján a civilekről, akik természetüknél, tevékenységüknél, szellemi, lelki és politikai elköteleződésüknél fogva lehetnek ilyen vagy olyan „oldaliak”. A polgári csapat nem is titkolta, hogy irányultsága jobboldali, jellemzően fideszes, egykori MDF-es, kereszténydemokrata, kisgazda.

Akkor még ők sem tudhatták, hogy csaknem két évtizeddel később egy G. Fodor Gábor nevű ember a Fidesz egykori lapjában, a Magyar Narancsban rombolja porig a polgárság eszményét, s veti oda foghegyről: „A jobboldali értelmiségiek közül sokan vannak abban a tévedésben, hogy a »polgári Magyarország« hívószót politikai realitásnak gondolják, pedig az természete szerint politikai termék volt.”

Amennyiben Gyurcsány Ferenc 2006-os őszödi beszéde a hazugság megnyilvánulása volt, úgy az előbbi a fájdalmas igazságé. Mindkettő milliókat sértett vérig, és azt érzékeltette: nem tehettek semmit, mert alattvalók vagytok, mi pedig uralkodunk felettetek. Ezt, ha lehet, a Fidesz mostani politikája, kommunikációja, gesztusai tovább erősítik az irritáló sorosozással, a gondolatokat az emberek tollába mondó „nemzeti konzultációval”, az ellenségképgyártással, a farizeus migránsozással, a médiumok elrablásával, a lejáratókampányokkal, a polgári gondolat szemétkosárba hajításával. Ez az üzenete a „nemzeti” korrupciónak is, amely semmiben nem különbözik a szocialista korrupciótól, mert más köntösben, de ugyanazokat a célokat szolgálja, ugyanazon XX. századi, idejétmúlt ideológiák alapján.

A kommunizmus még az írmagját is ki akarta irtani a polgári társadalomnak, sokan legfeljebb csak családjukon belül őrizhették a kulturális és erkölcsi hagyományokat. A tudás, a műveltség megszerzése sokak előtt zárva volt, akárcsak a tisztességes vagyonszerzés lehetősége. A rendszerváltozás reményt adott hazánknak, de első szabadon választott miniszterelnökünknek, Antall Józsefnek és kormányának minden tiszteletet érdemlő erőfeszítése ellenére ez a remény hamar szertefoszlott. Hiábavalónak bizonyultak az 1998 és 2002 közötti erőfeszítések is. A spontánnak nevezett, valójában teljesen irányított privatizáció módszereit egyetlenegy kormány sem számolta fel, hanem valamennyi a hatalom megszerzése, majd megtartása legfőbb támaszának tekintette. Pedig Mádl professzor még idejében figyelmeztette a polgárosodás vámszedőit, a politikaitermék-gyártókat: „A polgár betartja a szabályokat. Becsületes. Jog- és törvénytisztelő. Demokrata. Sem az elnyomó gőgöt, sem a szolgai alázatot nem ismeri. Középen áll. Gazdaságban, társadalomban, politikában – és ezekben ízlést és erkölcsöt vár el és valósít meg. Akik túl sok vagyont, túl nagy hatalmat, túl erős befolyást birtokolnak – a felső rétegek –, azok uralkodni vágynak. Kizsákmányolni, irányítani, manipulálni másokat. Nekik nem érdekük, hogy valódi demokrácia legyen. Az alul lévők ellenben azt kívánják, hogy gondoskodjanak róluk. A jólétükről, a biztonságukról, a jövőjükről. Hogy vezessék őket. Így nehezen épülhet demokrácia. Annak igazi bázisa, alanya, fönntartója a polgár.”

Mintha a néhai államfő 1996-ban a 2014 utáni jövőbe is látott volna. Mert a polgárosodás célját csak hosszú és tudatos munkával, politikával lehet elérni. A húsz évvel ezelőtti kampány üzenete az volt: ha van tehetséged, eszed, kitartásod, akkor lesz hasznos munkád, és te is lehetsz polgár. Eltarthatod a családod, békében és jólétben nevelheted a gyermekeidet. Mi lett mindebből mára? Az lesz polgár, akiből a hatalom azt csinál. Például Mészáros Lőrincből. Cége, gyára, szállodája, hajója, tévéje, rádiója, újságja már van, számolatlan. Irodáját telefaragtathatja antik bútorokkal, ő azonban soha nem lesz valódi polgár. Nem érdekelt abban, hogy legyen bármiféle alternatívája is a jelenlegi helyzetnek.

Pedig az Orbán Viktort minden esztendőben évértékelőre hívó Magyar Polgári Együttműködés alapító okirata is kimondja: „A polgári demokráciában mindig van alternatíva. S aki ennek ellenkezőjét állítja, az valójában a demokrácia felszámolásában segédkezik.”

Nem hagyhatjuk, hogy ez megtörténjen! Ezért nagy a felelőssége a jobb-bal tengelyen túllépő, magukat XXI. századinak nevező pártoknak, a Jobbiknak, az LMP-nek vagy akár a Momentumnak. Azért, hogy 2018-ban is lehessen más választás: polgári Magyarország!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.