Következő mérkőzések
Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Határon túl

A magyar nemzetpolitika általában akkor csinál botrányt valamiből, amikor nem kellene.

Sarnyai Gábor
2018. 01. 23. 10:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megdolgoztatott engem a román miniszterelnök. Egy hete még arról írtam volna szemöldökráncolva, miként tarthatja meg hivatalát a kijelentése után. Mire elkészültem, lemondott. Kezdhettem elölről. Pedig jó érzés lett volna egy tűzrőlpattant publicisztikával szerepet vállalni a bukásában – már amekkorát vállalhattam volna. De nem csak én méláztam el, az egész magyar közvélemény ezt tette. Kifejezetten komótosan, kimérten kezelte az ügyet a sajtó. Mihai Tudose skalpja nem a mi skalpunk lett. Ment nélkülünk is, noha megérdemelte volna, hogy feltöröljük vele Európát. Annyit kellett volna tennie a médiának, amit általában szokott: nagyítani, támadni, védeni, rettegni, jajveszékelni, dühöngeni.

A történet úgy kezdődött, ahogy kezdődni szokott a Kárpát-medencében: megesik a magyarellenes kirohanás vagy jogsértés, kettős mércét emlegetünk – hol vannak a jogvédők ilyenkor?! –, majd mindenki elfelejti az egészet. Most a magyar írástudók elpepecselték a választ. Hirtelen mindenki belevetette magát a román–magyar fordítás rejtelmeibe és a „flutura” ige etimológiai útvesztőibe. Mert egyáltalán nem mindegy, hogy Románia miniszterelnöke lengetné, reptetné, akasztaná, felakasztaná, kiakasztaná a székely zászló mellé a hozzánk hasonlókat. Az a pletyka is elterjedt, hogy a politikus csak szlenget használt, és repülni fognak – például a munkahelyükről – a jómadár magyarok, akik zászlózgatnak. Aztán idehaza sokan megkönnyebbülve sóhajtottak fel: „Jaj, ez mindjárt más, csak egzisztenciálisan akarják ellehetetleníteni őket. Az rendben van, az mehet.”

Valamit magára adó újság egy ilyen kijelentés után lázasan keresné a román értelmiségieket, akiknek kínos a miniszterelnök, felhívna román és magyar jogvédőket, uniós politikusokat, bárkit, aki által még nagyobb ügyet lehet csinálni, mint amekkora valójában volt. A magyar sajtó erre képes is lehetne, mert beszéli a nyelvet, ez esetben a románt. Egyetlen más európai nép sincs abban a helyzetben, hogy Prágától Bukarestig, Belgrádtól Kijevig megértesse magát. Hogy ezerszám álljanak rendelkezésre emberek, akik ezeknek a fővárosoknak az egyetemeire jártak, és kvázi belföldiként ismerik a viszonyokat. De mielőtt nagyon belelkesednénk, és magyar impériumról vagy magyar vezetésű kelet-közép-európai hírcsatornáról elmélkednénk, gondoljunk a 80 milliárdból fenntartott magyar közmédiára, ahol nemhogy románul, gyakran magyarul is alig tudnak. Vagy arra a valóban provinciális állapotra, amit Tamás Gáspár Miklós elemzett épp a Magyar Nemzet hasábjain: miszerint az erdélyi magyar lapok az MTI-ből szemlézik a román vonatkozású híreket.

Mindenesetre megállapíthatjuk, hogy a magyar nemzetpolitika, amelynek alakulásában a sajtó szerves részt vállal, általában akkor csinál botrányt, amikor nem kellene. Amikor meg kellene, akkor nem. „De mikor mit kéne, ezt honnan tudjuk?” – tehetjük fel a kérdést, csakhogy esetünkben ezt nem olyan nehéz megválaszolni. A magyar nemzetpolitikának, ezáltal a sajtó reakcióinak olyan európai értékek mentén kell alakulnia, mint jogállam, szubszidiaritás, regionalizmus, nyelvi és vallási jogok, emberiesség. Ha baj van, akkor ezekhez kell igazodnunk. A leköszönt román miniszterelnök kijelentése, mondhatni, minden európai normát megsértett. Nem volt okunk a szégyenlősködésre, teljes erőnkkel védekeznünk kellett volna.

Persze tudom, sokáig összekeverték, összekevertették itt velünk az önvédelmet az erőszakossággal, az önmagunkért való kiállást a sovinizmussal. Azt is tudom, hogy ilyen kormánnyal, ilyen nemzetközileg hírhedt nemzeti konzultációkkal és migránsos kampányokkal a hátunk mögött nehéz a humánum és az európai értékek élharcosaként tündökölni Európában. A politikai píár szempontjából biztosan előnytelen a helyzetünk.

Nem minden ügy végződik olyan happy enddel, mint a Tudose-sztori. Lapunk nemrég járt a vajdasági Temerinben, ahol egy verekedésért kapott 13 év után szabadult az utolsó érintett fiú. A helyiek a riporternek még mindig olyanokat mondtak, hogy „bűnösök voltak a magyarok és a szerb is”. Az az általános vélekedés, hogy egyébként is drogos volt, és még magyarkodott is. Ezek olyan súlyosbító tényezők voltak, hogy felfüggesztett helyett 13 év járt értük. Végső soron a magyar közösség és a helyi politikusok jóváhagyásával. Pedig ott is csak a jogállami keretek betartása érdekében kellett volna síkra szállni. A verekedés az verekedés – ha drogos az elkövető, ha nagymagyar, mindegy.

Hogy valami jóról is beszámoljunk: a politika – legalábbis a pártok – most jól vizsgázott. Hetven évünkbe telt eljutni idáig. A sajtó talán az elmúlt hetven év politikája miatt bizonytalan még. Reméljük, nem kell újabb hetven esztendő ahhoz, hogy lehetőleg világos legyen, mi az igazságos és a méltányos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.