Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Hintapolitika vakvágányon

Nehogy az legyen a vége, hogy a nagyhatalmak a fejünk felett döntenek rólunk.

Buzna Viktor
2018. 01. 13. 18:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a közvélemény-kutatások jelen állása szerint a Fidesz magabiztosan készülhet az április 8-ára kitűzött választásra, van miért aggódnia a kormánypártnak. Az Európai Bizottságnak a költségvetési javaslatot előkészítő testülete a héten már a legmagasabb szinten kezdett tárgyalni az uniós büdzsé 2020-ban induló, új ciklusáról. A költségvetés véglegesítése persze nehézkes, hosszú folyamat: a bizottság javaslatot tesz, amit aztán az Európai Tanácson keresztül valamennyi tagállamnak, illetve az Európai Parlamentnek is el kell fogadnia.

Ami azonban a javaslat megvitatása során elhangzik, a magyar nemzetgazdaságra nézve sorsdöntő lehet. Szerdán az EU költségvetési biztosa, Günther Oettinger tartott sajtótájékoztatót, ahol ismét a már korábban meglebegtetett szankciós politikára helyezte a hangsúlyt. Ennek értelmében az Európai Unió a támogatások megvonásával büntetné a közös értékeket nem tisztelő kormányokat, vagy anyagilag jutalmazná az azokat példásan képviselő tagállamokat. Magyarország szempontjából persze az első felvetés releváns. Ezért aztán a kormány látszólag minden trükköt bevet a helyzet tompítása érdekében. Nem kapott nagy publicitást Lázár János brüsszeli útja sem. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a bizottság költségvetési javaslatának megvitatásakor az euroszkeptikus magyar kormánytól meglepő álláspontot képviselt. Mint mondta, Magyarország készen áll arra, hogy többet fizessen be a közös kasszába. Az üzenet lényege persze az, hogy a támogatási forrásokra a 2020-ban induló ciklusban is igényt tartunk.

A „Brüsszel megállítására” felszólító lejáratókampány mindenesetre biztos nem erősíti a kormány pozícióját. Ráadásul Orbán Viktor az utóbbi időben mintha kissé zavartan viszonyulna a pénzügyekhez. Tavaly augusztusban az Európai Bizottság elnökének, Jean-Claude Junckernek írt levelet azzal a céllal, hogy kifizettesse a szervezettel a magyar határkerítés építési költségének felét, mintegy 400 millió eurót. Ezzel szemben nem sokkal karácsony előtt már arról beszélt, hogy a magyar gazdaság „nem szorul senkinek a pénzére”.

Szerdán új alapokra helyezte a Brüsszellel szembeni keménykedés fogalmát. A kormányfő Berlinben, a Welt-Wirtschaftsgipfel (WWG) fórumon tartott előadást, ahol az Európai Uniónak megüzente: ha Magyarország nem kap pénzügyi támogatást infrastruktúrájának fejlesztésére, akkor a kormány Kínához fordul majd. Azzal persze nehéz lenne vitatkozni a kormányfővel, hogy a hazai infrastruktúra gyalázatos állapotban van. A Világbank összesítése szerint a magyar infrastruktúra a 31. helyen áll a vizsgált 160 országból. Ez nem rossz, az OECD adataiból ugyanakkor kiderül, hogy 2010-ben zuhanni kezdett a fejlesztésekre fordított pénzek összege, majd a 2012-es emelkedés után jelenleg stagnál. Ahogy az Európai Bizottság országismertetője felhívja rá a figyelmet, a magyar infrastruktúra színvonala az uniós átlag alatt van. 2014 óta romlik a kiszállítási idő, s a teljes gyorsvasúti hálózat felújításra szorul.

Kellemetlen éppen az idén nyolcadik éve kormányzó Orbán Viktortól hallani ennek felismerését. Az pedig különösen szomorú, hogy a nyilatkozat szerint az évtizedek óta halogatott felújítás külföldi tőkéből valósul majd meg. Ingyenpénz ugyanis, érkezzen akár Nyugatról vagy Keletről, nem létezik. A miniszterelnök látszólag a kínai kapcsolatokkal próbál kedvezőbb anyagi keretet kialkudni Nyugaton, ez azonban kockázatos politika. A Kína és a kelet-közép-európai régió közötti 16+1 együttműködés decemberben, Pekingben tartotta éves think-tank találkozóját, s az esemény egyik fő tanulsága az volt, hogy a régió egyelőre nem tud hidat emelni az EU és Kína között. Épp ellenkezőleg. Miközben nem erősödik elég gyorsan a térség gazdasága, az ide érkező kínai befektetések arra ösztönzik a nyugat-európai hatalmakat, hogy közvetítőként ékelődjenek be az EU keleti térsége és Peking között. Ebben élen jár Németország, amely Kína legfontosabb uniós gazdasági partnereként Pekingre nyomást gyakorolhat. De ugyanilyen ambíciókról beszélt a héten Kínában Emmanuel Macron francia államfő is. Orbán Viktor taktikája akkor lenne sikeres, ha létezne egy erős és integrált visegrádi együttműködés, a V4 azonban számos problémával küzd. Ezt próbálta elfeledtetni Berlinben a magyar miniszterelnök, aki beszédében megjegyezte: 2030-ra Németország és a V4 lesznek az európai gazdaság motorja. 2030 azonban még bő másfél uniós költségvetési ciklusra van. Ha a kormány már most a pekingi kapcsolatokkal fenyegeti Brüsszelt, azzal ellenkező hatást ér el. Egyrészt épp erre a kapcsolatra hivatkozva büntethetnek minket a jövőben, másrészt ez csak felgyorsítja a közeledést a nyugat-európai hatalmak és Kína között. Ahogy a történelem során megtanulhattuk: az elhibázott hintapolitika vége az, hogy a nagyhatalmak a fejünk felett döntenek a sorsunkról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.