Következő mérkőzések
Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Micsoda felmérések!

Minden egyes tálib felkelő likvidálása az amerikai adófizetők 19,6 millió dollárjába került.

Torba Tamás
2018. 01. 26. 6:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia 2001 októberében támadást indított az Afganisztánt akkor kormányzó tálib vezetés ellen. Az amerikai és brit erők – más NATO-államok segítségével – decemberre lényegében megdöntötték a tálib uralmat. Több mint 16 évvel később, 2018. január 3-án a Foreign Affairs külpolitikai folyóiratban Seth G. Jones Miért nem állnak a tálibok nyerésre Afganisztánban? címmel tett közzé elemzést.

Tehát: a világ első számú katonai hatalma és partnerei 16 év alatt képtelenek voltak legyőzni egy minimális nehézfegyverzettel, nulla légierővel, ennek megfelelő harcértékkel rendelkező ellenfelet. Másfél évtized kevésnek bizonyult, hogy a NATO megtalálja azt a stratégiát és taktikát, amely alkalmas lett volna erre. Jones elemzésének következtetése az, hogy a tálibok túl gyengék, hogy győzzenek, ám túl erősek, hogy végleges vereséget szenvedjenek. A szerző öt okot említ gyengeségük kapcsán.

Azt írja, a tálibok ideológiája túl szélsőséges az afgánok számára. Az ebből adódó konzervativizmus az „átlagos afgán” számára taszító – ahogy azt egy 2015-ös országos felmérés is igazolta. Ekkor az afgánok 92 százaléka a kabuli kormányt támogatta, és mindössze 4 százalék állt a tálibok mellett. Ha a lakosság majdhogynem egységesen utálja a tálibokat, hogyan tudnak továbbra is ellenállni a világ legerősebb katonai szövetségének? Hiszen a sikeres partizánháború alapvető feltétele a lakossági támogatás lenne, ami ezek szerint nincs. Hogy egy olyan tekintélyes folyóirat szerzője, mint a Foreign Affairs, miként vehet komolyan egy ilyen felmérést, az meghaladja felfogóképességünket.

A furcsa gondolkodásmód a második ok bemutatása során is tetten érhető: a tálibokat elsősorban a pastu törzsek támogatják, ám kevésbé népszerűek a tádzsikok, üzbégek, hazarák között. Jones úgy gondolja, a törzsi ellentéteket a tálibok nem tudták feloldani, és ez akadályozza népszerűségük növekedését. A szerző elfelejtett utánanézni két ténynek. Az egyik: a pastuk az afgán lakosság 40 százalékát teszik ki, amivel messze a legnagyobb etnikai csoportnak számítanak. A másik: Afganisztánban a törzsi ellentétek évezredes múltra tekintenek vissza. Az országban soha nem volt olyan ideológia, vallás vagy hatalom, amely ezeket az ellentéteket feloldotta volna – hogy a törzsek egyetlen boldog és elégedett közösségként egyesüljenek. Ez nem „tálibspecifikus”. Bármilyen mozgalomra, csoportra, erőre érvényes.

A harmadik Jones-féle ok a tálibok brutalitása. Ez sem stimmel. A brutalitás Afganisztán történelmének mindennapos velejárója. A „békés afgán családokat megtámadó brutális tálibok” sztereotípiája simán helyettesíthető bármivel. A békés afgán családokat északi szövetségi, iszlám államos, hazara, tádzsik, üzbég harcosok, kormánycsapatok, brit, szovjet, pakisztáni, szpecnazos katonák, amerikai tengerészgyalogosok éppúgy támadhatják brutálisan. A brutalitás Afganisztánban nem kivételes dolog, hanem sajnos norma.

A negyedik ok, hogy a tálibok korruptak. Továbbá drogot állítanak elő, sőt megadóztatják a többi drogelőállítót és -csempészt. A világ heroin- és ópiumfogyasztásának 80-90 százalékát afgán forrásból fedezik. Ezt az afgán polgár nem tűri – mondja Jones. Mármint az adóztatást. Mert a máktermesztést tűri. Jeleskedik benne. Az ötödik ok Pakisztán népszerűtlensége. Egy 2015-ös Gallup-kutatás szerint az afgánok 3,8 százaléka nyilatkozott kedvezően a tálibokat támogató Pakisztánról, szemben az Iszlám Állam 5,8 vagy India 62 százalékos mutatójával. Hogy hány megkérdezett afgán járt valaha is Indiában, arról a felmérés nem közöl adatokat. Újabb elképesztő kutatás.

Összefoglalva: Jones ilyen színvonalú közvélemény-kutatások alapján jut arra, hogy Afganisztánban patthelyzet van. A módszertannal kapcsolatos következtetések levonását az olvasóra bízom. Ahogy azt is, hogy milyen eredménnyel zárulhat Amerika leghosszabb háborúja, ha effajta elemzések alapján hoznak döntéseket.

Tizenhat év háború, 2403 amerikai, 1136 szövetséges – köztük 7 magyar –, valamint 40 ezer afgán katona halála, több ezer milliárd dollár elköltése után kiderül: az afgán nép de facto egységesen áll a központi kormány mellett, utálja Pakisztánt, rühelli a tálib brutalitást és az adószedést (utóbbi valóban megbízható adat lehet). A győzelemnek így rég be kellett volna következnie. Ezek után jön a megállapítás a „patthelyzetről”.

Amerikai adatok alapján ez alatt a tizenhat év alatt 40 ezer tálib felkelő vesztette életét. Ha feltételezzük, hogy mindegyiket amerikai erők ölték meg, akkor a 2016 végéig 783 milliárd dollárra rúgó operatív költségekkel kalkulálva kiderül: mindegyikük 19,575 millió dollárjába került az amerikai adófizetőknek. Mai árfolyamon ötmilliárd forintba. Ez konzervatív becslés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.