Következő mérkőzések
Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Újabb kitiltási botrány van készülőben?

Sajátos közbeszerzésre bukkant az Index. Nyomtatógate a NAV-nál?

Torba Tamás
2018. 01. 18. 16:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy Index.hu által ismertetett közbeszerzés arra enged következtetni, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal illetékesei a Xerox Hungary Kft. ügyvezetésével vállvetve új kitiltási botrányt gründolnak. A közbeszerzésben szereplő specifikációk alapján ugyanis felmerül a gyanú, hogy a tenderen a Xerox Hungary Kft. által forgalmazott nyomtatók indokolatlan versenyelőnybe kerültek más beszállítókkal szemben. A cikkben nincs ugyan információ arról, vajon a Xerox indulni kíván-e a tenderen, de épeszű megfigyelő nem gondolhatja, hogy a velük való előzetes egyeztetés nélkül születhetett meg a kiírás. Ha ez így van, akkor a beszerzés ezen szakasza – annak ellenére, hogy üzletkötés még nem történt – máris beleütközik az Egyesült Államok Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) nevű, egyszerűen fogalmazva antikorrupciós törvényébe. A Xerox Hungary anyavállalata egyesült államokbeli székhelyű cég, értelemszerűen a törvény hatálya alá esik. A NAV pedig mint a Xerox partnere szintén szankcionálható.

Az FCPA azon vállalatokat és alkalmazottaikat, amelyek külföldi tevékenységük során korrupcióként definiálható cselekményt vagy annak kísérletét követik el, súlyos bírságokkal és egyéb retorziókkal bünteti. A külföldi illetőségű közreműködőket pedig az Egyesült Államokban található vagyontárgyaik, bankszámláik elkobzásával és befagyasztásával, valamint az országból való kitiltással sújtja. Ezt a Xerox Hungary jogászainak minimum illene tudniuk.

Az Index.hu cikkében hivatkozott kiírás, valamint a potenciális egyéb indulók által hozzáfűzött kérdések minden további nélkül elegendő bizonyítékot jelenthetnek arra, hogy a két fél, azaz a kiíró és a szállító között már eddig is törvénytelen együttműködés létrehozására irányuló tevékenység folyt. Ezáltal a bűncselekmény elkövetésének szándéka látható, illetve ha a tender változatlan tartalommal folytatódik, és urambocsá’ szerződést is kötnek, akkor a cselekmény befejezetté válik. Utóbbi esetben a kiszabható bírság a szerződéskötési érték többszöröse – általában a háromszorosa.

A portál újságírói jelezték: izgatottan várják a folytatást. Ezt saját, jól felfogott anyagi érdekükből is jól teszik. Ha az amerikai hatóságok a cikk hatására FCPA-vizsgálatot indítanak, a cikk írója úgynevezett whistleblowerré minősül, ami magyarra fordítva a – figyelmeztető sípot megfújó – bejelentőt jelenti. A minősített whistleblower pedig a Dodd–Frank-törvény alapján létrehozott SEC whistleblower reward program rendelkezései szerint a kiszabott bírság bizonyos részét jutalomként kaphatja meg. Mindez akkor van így, ha az amerikai hatóságok a cikk megjelenése előtt még nem értesültek az előkészületben lévő ügyletről – és persze ha megállja a helyét a feltételezésük, miszerint a NAV szakmailag értelmezhetetlen okokból azt gondolja, hogy neki csak és kizárólag a Xerox nyomtatók felelnek meg.

Utóbbi esetben ismét tanúi lehetünk egy kitiltási botránynak, amely jó eséllyel a választások előtt robbanhat. Mi sem hiányzik kevésbé a magyar kormánynak, közelebbről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal első emberének.

A hivatkozott cikknek egyéb hatása is lehet. Emlékeztetőül: az úgynevezett Bunge-ügyben a rendőrség szintén egy cikk megjelenése után indított nyomozást. Az is az Index.hu-n jelent meg. Kíváncsian várom, vajon – az ügyészségi gyakorlattal ellentétben – a rendőrnyomozók a munkaidejükben olvasnak-e újságot. 2015-ben olvastak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.