Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Amerikában sincs ingyenebéd

A kormány és a törvényhozás képtelen csökkenteni az államapparátus költségeit.

Torba Tamás
2018. 02. 20. 15:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai tízéves államkötvények hozama február 12-én 2,9 százalékon tetőzött, és azóta sem mutat jelentős csökkenést. A 14-én publikált, minden várakozást meghaladó fogyasztói inflációs adatok (plusz 0,5 százalék) a pénzromlás erősödését előre jelzők álláspontját támasztják alá. Az inflációs nyomás mellett a kamatok emelkedését segíti elő az amerikai államadósság folyamatos növekedése. Csupán 2018-ban 1000 milliárd dollárnyi friss államkötvényt kellene eladni a kincstárnak, nagyjából 5 százalékkal növelve a 20 ezer milliárd dollárnyi már meglévő adósságot. A fő ok az adók csökkentése – ami 1500 milliárd dollárnyi adósságnövekedést hozhat –, továbbá a 300 milliárd dollárral megemelt központi költségvetés.

Peter Toogood, az Embark Group stratégiai elemzője szerint ekkora mennyiségű államkötvényt képtelenség a jelenlegi hozamszintek mellett értékesíteni. Különösen akkor, ha ugyanezen időszakban a Federal Reserve 500 milliárd dollárral csökkenti mérlegfőösszegét, azaz ennyi likviditást von ki a piacról. Toogood úgy látja, nagyon gyenge a kereslet a kötvényaukciókon. Három százalék alatti hozamszinteken senki nem akar államkötvényt venni, ezért törvényszerű, hogy a hozamoknak és ezáltal az államadósság finanszírozási költségeinek is emelkedniük kell. A tízéves kifutású papírok esetében a 3 százalékos éves hozam ráadásul korántsem jelent egyfajta kamatplafont. Az Embark Group nem tartja kizártnak a 4 százalékos hozam elérését sem – még ebben az évben.

A 2008-ban kitört válság megoldására alkalmazott mennyiségi lazítás – magyarán: pénznyomtatás és ezáltal a piac elárasztása olcsó pénzzel – elérte korlátait. A likviditás bővülésével szinte egyidejűleg megkezdődött részvénypiaci árfolyam-emelkedés, majd a gazdasági növekedés beindulása eddig egyidejűleg zajlott. A gazdaság fundamentumai egyelőre egészségesnek tűnnek, alacsony a munkanélküliség, magas szinten áll a termelékenység, jelentősek a vállalati profitok.

Csakhogy mégis az olcsó pénz korának végéhez közeledünk, elsősorban azért, mert a kormány egyszerűen képtelen csökkenteni az amerikai államapparátus költségeit. Ebben a törvényhozás is partner. Amerika képviselői és szenátorai láthatóan nem tudják elképzelni, hogy a világ ne lenne hajlandó finanszírozni az Egyesült Államokat. Miután az USA hitelből fedezi a működését, és mindezt a szabad piacról teszi, kénytelen lesz olyan hozamot kínálni a hitelezőknek, ami kedvező a számukra. Mindez véget vet a „részvényeknek nincs alternatívája” időszaknak. A befektetők pénzéért folytatott versenyben az elképesztő módon eladósodott állam kénytelen emelni a tétet.

Itt megjegyzendő, hogy a háztartások adóssága is rekordot döntött, 2017 végére elérte a 13 ezer milliárd dollárt. A kamatok emelkedése ezen a területen is növeli a finanszírozás költségeit. Igaz ugyan, hogy 2015-től a bérek is a sokévi átlag felett emelkednek, de tudni kell, hogy az átlag amerikai háztartás eladósodottsága nagyságrenddel haladja meg az Európában megszokott mértéket. A mostanáig jellemző „olcsó pénz” arra sarkallta ezeket a háztartásokat, hogy növeljék adósságaikat. 2018-ban fordulatnak kell bekövetkeznie, fontos lenne elkezdeni az adósságok leépítését.

Az már látható, hogy a kormánynak esze ágában sincs ezt megtenni. A lakosság nyilván szeretné, de nem áll módjában. Nem nagy kockázat azt állítani, hogy 2018-ban fordulat áll be Amerikában. Nincs ingyenebéd, ahogy egy mérsékelten sikeres magyar jegybankár anno kifejezte magát. Üzenete most éppen odaát vált aktuálissá.

A szerző közgazdász

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.