Élő közvetítés
Olaszország
ÉLŐ
Albánia

Ez a divat!

Nemigen láthatunk sok helyen olyat manapság, ahol az állam diktálná a divatot.

B. Molnár László
2018. 02. 21. 19:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemigen láthatunk sok helyen olyat manapság, ahol az állam diktálná a divatot. Mármint nem a politikait. Konkrétan az öltözködésit. Pedig lassan ízlelgethetjük mindezt. Itt, a Kárpát-medencében. Ahol február elején kormányhatározat született (1022/2018.): átfogó divat- és designipari fejlesztési stratégiát dolgoz ki a Magyar Turisztikai Ügynökség. Az MTÜ. Ha mindez még nem lenne elég, a Magyar Közlönyben leírtak szerint állami tulajdonú társaságot is létrehoznak a program végrehajtására, százötvenmillió forintos alaptőkével. Utóbbi összeget a nemzetgazdasági és a nemzeti fejlesztési minisztereknek kell előteremteniük.

A részletekről azóta sem sietett elárulni senki semmit, noha másfél-két hét eltelt, lett volna erre idő és alkalom. Úgyhogy kénytelenek vagyunk a saját szakállunkra – most még mellékes, mennyire divatos ennek a fazonja – belegondolni, hogy ez a határozat vajon mit jelenthet.

Az állam – vagyis nyilván a kormány – átveszi a szakmai irányítást, kidolgozza a követendő divatirányzatokat, koordinálja a történetet. Az új magyar turisztikai megaközpont (az MTÜ) által gründolt, fentebb említett állami cég lesz a legnagyobb divatguru hazánkban. A Louis Vuitton és a Gucci márkák hazai nagykövete, Rogán Antal felügyelete alatt. (Az MTÜ a propagandaminisztérium fennhatósága alá tartozik.) Decemberben már volt is az ügynökség divatipari marketingigazgatóságának divatnapja, ahol bejelentették: csinálnak ötéves tervet. Úgymond a hazai szakma legfontosabb szereplőinek bevonásával.

De hogy ez is mit takar, arról tényleg nem igazán tudni semmit. Csak remélni lehet, hogy nem köszönt be már a virtigli politikai diktatúra előtt a divatdiktatúra. Bár értelemszerűen az is megeshet, hogy épp divatos ruhát választanak ahhoz, hogy újabb közpénzkifizető helyet hozzanak létre. Amit kedvükre fejhetnek onnantól. Akár erre is utalhat némiképp, hogy a kormány a 2017. végi nagy pénzszórás során a magyar divat fejlesztése és a dizájnerek támogatása céljára kétmilliárd forintot irányzott elő.

Idősebb avagy a legújabb kori magyar történelemben jártas olvasóink ugyanakkor még emlékezhetnek az 1951-ben alapított Magyar Divat Intézetére is. Azt akkor azért alapították, hogy a szocialista diktatúra szabályozza a követendő viseletet. Meg is lett az eredménye: hosszú lódenkabát, micisapka, a nők fején kendő, a lábakon bumfordi cipők. A puritán munkáserkölcs jegyében. Akkoriban Brüsszel helyett a divat fővárosait, Párizst, Milánót akarták megállítani, és nem Soros György volt a fő ellenség, hanem a mindmáig világhírű és stílusteremtő kollekcióik tervezői. Lévén hogy Moszkvából diktálták, mi az elvárt öltözködés. A munkásnő öltözete legyen tiszta, takaros, praktikus. Semmi dísz, fodor, kiegészítő. Semmi burzsoá vagy kispolgári csökevény, semmi rúzs vagy körömlakk.

Az milyen lenne, folytatván még az adódó utópiát – vagy disztópiát, ahogy tetszik –, ha ismét beköszöntene a kor, amikor elvárás lenne a Nagy Vezető ízlése szerint öltözködni? A pórnép nem szembefordulna az úri világ divatjával, hanem egyszerűen nem akarná, nem is tudná viselni azt, inkább megpróbálna belesimulni a szisztéma elvárásaiba. Netán a Rákosi-féle tökéletes nő ideálja is visszatérne, és tenyeres-talpas, erőtől duzzadó, izmos asszonyságok mosolyognának traktoron ülve az új óriásplakátokon.

Ismét jelképpé válna a nép körében a lódenkabát és micisapka, megint előírnák, a lányok mikor és hol viselhetnek nadrágot, a férfiak pedig a munkahelyükön barna köpenyben vagy kezeslábasban tehetnék a dolgukat, teljesíthetnék a normát. Az egyedi tervezés helyét átvenné megint a Ruhaipari Tervező Vállalat utóda – kezdésképp 150 millióval megtámogatva –, amely ettől kezdve az állami ízlést szolgálná ki. Mindezt a régi nagyok mai utódainak figyelő tekintete előtt. Az egyenmédiához, az egyentankönyvekhez, az egyenegészségügyhöz egyenruha is jár, nemde? Le a cowboynadrággal!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.