Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Beetetett jószágok

Sokan magyarázzák úgy a kőtáblára vésett „ne ölj!” parancsát, hogy az csak az ember védelmére vonatkozik.

Torkos Matild
2018. 03. 14. 18:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soha nem értettem, mi a jó a vadászatban. Föl nem foghatom, mi az a semmivel nem pótolható érzés, amit az vált ki, ha sikerül kioltani egy állat életét. De vannak, akiknek ez a hobbijuk. Másoknak egyenesen szenvedélyük.

Sokan magyarázzák úgy a kőtáblára vésett „ne ölj!” parancsát, hogy az csak az ember védelmére vonatkozik. Mások az egész teremtett élővilág védelmét beleértik – így például a fákat és az állatokat is. A Szent Könyv népe úgy tartja, a vízözön után Isten megengedte, hogy az állat is az ember táplálékául szolgáljon. Ki tudja, talán még tetszik is az Úrnak, hogy az ember a természet védelme, az úgynevezett ökológiai egyensúly fenntartása érdekében vadgazdálkodást folytat.

Meglehet, ez a cél vezette északra Semjén Zsolt keresztény teológust is: hogy segítsen fenntartani a természet egyensúlyát a skandináviai erdőkben, mivel vészesen elszaporodtak a rénszarvasok a környéken. Az sem kizárt, hogy sok ember éhezik ott fenn, és az ő táplálásukra kellett kilőni az állatot, kifejezetten karitatív célból, a jószolgálat vágya vitte tehát oda a magyar fővadászt. Egy ilyen mély hittel élő keresztény atyafiról egyáltalán nem feltételezném, hogy csupán azért öldösi az állatokat, mert szenvedéllyel szereti kioltani az életét bárminek, ami él, lélegzik, mozog.

A ne ölj! parancsa minden igazi tanító szerint az életet védi. Az isteni törvények avatott magyarázói kiterjesztve értelmezik az ötödik parancsolatot. A karaktergyilkolászás is tiltva van, sőt az embertársaink iránti gyűlölet is. Éppúgy, mint a gyűlölet felszítása, a gyalázkodás, de még a sértés is. Az irigység is tud lélekölő lenni, ugyanúgy nem játszhat, mint a harag vagy a bosszúvágy.

A szó veszélyes fegyver, és van, aki fegyvertelen – szólt a dal annak idején, amikor még nem gondoltam, hogy az ötödik parancs volna a tárgya. Talán meglepő, hogy a választási kampány sűrűjében éppen egy vadászszenvedélyéről is ismert, nagyon kereszténynek gondolt honatya svédországi botránya hívja fel erre a figyelmünket. Hiába, Isten útjai kifürkészhetetlenek. Utolsó figyelmeztetésnek is betudhatnánk akár a helikopterről kötélen lógó rénszarvas látványát. Szimbolizálja mindazt a mértéktelenséget, bárdolatlanságot, kegyetlenséget, pökhendiséget, nyers stílust, amit annyira megvetünk az újgazdagokban, újkeresztényekben, újdemokratákban, újkonzervatívokban.

A ne ölj! parancsát hagyják figyelmen kívül, akik – sokszor minden alap nélkül – súlyosan belegázolnak embertársaik magánéletébe, gyalázkodó stílusban igyekeznek lejáratni ellenfeleiket, politikai hasznot remélve egy-egy család életének megzavarásától is.

A hazugságokon, rágalmakon alapuló sértések a becsületükre kényes emberek egészségére is káros hatással lehetnek, megbetegíthetik őket. Különösen nehéz az effajta sértegetős, becsületbe gázolós versengési módszereket megtapasztalni egy magát keresztény-konzervatívnak tartó politikai erőtől. Akkor is így van ez, ha az elmúlt években többször megbotránkoztattak bennünket sok mindennel. Például a halálbüntetés nyíltan vállalt támogatásával. Ezt is olyan kormánytag hangoztatta, akit ugyancsak vadászként tartanak számon az úrhatnám polgári körökben. A halálbüntetés-hívő Lázár János égi madarakra szeret lövöldözni. Akkor érzi elemében magát, ha több száz fácán teteme előtt fényképezkedhet.

Azt mondják, akik értenek hozzá, hogy Semjénék, Lázárék nem igazi vadászok – mert a vadaknak, amelyeket ezek elejtenek, alig van esélyük velük szemben az életben maradásra. A helyettes miniszterelnök svédországi rénszarvasait állítólag szinte tenyésztik a Semjén-féle vadászok számára, és Lázár fácánjai is többet voltak ketrecbe zárva, mint szabadon. Gondosan táplálták őket, hogy aztán esélytelenül vergődhessenek a miniszteri sörétek előtt.

Hát igen, mint tudjuk: a beetetett jószágokkal könnyű elbánni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.