Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Kinek az elnöke Emmanuel Macron?

Van valami halvány analógia a francia államfő és a Fidesz szavazóbázisa között.

Ádám Péter
2018. 03. 30. 12:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia köztársasági elnökről – főleg az adóreform óta – gyakran írja a francia sajtó, hogy a gazdagok államfője. Mindemellett durva leegyszerűsítés azt állítani, hogy szavazótáborát kizárólag jómódúak alkotják. A legújabb szociológiai vizsgálatok arra vallanak, hogy ez a tábor sokkal összetettebb, heterogénabb, sokszínűbb, mint korábban gondolták. Mindez a magyarországi választások közeledtével azért is érdekes, mert van valami halvány analógia Emmanuel Macron és a Fidesz szavazóbázisa között. Macron szavazóinak szociológiai összetételéről rengeteget vitáztak a francia sajtóban a 2017-es elnökválasztás óta. De a legizgalmasabb kérdésre – nevezetesen arra, hogy ha egyszer „a gazdagok köztársasági elnöke”, akkor mi a magyarázat a rendkívüli népszerűségére – senki sem adott megnyugtató választ. Vajon tényleg a jómódúak szűk rétege, tehát egy kisebbség ültette elnöki székbe, vagy megválasztása a középosztály alsó rétegének, illetve az alatta elhelyezkedő szélesebb néptömegeknek köszönhető?

Az állítás, miszerint Macron kizárólag a gazdagok köztársasági elnöke, nem is annyira szociológiai ténymegállapítás, mint inkább az államfő ellenzékének politikai véleménye. Ez a feltevés főleg Jean-Luc Mélenchon retorikájában, valamint a baloldali napilapok és portálok cikkeiben gyakori. Mindössze az vele a probléma, hogy a hipotézisnek nem az elnöki szavazótábor tüzetes szociológiai vizsgálata, hanem a köztársasági elnök által megszavaztatott reformcsomag az alapja. Az adóreform következtében például – legalábbis az OFCE (Observatoire Français des Conjonctures Économiques) intézet kutatói szerint – a lakosság 1 százalékának évente 450 ezer euróval több marad a bankszámláján. Sőt: az ISF (vagyis a szolidaritási vagyonadó) eltörlése évente nem kevesebb mint 170 ezer euróval növelte a gazdagok 0,1 százalékának jövedelmét.

Van ennek a feltevésnek egy nagy hibája. Nem magyarázza meg, hogy miért szavazott Macronra a választók túlnyomó többsége, amikor ez a többség még jóakarattal sem nevezhető politikája haszonélvezőjének. Arról nem beszélve, hogy a francia elnökválasztást akkor sem lehet a lakosság legföljebb 10 százalékát kitevő „gazdagokkal” megnyerni, ha ez a társadalmi csoport történetesen egy emberként sorakozik fel a jelölt mögött. De vajon kikből tevődött össze a második fordulóban Macronra szavazók további 55 százaléka?

Macron szavazótáborát gyakran írják le úgy, mintha Marine Le Penének volna a fordított tükörképe. Ha ez igaz, a nyitás jelöltjének tartott Macron, akire sok fiatal és vezető káder szavazott, szöges ellentéte a Nemzeti Front jelöltjének és vezetőjének. Legalábbis annyiban, hogy utóbbi szavazótáborát főleg nyugdíjasok és munkások alkotják. Ha a foglalkozási kategóriák felől nézzük a dolgot, megállapíthatjuk: Macron szavazótáborában a választópolgárok egészének adataihoz képest sokkal nagyobb számban találhatók mind vezető káderek és értelmiségi foglalkozást űzők, mind alkalmazottak, mind a középosztályra jellemző foglalkozások művelői.

Jóllehet az elnök nagy hangsúlyt helyezett a kampány fiatalosságára, és arra, hogy az első szavazókat maga mellé állítsa, szavazóbázisa egyáltalán nem mondható fiatalnak. A Macron-szavazók többsége (51,7 százalék) a 35–65 év közötti korcsoportból érkezett, és csak 9,1 százalékuk 18–24 év közötti, szemben például a Jean-Luc Mélenchonra szavazók 30 százalékával. Jellemző az is, hogy a Macronra szavazók szemében nem a jelölt politikai programja volt a döntő, nem is a személyisége, hanem az a puszta tény, hogy sikerült bejutnia a második fordulóba.

Ha világos is, hogy Macront ez a heterogén szavazótábor segítette győzelemre, és tartja meg a hatalomban, változatlanul ott a kérdés: miért szavaztak rá a közép- és az alsó osztályok. Ebben szerepet játszhatott, hogy ügyesen játszik rá a baloldal-jobboldal megosztást elutasítók kiábrándultságára, az európai és a nemzeti érzésre, illetve saját „fiatalos és dinamikus” karakterére. A siker annak is betudható, hogy képes volt elébe menni a középosztály alatti széles tömegek elvárásainak, a becsvágyat és az egyéni érvényesülést állítva beszédeinek középpontjába.

A francia köztársasági elnök későbbi népszerűségvesztése viszont arra vall, hogy a pozitív kép kezd töredezni, és az általa meghirdetett „szociálliberális” újvilág illúziói is megfakultak. Ebben a helyzetben a mögötte álló szavazótábor a heterogén jellege miatt törékeny és sebezhető, és ugyanez a jelleg teszi lehetővé azt is, hogy a „progresszív baloldal” és kisebb részben a Nemzeti Front elszipkázza a benne csalódott szavazókat.

A szerző újságíró, műfordító

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.