Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Szupersztár hullócsillagok

Már-már pánikot váltott ki a Facebook, a Tesla és az Amazon árfolyamzuhanása.

Torba Tamás
2018. 04. 04. 6:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tőzsde kifejezetten utálja a bizonytalanságot – ez az alapvető elv erősen szabályozza a befektetők magatartását. Márpedig a világ jelenleg nem szűkölködik bizonytalanságban, és ez bizony meglátszik a Wall Street árfolyamainak alakulásán is.

A vezető tőzsdeindex, a Dow Jones március 27-én hivatalosan is belépett az úgynevezett korrekciós szakaszba: több ezer pontot esve 10 százalékot meghaladó mértékben maradt el a csúcstól. A központi bank, a Federal Reserve (Fed) kamatemelései mellett a legutóbbi zuhanások fő okozói egy eddig sztárolt területről, jelesül a high-tech szektorból érkeztek. Három cégről van szó: a Tesláról, az Amazonról és a Facebookról.

A Tesla problémájának gyökere az eddigi sikertörténet megbicsaklásában rejlik. Legújabb villanyautója, az olcsónak számító Model 3 tömeggyártását a mai napig nem tudta megoldani, amelynek következtében a felgyülemlett rendeléseket egyre lassabban tudja teljesíteni. Márpedig a piac abban bízott, hogy az olcsóbb, szélesebb vevői körök által is elérhető modell teszi a Teslát valódi autógyártó hatalommá, így beindul a tömeggyártás – egyúttal egyszer és mindenkorra megoldva a vállalkozás finanszírozási gondjait is. A jelenlegi pénzáramlás a Teslának nagyjából másfél évre elegendő finanszírozást nyújt addicionális forrás bevonásának igénye nélkül.

A Facebook történetének legsúlyosabb válságával néz szembe, amely a társaság adatkezelésének finoman szólva is megkérdőjelezhető módszereiből ered. Ennek következtében jó néhány, a Facebooknak nagy értéket képviselő felhasználó – mint éppen az előbb említett Tesla és annak alapító-főtulajdonosa, Elon Musk is – megszüntette Facebook-profilját. A globális közösségi háló alapítója, Mark Zuckerberg jobb híján menekül mind a nyilvánosság, mind a brit parlamenti vizsgálóbizottság kínos kérdései elől. Utóbbi elé beosztottját delegálta. Az adatok törvénytelen kezelésével, a felhasználói ellen folytatott kémkedéssel és még sok mindennel vádolt cég részvényei soha nem látott esésben vannak. Egyelőre nincs jele annak, hogy a folyamatot könnyen meg tudnák fordítani.

Komoly pofont kapott múlt szerdán a világ legnagyobb értékű webáruháza, az Amazon is. Donald Trump amerikai elnök jelezte: meg kívánja változtatni a társaság adózási státusát. Ez elemzők szerint akár 50 milliárd dollárba is fájhat az Amazonnak. Bár az elnök nem konkretizálta, milyen módon kívánja elérni, hogy az Amazon többet adózzon, de korábbi – sokak szerint kereskedelmi háborúval fenyegető – védővám-intézkedései aggodalomra adnak okot a részvényesek körében.

A felsorolt tőzsdei óriáscégekkel kapcsolatos események a húsvét előtti héten túlsúlyba kerültek azokkal az elemzői véleményekkel szemben, amelyek a Trump-féle kereskedelmi háború enyhülését, a hozott rendeletek felhígulását prognosztizálták (lásd az EU, Kanada vagy Mexikó ideiglenes kivételét a vámok hatálya alól). A Tesla, az Amazon és a Facebook részvényeinek zuhanása általános idegességet, szinte pánikot váltott ki, és az egész piacra hatással volt.

A globális gazdaságban és politikában tapasztalható növekvő feszültségek mellett a változó kamatkörnyezet sem kedvez a részvénypiacoknak. Ron Insana, a CNBC szakkommentátora felhívta a figyelmet arra, hogy a londoni bankközi dollárkamat, a LIBOR elérte a 2,7 százalékot, és ezen a szinten stabilizálódott. Insana további emelkedést valószínűsít, megemlítve, hogy az amerikai jegybanki források költsége (Fed Funds Rate) elérte az 1,7 százalékot, ami meghaladja az inflációs szintet. Várható a 3 százalékos éves gazdasági (GDP) növekedési adat revíziója is (lefelé). Insana szerint ez a restrikciós pénzügyi politika visszatértét jelzi – akkor, amikor az amerikai gazdaság a lassulás jeleit mutatja, és közben az államadósság fékezhetetlenül növekszik.

Ezek a fundamentális tényezők a techszektorban tapasztalható – a fentiekben említett – eseményekkel együtt intő jelként szolgálhatnak azoknak, akik töretlenül hisznek abban, hogy az amerikai gazdaság egészséges, az államadósság ezen a kamatszinten gond nélkül finanszírozható, és a 3 százalékos növekedés elegendő az államadósság úgynevezett kinövéséhez. A világpolitikában növekszik a kiszámíthatatlanság, fokozódnak a feszültségek, ami a gazdaság és a kereskedelem területén is érezhető lesz. Az emelkedő kamatok, a tanácstalan befektetők, a divatos, jelenleg leginkább favorizált cégek eddig nem tapasztalt problémái együttesen jelzik: jobb az óvatosság, ha valaki tőzsdeirészvény-vásárláson vagy meglévő pozícióinak fenntartásán töri a fejét. Az ismert mondás szerint aki mer, az nyer, a tőzsdei befektetőnek azonban soha nem szabad szem elől veszítenie egy másik alapelvet: az időzítés a legfontosabb. Aki rosszkor mer, mindent elveszíthet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.