idezojelek

Emlékezetpedagógia, az élményszerző tudásátadás

A Nemzeti Örökség Intézete segítséget nyújt a szülőknek a gyermekek erős magyarságtudatra nevelésében.

Cikk kép: undefined

„Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának” – ez a kodályi gondolat jutott eszembe az elsők között, amikor a Nemzeti Örökség Intézetének működése és tevékenysége újragondolásába kezdtem. Meggyőződésem, hogy nemzeti és történelmi emlékhelyeink kiaknázatlan szellemi muníciók. A NÖRI küldetésnyilatkozata – ami az emlékezetpedagógiai törekvéseim lényegi alapja is – éppen ezért úgy fogalmaz: „Valljuk, hogy múltunk értékei a jövőnk pillérei. Küldetésünk a magyar történelmi és kulturális örökség méltó megőrzése, továbbadása és a tiszteletteljes emlékezet gyakorlása, mert az erős Magyarország záloga a mélyen gyökerező nemzeti identitás.” Ennek szellemében szerveztük meg az I. Nemzeti emlékezetpedagógiai konferenciát.

 A november végén megtartott rendezvény legfontosabb tanulsága, hogy a területen dolgozó szakemberek közötti információ- és tapasztalatcsere elengedhetetlen akkor, amikor a pedagógiának erről az új tématerületéről beszélünk. Az új módszertani fejlesztés során célunk, hogy kölcsönös párbeszéd alakuljon ki mindazon szereplők – és természetesen a pedagógusok és szakmai szervezeteik – között, akik történelmi és nemzeti emlékhelyeinken már a gyakorlatban alkalmaznak saját fejlesztésű, fiataloknak szóló, erős élményt adó programokat, amelyeket helyi metodikával más emlékhelyek is alkalmazni tudnak. A Nemzeti Örökség Intézete első lépésben vállalta a már működő jó gyakorlatok, innovációk összegyűjtését, módszertani továbbfejlesztését és szervezett átadását.

Az emlékhelyek szakmai ernyőszervezeteként határozott célunk, hogy aktív együttműködést építsünk ki a közoktatás szereplőivel, a tanárképzésben részt vevő felsőoktatási intézményekkel és természetesen a családokkal is. A konferencián ugyanis minden szereplő egyöntetűen megerősítette azt a tapasztalatot, hogy ha a családban nincs meg az igény arra, hogy a szülők  nemzeti érzelmű, a történelmet élményszerűen átadó nevelésben részesítsék gyermekeiket, akkor ez a közoktatás keretei között már sokkal nehezebb. Így tehát olyan programokkal szeretnénk megszólítani a családokat és a köznevelési rendszer szereplőit, amelyek végül a szülőknek nyújthatnak segítséget a gyermekek erős magyarságtudatra vezető nevelésében. 

A konferencia anyagainak összesítése és publikálása mellett a NÖRI folyamatosan dolgozik azon a módszertanon, amellyel a középiskolások élményszerűen fedezhetik fel az emlékhelyeket és a hozzájuk kötődő hősöket. A nyár folyamán a Nézőpont Intézettel közösen elvégzett kutatásunkból és a konferencián előadottakból láthattuk, hogy a storytelling, a játékos és aktív tanulás az a vonal, amelybe a fiatalok hatékonyan bevonhatók, és az erős érzelmi hatás eredményeként az így megszerzett tudás is maradandóbb. Ahogyan Madách Imre írta: „Amit tapasztalsz, érzesz és tanulsz, / Évmilliókra lesz tulajdonod.” Ha nem is évmilliókra, de a következő generációknak mindenképpen szeretnénk átadni a magyar történelmi múltat, amelyre méltán lehetnek büszkék, és amelyben mindenki találhat magának olyan példaképet, akivel azonosulhat és akihez lélekben és szellemiségben kapcsolódhat.

A szerző a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója

Borítókép: Móczár Gábor (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Uniformizált, szervetlen épületek árasztották el a világot

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.