idezojelek

Hazánk elkerülheti a recessziót

Ősztől pozitív fordulat állhat be, ha az infláció tetőzik, és az EU-val sikerül megállapodni a jogállamisági kérdésekről.

Szajlai Csaba avatarja
Szajlai Csaba
Cikk kép: undefined
2022. 07. 18. 16:00
Fotó: Kurucz Árpád

Sokan felkapták a fejüket a politikai túloldalon, mikor Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Magyar Nemzetben publikált cikkében recesszióra figyelmeztetett, valamint arra is, hogy az infláció nem csupán növekszik, de nem tudni, hol és mikor tetőzik majd. Ezzel párhuzamosan a gazdasági növekedési kilátások romlanak. Az írásból kiderül, hogy nem hazai jelenségről van, pontosabban lesz szó. Tudniillik Magyarországon valószínűleg sikerül elkerülni a recessziót, de a gazdaság növekedése 2023-ban erősen lassulhat. A jegybank friss prognózisa szerint idén a háztartások fogyasztásai támogathatják meg erősen a bővülést. S e vonatkozásban jó hír, hogy az összes komoly nemzetközi szervezet gyarapodást jósol 2022-re a magyar gazdaságnak. 

Attól azonban jogosan lehet tartani, hogy a fejlett világ gazdaságai – Európa és az Egyesült Államok – recesszióba zuhannak. Ennek itt is vannak az előjelei: az amerikai cégek pénzügyi vezetőinek többsége 2023 elejére recessziót valószínűsít az Egyesült Államokban. A háttérben az extrém stagfláció, vagyis a tartósan két számjegyű infláció áll, amelyet gazdasági visszaesés fog kísérni.   

A baljós árnyakról még annyit, hogy az amerikai és európai hosszú állampapír-hozamok csökkenésnek indultak. S egyre több szakértő jósol Németországnak is bezuhanást, amely az egész kelet-közép-európai térségre lesz majd negatív hatással, tekintettel az erős német gazdasági jelenlétre és befolyásra.  

Miközben az Egyesült Államok és az EU más-más problémákkal küzd, addig a magas infláció és a munkanélküliség veszélyei már fenyegetnek. S abban teljesen igaza van a gazdaságfejlesztési miniszternek, hogy egy világgazdasági recessziótól jobban kell félni, mint az árak emelkedésétől.   

Tegyük hozzá azonban az alábbiakat! A számtalan negatív külső tényező – a szomszédunkban zajló háború, a szankciók hatásai, valamint az ellátási láncok megtörése – ellenére a gazdasági növekedés kitartott Magyarországon, s minden jel szerint megússzuk a recessziót 2022-ben. Már ami a hazai visszaesést illeti.  

Sajnos a világgazdasági recesszív környezet kellemetlen, fentebb említett effektjeit nem tudjuk elkerülni, a közismerten erős úgynevezett külgazdasági kitettségünk miatt. Növekedési optimizmusunknak egyébként az a bázisa, hogy az első negyedévben több mint két százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez képest.  

Ugyanakkor a rövid távú kilátásokkal kapcsolatban már kevésbé lehetünk optimisták: a következő hónapokat ugyanis borús kilátások jellemzik a pénzpiacokon is, ennek egyik elszenvedője pont a magyar forint, amelyet minden oldalról támadnak, spekulálnak ellene. Az orosz–ukrán háború aligha ér gyorsan véget, ezzel sajnos kalkulálnunk kell, valamint a fegyveres konfliktus tovagyűrűző hatásaival is.  

Ősztől viszont pozitív fordulat állhat be: amennyiben az infláció tetőzik, és az Európai Unióval sikerül megállapodni a jogállamisági kérdésekről. Közben a főbb gazdaságpolitikai döntéshozóknak – a kormánynak és a jegybanknak – határozott politikát kell felmutatniuk. (Zárójeles megjegyzés: a jogállamisági vita kapcsán azért hatalmas a pénzpiaci érdeklődés, mert egy esetleges alku az év második felében az európai uniós forrásokról felszabadíthatja a forintban rejlő potenciált.) 

Summa summarum: miközben az első félév változatosra sikerült a magyar gazdaságban, addig legalább nyugtázhatjuk, hogy míg másutt rosszabb lesz, addig Magyarország elkerülheti a visszaesést. 

A szerző a Figyelő.hu főszerkesztő-helyettese 

Borítókép: a győri Audi-gyár (Fotó: Kurucz Árpád)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Kiszabadulhatunk a kalodából

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Célkeresztben az etnikai politizálás

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Megint csak a szív diadala

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Atomfenyegetőzés férfihiúságból

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.