Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

idezojelek

Most kellene abbahagyni

Épp hatvan éve, hogy a világ az atomháború szélére sodródott.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Ha el akarunk igazodni az orosz–ukrán háború dolgaiban, azt semmiképpen se a szembenálló felek haditudósításainak, „győzelmi jelentéseinek” silabizálásával tegyük. Mindkét oldal lódít. A „szerkesztett” múlt tanulmányozása sem biztos, hogy segít. Hogy hogyan volt anno? Kié volt Ukrajna? Volt-e egyáltalán? (És most van-e még önálló Ukrajna, hiszen az ottani földek jelentős része már amerikai kézben van. A Zelenszkij-kormány több minisztere kettős, ukrán–amerikai állampolgár…)

Először Ukrajna budapesti nagykövet asszonyának kijelentésére kaptuk fel a fejünket. Ljubov Nepop fennakadt Orbán Viktor miniszterelnök azon kijelentésén, hogy „háború idején csak megfontoltan szabad reagálni”. Később az ukrán külügyminiszter is kimutatta a foga fehérjét. Dmitro Kuleba nem sokat lacafacázott: „Felszólítom a magyar hatóságokat, álljanak egyértelműen Ukrajna oldalára, és adjanak meg minden szükséges támogatást.” (Talán arra spekulált, elfelejtettük, hogyan bánnak a kárpátaljai magyarjainkkal és a többi ukrajnai kisebbséggel.)

Mi az elejétől fogva ki akarunk maradni a háborúból, nem küldünk fegyvereket Ukrajnába, és nem engedjük át a fegyverszállítmányokat, ellenben minden eszközzel segítjük a háború elől menekülőket. (Igaz, a magyar ellenzékiek némelyike nehezményezte, amikor koronavírus elleni védőfelszereléseket küldtünk a Kárpáton túli magyaroknak.)

Egyszer már egyetértett a világ józanabbik fele abban, hogy semmi értelmük nem volt a nyolcvanas évek „bojkottolimpiáinak” – Moszkva (1980), Los Angeles (1984) –, bakot lőtt az akkori nagypolitika. A megcsonkított játékok jóvátehetetlen erkölcsi és érzelmi kárt okoztak az egyetemes sportnak.  Most, az orosz–ukrán háború kezdete óta sorra zárják ki az orosz versenyzőket és csapatokat a különböző nemzetközi sorozatokból. Újra belerondítanak a sportba. A Tribuna ukrán sportlap nemrég odáig ment, hogy felszólította a Ferencvárost, váljon meg futballcsapatának orosz szakvezetőjétől, Sztanyiszlav Csercseszovtól. (Fokozni is tudták: a Nemzetközi Macskaszövetség  valamennyi versenyéről kitiltotta az orosz macskákat.)

Némelyik ember furcsa szerzet. Ha béke van, vérre vágyik. Ha meg ropog a fegyver, az életéért reszket. Ha nincs háború, a háborús filmeket keresi, a véres krimiket. A média, a szórakoztatóipar persze ismeri ezt az emberi torzulást (ismeri? – az ő találmánya), igyekszik is kiszolgálni. Meg kihasználni. Változatosan tálalja elénk a napi betevő frászt. Sokkol, hergel, antihősökkel kínál, olyanokkal, akiket csak utálni lehet. Csoda-e, ha a televízió előtt felnövő ifjú már ketrecharcosként lép az utcára? Ez a trendi. Havonta, hetente kapjuk a tengerentúli híreket az iskolai mészárlásokról.

Épp hatvan éve, hogy a világ az atomháború szélére sodródott. De amikor John Fitzgerald Kennedy amerikai elnök közölte, nem tűri szovjet atomrakéták telepítését az Egyesült Államokkal szomszédos Kubába, a szovjet–ukrán Nyikita Szergejevics Hruscsov a jobbik énjére hallgatott, fölhagyott a provokációval. Vajon Joe Biden is tudomásul veszi, hogy Oroszország sem szeretne NATO-támaszpontot a szomszédjában?

A vágy a háborúságra sosem belülről jön. Manipuláció. Nem ilyenek vagyunk. Az ördögöt kell keresni mögötte. A háborúk parazitáit, a „demokráciát exportáló héjákat”, a hadiszállítót, a fegyvergyárost, a temetkezési és az újjáépítési vállalkozót. Régi, összeszokott csapat. Ők azok, akik tönkremennének a békében. (Tesznek érte, hogy ne menjenek.) Ők azok, akik pontosan tudják, kik garantálhatják a békétlenséget a földön, kikkel lehet megvezettetni, egymásnak ugratni a jámbor embert.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövő? Nem hiszek azoknak a riogatásában, akik szerint egy győzedelmesen nyomuló Putyin-ármádia nem állna le Ukrajnánál, hanem letaposná egész Európát. Ahogyan azt sem hiszem, hogy az orosz elnöknek a vesszejével zongorázó hajdani sorozatszínész ukrán bábbal, Zelenszkijjel kellene tárgyalnia. (Aki most éppen „megelőző csapást” javasol Putyinra.) Hogy Oroszország meg fog rettenni? Ebben sem hiszek. A Moszkváig magabiztosan menetelő Napóleon, később Hitler is nagyot tévedett.

Most kellene abbahagyni.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/AP/Leo Correa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szőcs László avatarja
Szőcs László

Kallas oroszokat eszik reggelire

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

Világkormány

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Mi a demokrácia ma?

Deák Dániel avatarja
Deák Dániel

Magyarék is a globalisták közé álltak

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.