időjárás 6°C Marcella 2023. január 31.
logo

Varsói Karácsony

Deme Dániel
2022.12.03. 09:30
Varsói Karácsony

A jelek szerint a 2020-as lengyel elnökválasztási párbajban alulmaradt varsói polgármester még mindig nem heverte ki az Andrzej Dudától, tehát a konzervatív erőktől elszenvedett vereséget, és frusztrációját a budapesti hivatali partnerénél is jól ismert vulgaritással próbálja levezetni.

Rafał Trzaskowski ugyanis a minap, magát erre nyilván elhivatottnak tartva, arról értekezett a lengyel sajtónak, hogy mi, magyarok „észhez tértünk”, és a brüsszeli pénzektől kecsegtetve a rég elveszett jogállamiságunk visszaállításán kezdtünk serénykedni. Mély erkölcsi eszmefuttatását azzal toldotta meg, hogy Orbán Viktor miniszterelnök „térden csúszva jött Brüsszelbe, amikor rájött, milyen nehéz Magyarország gazdasági helyzete”.

Nem is a szélsőliberális varsói Karácsony Gergely ilyesfajta gyomorfogatóan primitív megnyilvánulása az, amit az ember aggasztónak tart, hanem az, hogy már Lengyelországban sem okoz gyakorlatilag semmilyen felháborodást az, amikor az ország egyik történelmi szövetségesét éri ilyen lekezelő megjegyzés.

Trzaskowski annak a pöffeszkedő, arrogáns európai elitnek a képviselője, amely teljesen megvan győződve arról, hogy nekik mindent szabad, nemcsak jogi értelemben, hanem mert egy olyan szavazóbázist tudnak maguk mögött, amellyel minden hazugság, szentségtörés, nemzetgyalázás és árulás következmények nélkül marad Őszödtől Varsóig.

Rémisztő, hogy ez az ember kapott 49 százalékot a lengyel választópolgároktól két éve, egy hajszálon múlott, hogy testvérnemzetünk államiságát egy ilyen botrányhős képviselje.

A varsói polgármester nagyon jól tudja, hogy a Magyarország-ellenes brüsszeli bohózatnak vajmi kevés köze van ahhoz, milyen korrupció vagy nepotizmus van országunkban, különben ezek az eljárások már húsz éve elindultak volna, amikor ideológiai elvtársai kezdték itt az ipari szintű rablógazdálkodást a magyarok rovására. Trzaskowski is tudja, hogy a szélsőbaloldal ellenőrzése alá került európai intézmények ideológiai alapon próbálják gazdaságilag zsarolni, és ezzel térdre kényszeríteni a magyarokat. A lengyel politikus viszont súlyosan összekeveri a valóságot perverz fantáziavilágával, amikor azt állítja, hogy ez már meg is történt. 

Nem véletlenül nyilatkozott Jan Parys volt védelmi miniszter az elnökválasztás előtt, hogy ha ezt Trzaskowski megnyeri, Lengyelország Brüsszel legújabb vazallusává válik.

A varsói polgármester is magyar politikustársaihoz hason­lóan, a múltban szintén a Lengyelországnak járó európai uniós pénzforrások visszatartására szólította fel Brüsszelt. Nagy elégedettségére el is járatták Mateusz Morawiecki kormányával a jogállamisági kacsatáncot, hogy aztán végül mégse utalják át a lengyeleknek joggal járó forrásokat. Biztos vagyok benne, hogy a magyar kormány ebből tanult. Megértette, hogy az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság szavahihetetlen, ezért Budapest még csak nem is fontolgatja, hogy olyasfajta egyoldalú engedményeket tegyen Brüsszelnek, mint amilyet Varsó produkált a nyáron.

Trzaskowski maga pedig azt hiszi, még mindig azon a varsói szórakozóhelyen tartózkodik, ahol szeptemberben jelenetet rendezett, amikor a DJ nem volt hajlandó az ízlésének megfelelő zenét játszani. „Ez itt az én városom”, vágta oda a polgármester a meghökkent lemezlovasnak. Hát, Trzas­kowski úr, ez pedig itt a mi országunk, itt mi, a választók rendeljük a zenét. Amikor a magyarokat gyalázza, akaratlanul is azt az érzést ébreszti sokunkban, hogy Lengyelország, de még talán Varsó is jobbat érdemelne önnél.

A szerző szerkesztő-újságíró

Borítókép: Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester a Polgári Platform által vezetett koalíció államfőjelöltjeként sajtóértekezletet tart Varsóban a lengyel elnökválasztás második fordulóját követő napon, 2020. július 13-án. (Fotó: MTI/PAP/Pawel Supernak)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.