idezojelek

A hősök velünk és értünk élnek

A mentőcsapatok tagjai egy katasztrófa sújtotta helyzetben emberfeletti munkát végeznek, a legtöbben elmennek a fizikai teljesítőképességük határáig.

Borsodi Attila avatarja
Borsodi Attila
Cikk kép: undefined
Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság/Hunor

Aki már járt háborús övezetben vagy katasztrófa sújtotta térségben, az tudja, hogy azt a szomorúságot, fájdalmat és kilátástalanságot, amit egy ilyen helyen megtapasztal az ember, otthonról, a karosszékben ülve, a híradót nézve nem lehet elképzelni, legyenek akármilyen élethűek és naturálisak a képek. Márpedig a legtöbb, 1945 után született európai embernek a fegyveres konfliktusok és a természeti csapások nyomasztó hangulata jellemzően csak a híradások kockáiból, egy-egy távoli vidékről köszön vissza. S ez még akkor is igaz, ha az orosz–ukrán háború és a törökországi, illetve szíriai földrengés helyszínei lényegében itt vannak a szomszédban.

A különböző magyar mentőalakulatok tagjai február 5-én este még úgy feküdhettek le, mint bármelyikünk. Talán előtte a párjukkal, családjukkal elfogyasztottak egy finom vasárnap esti vacsorát, megnéztek egy filmet, de másnap hajnalban, amikor megjelentek a törökországi és szíriai földrengésről szóló hírek – esetleg telefonon keltették is őket –, már azonnal tudták: a következő napokban olyan közegben kell heroikusan helytállniuk, amelytől mindannyian szeretnénk távol maradni.

Ilyenkor válik egyértelművé, hogy a karitatív szervezetek milyen szerteágazó munkát végeznek. A legtöbben azt gondolhatják: a különböző szeretetszolgálatok munkatársainak az élete csak abból áll, hogy meleg ételt, pokrócot adnak a hajléktalanoknak, fát, tartós élelmiszert vagy éppen kályhát visznek a nehéz sorsú embereknek, vagy ünnepeken kiemelten a rászorulók mellé állnak. Na és persze – leginkább adventben – adományokat gyűjtenek, amelyekkel a bajba jutottak segítségére sietnek, részben pedig a működésüket finanszírozzák a felajánlásokból. Aztán jön egy árvíz, egy tűzvész vagy egy földrengés, és megtudjuk, hogy a karitatív szervezeteknek olyan profi, gyors reagálású és áldozatkész speciális csapataik vannak, akik, ha baj van, legények a gáton vagy éppen a földrengéstől összedőlt épületek romjai között.

Úgy hiszem, kevesen tudják, hogy a mentőcsapatok tagjai egy katasztrófa sújtotta helyzetben milyen emberfeletti munkát végeznek, a legtöbben elmennek a fizikai teljesítőképességük határáig.

Folyamatosan versenyt futnak az idővel, és amikor már jártányi erejük nincs, választás elé állnak. A sokadik talpon töltött óra után feltehetik a kérdést: aludjunk egyet, mert utána pihentebben, újult erővel hatékonyabban tudunk dolgozni? Aztán máris jöhet a következő kérdés: de mi van akkor, ha ott lent, a mélyben valakinek nem maradt már annyi órája hátra, hogy kivárja a mentőcsapat erőgyűjtését? Mi van, ha a következő néhány óra éppen elegendő lenne arra, hogy a reményvesztett sérültet kiszabadítsák? A mentőmisszió tagjainak rendre választaniuk kell, és sohasem tudják, mikor döntenek jól, és ezek a helyzetek megviselhetik a legedzettebb hőst is.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Embert, leginkább lelket próbáló lehet az is, hogy a siker nem garantált. Meglehet, hogy a többnapos akció során a mentőcsapat tagjai csak elhunyt embereket emelnek ki az összedőlt épületek romjai alól. Vagy akár tíz, húsz, esetleg harminc áldozatot is kiszabadítanak, mire egy túlélőt találnak. Sokan elintézik ezt azzal, hogy a mentőcsapat tagjainak ez a dolguk, és tudták, mire vállalkoztak. Ez is, az is igaz. De attól ezt a többnapos, szívet-lelket és izmokat megpróbáló heroikus küzdelmet nem lehet megszokni. Fel lehet rá készülni, de a borzalom a legkeményebb embert is megpróbálja. Nem kis erőt lehet viszont meríteni abból, ha sokadik próbálkozásra végre megküzdhetnek egy menthető sérültért, akit életben, a gyógyulás reményével adhatnak át az orvosoknak. A kiszabadított, végtelenül legyengült ember fáradt mosolya a fizetség.

A hősök több napon keresztül küzdenek a túlélők felkutatásáért, aztán hazatérnek. Ezt rendre akkor teszik meg, amikor nem bírják tovább, és amikor már végtelenül kicsi az esélye annak, hogy valakit még élve ki tudnak szedni a romok közül.

Itthon hősként fogadjuk őket, majd a következő napjaik azzal telnek, hogy mesélniük kell.

Mesélni holtfáradtan azokról a borzalmakról, amin keresztülmentek és amit szeretnének elfejteni, maguk mögött tudni. S ők ezt is türelmesen teszik akár napokig-hetekig. Aztán, mivel minden csoda három napig tart, egy idő után elfelejtjük a mentőcsapatok tagjait, magukban maradnak a szörnyű emlé­keikkel. De jó, ha tudjuk, hogy traumák ide, borzalmak oda, ha a helyzet úgy hozza, ha valahol katasztrófa történik, újra számíthatunk rájuk! S nem a hírnévért teszik majd a dolgukat, hanem annak ellenére.

Borítókép: a Hunor mentőalakulat Törökországban (Fotó: Facebook/BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Hogyan tovább, Ferencváros?

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Nem akarunk woke-keltetőt Józsefvárosban

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

Törékeny porcelán

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Az ABBA-tól a nem bináris senkiig

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.