idezojelek

Kevin Spacey és a Mars-mező

A kabátlopási ügyből így lesz (lett) totális karaktergyilkosság a #metoo mozgalom leágazásai­nak dicsőségére.

Cikk kép: undefined
Fotó: MTI/EPA/Andy Rain

A vizsgálat lezárult, felejtse el! Volt egy ilyen című film az olasz politikai krimik és maffiamozik fénykorában. Ez villant be, amikor a minap szintén lezárult egy vizsgálat, mi több egy per, ami a vádlott felmentésével zárult, de gyaníthatóan soha nem fogja elfelejteni. Történt ugyanis, hogy az esküdtszék nem találta bűnösnek Kevin Spacey-t, és minden vádpont alól felmentette.

Nyilván sokan emlékszünk Kevin Spacey-re, hiszen remek színész, és ennek számtalanszor tanúbizonyságát adta. Ameddig csak tehette, amíg kapott munkát, mert aztán több férfi is azzal vádolta meg, hogy szexuálisan zaklatta őket, következményként pedig bezárult előtte minden ajtó, és még abból az egyébként kitűnő televíziós sorozatból is kivágták, amelyet a hátán vitt több évadon keresztül. És így aztán az is elképzelhető, hogy hamarosan nem a két Oscar-díjára emlékszik majd a hálátlan utókor, hanem arra, ami megragadt benne a bulvárból. Valahogy úgy, és most vulgáris leszek direkt, mert a világ fogyasztóinak világnyelve már csak ilyen, hogy ja, az a kis b…zi, aki férfiakat erőszakolt feszt. A kabátlopási ügyből így lesz (lett) totális karaktergyilkosság a #metoo mozgalom leágazásai­nak dicsőségére.

A kimerítő részletekkel nem traktálnék itt most senkit, legyen elég annyi, hogy Kevin Spacey ellen nagyjából egy évvel ezelőtt Londonban vádat emeltek többrendbeli szexuá­lis zaklatás miatt, akkor éppen 2005 és 2013 közötti esetek miatt. A vádlott határozottan ártatlannak vallotta magát és ügyvédje is kijelentette ugyanezt. Végül az esküdtek is erre az álláspontra helyezkedtek.

 

A bíróságon Spacey is tanúvallomást tett, méghozzá igen drámait. Többek között elmesélte azt is, miként változott meg az élete gyökerestül, miután 2017-ben már átesett egy hasonló procedúrán. Kitért arra is, hogy túlságosan hamar ítélkeztek felette, még az első kérdés és válasz elhangzása előtt elvesztette a munkáját, a hírnevét és napok alatt szinte mindent. Ehhez jött még a kötelező coming out, holott a szexuális orientációt nem kell feltétlenül az utcára vinni, kinek mi köze hozzá, ha nagykorúak között történik, kölcsönös beleegyezés alapján. Mialatt mindezeket olvasom, nem tudok nem arra gondolni, hogy ez bizony így, ahogy van, tokkal-vonóval egy holly­woodi film forgatókönyve. És a castinggal sem kellene sokat bajmolódni, Kevin Spacey visszatérésként mindjárt el is játszhatná Kevin Spacey-t.


Mindeközben Párizsban. Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy Párizs, amit jelen sorok írója felettébb kedvelt. Sajnos nem a húszas éveké, hol volt ő akkor még és nem is a belle epoque-é (lásd Woody Allen idevonatkozó időutazásait a két korszak között), nem is a hatvanas éveké, mert gyermek vala még azidőtájt. De a nyolcvanas évek Párizsa is lenyűgözőnek tűnt a rövid időre véletlenül szabadon eresztett kelet-közép-európai látogatónak. A fény városa, ugye. Kultúra, művészetek, pékségek, kávézók és mozik, házmesteres, nyikorgó falépcsős bérházak olcsó padlásszobákkal, a felismerés, hogy a francia nőkön tényleg és valóban minden jól áll, és nem utolsósorban végtelen és biztonságos éjszakai bolyongások a turistaútvonalaktól távol eső színes és érdekes külvárosokban.

Akkoriban a Mars-mezőt is benne és rajta az Eiffel-toronnyal még a legteljesebb lelki nyugalommal szemügyre lehetett venni az éj leple alatt is, bármelyik megkérdőjelezhetetlen biológiai nemhez is tartozzon az érdeklődő. Most meg van baj csőstül, az okok ismertek, és még a Mars-mező is elesett, folyamatosan felmerül, hogy be kellene zárni az egészet éjszakára. Az ok pedig a gyakorivá vált és gyakran csoportos nemi erőszak. Legutóbb néhány nappal ezelőtt öt férfi erőszakolt meg egy mexikói turistát, aki egyedül tartózkodott éjjel a parkban. Kettőt elkaptak, három szökésben.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre míg Kevin Spacey-nek még a sliccgombja mintázatát is ismerhetjük, ha akarjuk, nem sokat tudhatnak róluk az egyre idegesebb párizsiak, de akad olyan, aki szerint hamarosan kiderül, hogy egyikük tizenhét és fél éves, és akkor majd gyereknek nevezi a média. Szóval szakadozik a cérna, jobboldali politikusok szerint ideje volna legalább éjszakára lezárni a területet, a baloldaliak szerint meg nem. Innen a messzeségből hajlamos vagyok azt feltételezni, hogy zárni még mindig jobb, mint újabb áldozatokra várni, ha már egy keményebb megoldás valami miatt megugorhatatlannak tűnik.

Borítókép: Kevin Spacey amerikai színész (Fotó: MTI/EPA/Andy Rain)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.