idezojelek

Szólt a király

Gyurcsány Ferenc olyannyira nem dicsérte túl a baloldal miniszterelnök-jelöltjét, hogy inkább csak nem ellenezte.

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
Cikk kép: undefined

Ha diplomatikusan akarunk fogalmazni Gyurcsány Ferenc úgynevezett évértékelője kapcsán, azt mondhatjuk: a DK elnöke olyannyira nem dicsérte túl a baloldal miniszterelnök-jelöltjét, hogy inkább csak nem ellenezte. De ezen nem szabad csodálkozni, ha figyelembe vesszük a bukott miniszterelnök jellemét, stílusát és terminátormentalitását. A kortesbeszéd kedvezményezettje maga a szónok volt. A magát felülmúlhatatlan politikai zseninek tartó Gyurcsány Ferenc önmagát emelte fel azzal, hogy nem vett tudomást a baloldal felcímkézett messiásáról. Gyurcsány Ferenc úgy hallgat a kampány során, hogy üvölt a csendje, a körülötte sorakozó percemberkék pedig csak bábuk a nagy sakkjátszmájában. Igen, bárki levehető gyalog, futó vagy bástya, esetleg vezér. A király pedig szervezi a maga hatalmas játszmáját, keveset lépve, a biztonságos háttérben, hűséges, de teljesen lényegtelen és arctalan politikai családja védelmében.

A rendkívül amatőr módon összekalapált online országértékelésen látszott a sietség, s ez sem véletlen, hiszen a király dobbantott, neki kell elsőként igét hirdetnie a követőknek, nehogy valaki félreértse, ki is az, aki megszabja a játék menetét. A saját holdudvara számára persze nincs probléma a performansszal, hiszen előadta, amit kellett, hozta a gyurcsányos formát, a megszokott szónoki elemeket és paneleket, még ha kicsit meg is kopott az évek során a stílusa. De a volt kormányfő ezzel elérte a célját, az iránymutatást megadta, és nem engedte meg senkinek széles e hazában, hogy nála korábban nyilvánítson véleményt.

Megrögzött Gyurcsány-mosdatók azt vethetik közbe, hogy ez a szűk körben elmondott, de azért mégsem szűkre szabott idejű, háromnegyed órás speech úgymond az ország állapotáról, jelenéről, közelmúltjáról és jövőjéről szólt. Márpedig ehhez már elő kell venni a DK-szemüveget, hogy „jól” értse az ember a szavakat. A bukott kormányfő egy politikai hazárdőr, akinek ez az egész egy fantasztikus játék. A hatalom akarása a cél, a kampány folyamata, a leütött bábuk, a trükkök a politikai hátországban és a sajtóban. Az idősebbek emlékezhetnek, hogy valaha volt egy MSZP nevű párt, amely önmagát szalámizta fel hihetetlen lelkesedéssel, s dobta át derékhadát a Demokratikus Koalíciónak. Pontosan úgy, ahogy a mestertervben megírta a nagy stratéga. A kicsi és voltaképp nagyon kedves pártocskák, mint a Párbeszéd, az LMP, a Momentum és a Jobbik, valójában a Demokratikus Koalí­ción belül értelmezhetők, annyira átformálta őket Gyurcsány Ferenc. A szóban forgó nagykoalíció jelenleg még csak terv szintjén létezik. De ne vegyünk rá mérget, hogy nem lesz egy nap valóság, s nem lesz a Gyurcsány-párt zöld munkacsoportja az LMP, esetleg a Momentum nem vállalja a fiatalság képviseletét Ferenc király udvarában.

Hogy visszaadja-e a kölcsönt koalíciós gazdájának Márki-Zay Péter a maga évértékelőnek nevezett, a közeli napokra jelzett eseményén? Már csak azért sem tudunk erre választ adni, mert legutóbb maga az érintett sem bírt dűlőre jutni, hogy mikor lesz a nagy esemény időpontja. Ezek után még abban sem lehetünk tökéletesen biztosak, hogy lesz-e egyáltalán, hisz e sorok írásakor  a közösségi oldalán sem található egyetlen betű információ sem róla. Vagy lehet, hogy elment az egész évértékelősditől a kedve azok után, hogy Gyurcsány vezér beelőzte e műfajban is, megtörve megfogadott állítólagos kampányszilenciumát?

Valójában teljesen mindegy. Feltehetően senki se venné észre, hogy a Kapitány mégse tartott iránymutatást. A lényeg úgyis elhangzott.

Borítókép: Mirkó István

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

Terrorháború új szakaszban

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

A kulturális megmaradás luxusa

Deák Dániel avatarja
Deák Dániel

Magyar Péter nagy hibát követett el

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Élnek, mint (Gulyás) Marci Hevesen

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.