idezojelek

Harc a Donbaszért

Bizonyos, hogy új világrend van kialakulóban.

Szőcs László avatarja
Szőcs László
Cikk kép: undefined

Vajon ez már a vég kezdete vagy még a kezdet vége? – vetődik fel a kérdés a kelet-ukrajnai orosz offenzívát látva. A maholnap két hónapja tartó háború tréningben tartja a megfigyelőket is, akik – akárcsak a katonai tervezés – egy idő után sutba dobják az elavult forgatókönyveket. Az online hírfolyam éjjel-nappal a telefonunkra hozza a legkülönbözőbb forrásokból származó információkat, köztük korábban elképzelhetetlen mennyiségű dezinformációt is, ami a hírdömping dacára megnehezíti a tájékozódást. Bizonyosságok, akár csak valószínűsíthető fejlemények legfeljebb a folyamatukban rajzolódnak ki.

Bizonyos, hogy új világrend van kialakulóban. Sem Oroszország, sem Ukrajna nem lesz már ugyanaz, mint a háború előtt volt. A tavaly sebtében végrehajtott afganisztáni kivonulás után kissé elanyátlanodott NATO mindeközben új, méretes feladatot kapott, és várhatóan a taglétszáma is bővül. A Nyugat heves érzelmi kilengésekkel is reagál. A háborúról mit sem tehetőket is elérte a zavaró oroszellenesség, miközben Amerikában és Európában sokan szerelmesek lettek Ukrajnába. Egyesek Nobel-békedíjat adnának Zelenszkij elnöknek, a nép khaki­színű egyenpólót öltött forrófejű szolgájának, mások pedig az EU-ba rángatnák Európa egyik legellentmondásosabb és legkorruptabb államát, amelynek jelenleg a határai sem ismertek. Mind a két nekibuzdulás erős költői túlzás.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon valószínű, hogy az orosz elképzelés más volt. Vlagyimir Vlagyimirovics sem gondolta volna, hogy hónapokig kell kínlódnia az ukránokkal, és azon dolgozhat, hogy május 9-én, a – világháborús – győzelem napján már ne a Moszkva cirkáló elsüllyesztésére, hanem egy ukrajnai orosz hadisikerre emlékezhessen. Ha már Ukrajna gyors térdre kényszerítése nem sikerült, Oroszország – ahogy a sportot közvetítő szpíkerek mondják: második szándékból – a Krímtől Mariupolon át a Donyec-medencéig (a Donbaszig) húzódó dél-, illetve kelet-ukrajnai övezet de facto orosszá tételére törekedhet. Közvetlen alárendeltségben, akár úgy, ahogy Dél-Oszétia és Abházia is inkább orosz, semmint grúz, és Tiraszpol sem kifejezetten Moldova.

Ehhez azonban még harcolni kell. Harcolni a vártnál alighanem jóval ellenállóbb ukránokkal a szétlőtt Mariupolért, és tovább küzdeni a 2014-es félmunka után a Donbaszért, amelyre közülünk az érettebbek földrajzból, a Szovjetunió nehéziparát taglaló tanórákról emlékezhetnek. A régió megszerzése – a donyecki és a luhanszki „népköztársaságokon” túlmutatóan – reálisabb orosz cél, mint priszádkát járni a kijevi Hrescsatikon vagy akár a keleti Harkivban, miközben mosolygó ukrán delnők virágokat dobálnak. Moszkvának meg kell küzdenie keleten az orosz ajkú, de sok esetben inkább a szovjet időkben eloroszosított ukrán, semmint echte orosz lakosság ellenállásával is. Valamint az idővel. „Ha nem végzel a háborúval, a háború végez veled!” – figyelmeztet H. G. Wells a Világok harcában. Ha elindítasz egy háborút, legyen stratégiád arra is, hogyan jössz ki belőle. Intő példa: az oroszokkal szemben most ukrán „helyettese” – meg az oda küldött fegyverek – révén hadakozó Amerikát mocsárszerűen húzták le a saját háborúi; igaz, a fegyveripar menet közben degeszre kereste magát.

Elképzelhető, hogy Ukrajna így alakul át: nyugati fele egyszer majd az EU és a NATO újjáépített, kisuvickolt, kistafírozott lieblingjeként (oppardon, „demokratikus jogállamként”) sorol be, mint Nyugat-Berlin kevésbé neonfényes utánzata, a keleti rész meg Moszkvához igazodik. A harc a Donbaszért az egész háború kulcsa lehet.

Borítókép: illusztráció (Fotó: EPA/STR)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.