idezojelek

Zöldsprint

Tüttő Kata felszólította a közösségeket, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, melynek már a megnevezése is orwelli hangulatú.

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
Cikk kép: undefined

Vannak olyanok, akik mindig mindent jobban tudnak, és ezt nem is átallják megosztani a nagyérdeművel. Alapvetően a liberális politikai eszme ezen az alapon nyugszik, azaz a politikus tudja, mit kellene tenni a Virágzó jövő érdekében, s ha valaki nem ért vele egyet, az begyöpösödött, régimódi, buta, s feltehetően náci. Tüttő Kata felszólította a helyi és regionális közösségeket, hogy csatlakozzanak a Városok energiatakarékossági sprintjéhez, amely nagyjából arról szól, hogy takarékoskodjunk és vállaljunk szolidaritást Ukrajnával.

Már maga a megnevezés is borzasztóan orwelli hangulatú, amolyan közös vállalás, feltételezi, hogy az emberek együtt tenni akarnak a klímaváltozás ellen és megsegíteni Ukrajnát, ez jár a fejükben, miközben végzik mindennapos dolgaikat. Egy hatalmas sorverseny, Vásárosnamény vállalja a 150 százalékos teljesítést, Sárospatak 170 százalékkal rukkol elő, majd Budapest jó példával elöljárva lezárja a rakpartot és bezárja az uszodákat. Azok ugyanis kizárólag energiát pazarolnak, s mindenki megértheti, hogy Ukrajna sorsa azon áll, hogy a Paskál strand működik-e vagy sem.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Riasztóan bárgyú az elképzelés, és a tervezet előadása is. Mintha az utak lezárása és azok sétatérré változtatása lenne a jövő. Mintha tényleg csak egyszerű döntés kérdése volna, hogy a városok zöldebbé váljanak, s a lakosság többsége nem dolgozna, hanem csak úgy flangálna a parkokban, valamint passzióból csapatna a Hungárián. A „sprint” tervezete pontosan olyan, mint az összes ilyen konfekció jellegű elképzelés: Brüsszelben kidolgozzák, s a hasonlóképp gondolkodó városvezetőknek átadják. Lisszabon pontosan olyan, mint Prága, Malmő pedig mint Temesvár.

Excel-tábla-politika ez, adatok halmaza, amelyből épp az ember hiányzik, a helyi jellegzetességek, viszont a tervezőkben ugyanaz a fölényeskedés van, mint a magyarországi liberálisokban. A manapság oly sokat említett „edukáció” jelenik meg itt is, ránevelni a buta perifériát a helyes gondolkodásmódra. Mert az nem merülhet fel, hogy a nagy terv téved, és esetleg további hatástanulmányokra lenne szükség. A liberális városvezetők az öreg kontinensen maguk is úgy érzik, meg vannak ők áldva ezekkel a régimódi, mozdíthatatlan figurákkal, akik a progresszív városban élnek, és visszahúzzák a fejlődésben, így igenis edukálni kell őket, hogy elfogadják a fejlődést.

A klímaváltozás elleni küzdelem ugyan látványosan megtorpant, amint a Covid elterjedt az emberek között, a fejekben és a médiában, majd az ukrajnai háború és a horrorisztikus rezsiárak akadályozták Greta Thunberg szellemének visszatérését. De ez egy hosszú távú projekt, nem fog leállni, s mint mindent, ezt is csak brutális intenzitással szabad a mai modern világban csinálni. Azonnal szüntessük meg az autóközlekedést a városokban, azonnal álljunk le a nukleáris energia termelésével, azonnal zárjuk le az orosz olaj importját.

Észak-Korea is megirigyelné azt a lelkesedést, amely az ideológiától túlfűtött nyugat-európai liberálisokon látható. Persze az edukátor maga nem mindig él úgy, ahogy a szavaiból kisejlik, Tüttő Kata se fogja feltétlenül buszbérletre cserélni jogosítványát, vagy a Föld – és Ukrajna – érdekében lemondani a nyaralásról. Ez az egész zöldsprint egy hatalmas üzlet, felépített marketinggel, profi és kevésbé profi előadókkal, simlis politikusokkal, akik zöld rendszámot tesznek a négyliteres, két és fél tonnás Porsche Panamerára, és környezetvédőnek mondják a monstrumot.

Tanulni kellene inkább, erkölcsöt, hazaszeretetet, és esetleg bio­lógiát, fizikát, hogy kiderüljön, hogy is működik a Föld, no meg az ember. Akkor majd elpárolog a vágy az „edukálásra”.

Borítókép: Karácsony Gergely és Tüttő Kata (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.