idezojelek

Győzelmi zászló

Az évezredes távlatból nézve őshonos európaiakat fenyegeti a kihalás.

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós
Cikk kép: undefined

Előre hozott ünnepet ültünk tegnap mi, mindannyian, a föld lakói a népesedési világnap alkalmából. Meggyőződése szerint ki-ki tartsa ezt isteni akaratnak vagy evolúciós genetikai programnak, a végeredmény ugyanaz, szépen teljesítjük a parancsot, benépesítjük a nekünk rendelt bolygót. Földünk lakossága még az idén (a népesség-előreszámítások szerint november közepén) eléri a nyolcmilliárd főt, s mivel a demográfia matematikai alapokon nyugvó tudomány, azt is elhihetjük, hogy 2037-ben leszünk kilenc-, 2058-ban pedig tízmilliárdnyian. Az emberiség tehát, amely többször került veszélybe a története folyamán, nyerésre áll, kitűzhetjük a győzelmi zászlót.

Mi, európaiak pedig a fekete gyászlobogót vagy – ízlés dolga – megadásunk jeleként a fehéret. Az iménti mondat már így is feszegeti a politikai korrektség határát, hát tetézzük a bajt azzal, hogy hozzátesszük, az őshonos, legalábbis évezredes távlatból nézve őshonos európaiakat fenyegeti a kihalás.

Fölösleges riasztó számadatokat sorolni, matematikai modellekre hivatkozni, anélkül is tudjuk, hogy fogyunk, kiapadunk, mint e tikkasztó nyáron a folyók, tavak szerte kontinensünkön.

Csak éppen ennek nincs hírértéke, nem akarunk róla tudomást venni, mert eluralkodott a közöny, senkit sem érdekel a múlt, ahonnan jöttünk, és a jövő, ahová tartunk, mindenki a jelenben akar jóllakni, megtollasodni, ahogy az a fogyasztói társadalom lezüllesztett lakóihoz illik.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha valakinek fáj a torka, nem megy ki egy szál pólóban síelni, de a hideg sörtől is óvakodik. Ha energiahiány fenyeget, megpróbálunk spórolni, ha másként nem megy, égbe szökő árakkal szorítjuk vissza a fogyasztást, és közben mindent elkövetünk pótlólagos források felkutatásához. Csak az emberélet nem drága senkinek. Európa újabb és újabb eszement, nem létező jogokra való hivatkozással hozott és hozandó törvényekkel akarja meggátolni, hogy gyerekek szülessenek. Szinte kapóra jön a válság, hogy a családtámogatásokat meg lehessen kurtítani, kiskorú fiataloknak akarják lehetővé tenni, hogy megváltoztassák a nevüket és a nemüket, Amerikából átgyűrűzve ismét lángra lobban az abortusztilalom elleni gyűlölet parazsa. Hát nem fordítva kellene gondolkozni és cselekedni? Ha az a betegségünk, hogy kevesen vagyunk, nem annak érdekében kellene mindent elkövetni, hogy gyerekek szülessenek?

A nemzethalál víziója a romantikus költészet kedvelt tárgya volt. Amiért Petőfit olvasva könnybe lábad a szemünk, az a mindennapi életben ciki, avítt, szánalmas nacionalizmus. Pedig nagyobb a baj, mint másfél évszázada. Nem energiaválság és infláció, klímaváltozásból fakadó katasztrófa, nem is Oroszország, a migrációs nyomás vagy az iszlám fenyegeti Európát, hanem saját maga. Nem külső ellenségtől, hanem önmagunktól kell rettegnünk. Civilizációnk önmagát emészti föl. Rászolgáltunk az eposzi jelzőre: az öreg kontinens. Csakhogy ez már nem bölcsességgel ruház fel, hanem elhülyüléssel fenyeget.

A történelem arra tanít, hogy hosszú távon mindig az éhesek és fiatalok győznek. Rövid távú kényelmünket kellene feladni, hogy másképp legyen. Van még hozzá erőnk? Mikor látja be Európa, hogy az istentelen alkotmány, a liberális demokrácia nem megoldás a bajainkra, hogy az Isten, haza, család szentháromság a megmaradás szellemi záloga? 

A népesedési világnap nekünk itt, Európában azt üzeni, a világ, köszöni, megvan nélkülünk. Van gyerekáldás bőségesen a világon, lesz, aki belakja majd a kiüresedő Európát. Aki gyűlöli önmagát, az másokat sem képes szeretni. Ez sem csupán a személyiséget, hanem az egész társadalmat jellemző lélektani tétel.

Szeressük gyermekeinket, bennük a remény, ne vegyük el tőlük az esélyt, az életet!

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Megint csak a szív diadala

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Atomfenyegetőzés férfihiúságból

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.