időjárás 4°C Melinda , Vivien 2023. december 2.
logo

Irányított öngyilkosság

Kiss Gergely
2022.08.05. 06:00
Irányított öngyilkosság

„Természetesen lehet éhségsztrájkolni, de előbb-utóbb megéhezik az ember.” Állítólag ezt Woody Allen mondta. Vagy így van, vagy sem, egy biztos: a megállapítás tűpontos.

Június 3-án az Európai Unió tanácsa megszavazta a hatodik, az orosz kőolaj behozatalát tiltó szankciós csomagot. Június 9-én Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt nyilatkozta, hogy az olajembargó nagy előrelépés, azonban most a gázt kell célba venni. Mindennek az lett a következménye, hogy a gáz ára felszökött a csillagos égbe. A köldökzsinórt sikerült elvágni, most már csak azt kell megoldani, hogy ne haljunk éhen.

Egy kollégám most jött haza a horvátországi nyaralásából. A szomszédos országban literenként 1050 forintért tankolt. Eközben Spanyolországban bevezették, hogy nyáron nem lehet 27 Celsius-foknál hidegebbre hűteni, télen pedig 19 Celsius-foknál melegebbre fűteni a közigazgatási épületeket, a kereskedelmi, zárt vendéglátó és kulturális tereket, vasút- és buszállomásokat. A németországi Hannover vezetése pedig úgy döntött, hogy a középületekben, az uszodákban, a sportcsarnokokban és az edzőtermekben a továbbiakban csak hideg víz folyhat a csapokból. Az energiatakarékosság érdekében a köztereken lévő szökőkutakat is kikapcsolják, a nagyobb épületeken – mint például a városháza vagy a múzeumok – pedig nem lesz éjszakai kivilágítás.

A Bild am Sonntag című német lapban Klaus Müller, az áram-, gáz-, távközlési, posta- és vasúti piacokat felügyelő kormányzati szabályozó hatóság vezetője figyelmeztetett: a földgázkészletek nem elegendők arra, hogy orosz gáz nélkül átvészeljék a telet. Olaf Scholz német kancellár ennek fényében maga is felvetette annak a lehetőségét, hogy hosszabbítsák meg az idei bezárásra ítélt utolsó három német atomerőmű élettartamát. A hírek szerint válsághelyzetben a német Zöldek is belemennének ebbe. Azt most hagyjuk, hogy a szénerőművek újraindítása még ennyi problémát sem okozott a klímaharcosoknak.

Szövetségesek

A magyar miniszterelnököt és a volt amerikai elnököt nem csak a béke iránti vágyuk köti össze. Annál sokkal több. Mindketten konzervatív patrióták.

Annak érdekében, hogy Európában ne legyen áramszünet és gázhiány, meg kellene szüntetni a szankciókat. Az Oroszország elleni intézkedések semmiféle más célt nem szolgálnak, csak az európai népek szenvedését – nyilatkozta Emmanuel Macron legfőbb politikai riválisa, Marine Le Pen.
Az energiaárak alakulása világosan megmutatja, hogy nem a háború kirobbanása, hanem az Oroszország elleni szankciók miatt következett be a drasztikus drágulás. Mégpedig olyan mértékben, hogy ez a fejlettebb és gazdagabb uniós államok lakosainak is fájdalmas. A német rendőrség forró őszre készül. Tüntetéssorozatoktól, népfelkeléstől tartanak a politikusok. Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a lakossági energiaellátás akadozása mellett az ipari termelés is összeomolhat, és rekordmagasságba szökhet a munkanélküliség. Így harcol a fejlett világ Oroszország ellen.

Moszkva köszöni szépen, egyelőre jól van. Az energiahordozóira akad máshol vevő, de az oroszok elvannak Coca-Cola és Big Mac nélkül is. Ettől még tízezerszámra gyártják a rakétákat.

Úgy tűnhet, nincs értelmes magyarázat arra, hogy az Európai Unió mire játszik. Ha csak az nem, amit néhány évvel ezelőtt George Friedman amerikai geopolitikai elemző árult el. Ő arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államok vezetésének van egy ősi félelme. Mégpedig az, hogy a német tőke és technológia összefonódik az orosz nyersanyagtartalékokkal és humán erőforrással. Higgyünk a szemünknek és a fülünknek: ezért lépett be Amerika az orosz–ukrán háborúba.

Az Európai Unió idegen érdekek mentén áldozza fel saját magát. Nem szabad hagyni!

A nagy ukrán biznisz

Hogyan jutottak a multinacionális vállalatok Volodimir Zelenszkij elnöksége alatt már földtulajdonhoz is?

 Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.