idezojelek

Az idő a békepártiaké

A mielőbbi béke pártján áll a világ számos országának közvéleménye, a „globális többség” is, hazánk mellett.

Szőcs László avatarja
Szőcs László
Cikk kép: undefined

A The New York Times minapi címlapfotóján fiatal ukrán nő búcsúzik a vasútállomáson a frontra készülő férjétől, a háttérben ötéves kislányuk. Majd egy későbbi lapszámban ugyanott, a fejléc alatt orosz gazdagok jódolgukban Dubajban mulatoznak. Az első kép üzenete: ne hagyjuk őket magukra! A másodiké: szorítsunk még rajtuk egy kicsit! Érzékenyítés ez a legfelső fokon. Azok kedvéért, akik az afganisztáni és az iraki háború idején még A Simpson családot követték inkább a tévében, az amerikai sajtó a saját háborúiról szokott ilyen kiemelt helyen beszámolni, nem olyan országokéiról, amelyeket a legtöbb olvasójuk elhelyezni sem tud a vaktérképen.

De sokan nemcsak unják már ezt a háborút Amerikában, hanem aggódnak a következményei miatt, legyen szó az atomháború veszélyéről vagy a gazdasági károkról. Ezt erősíti meg egy friss felmérés, amely az úgynevezett csatatérállamokban készült, vagyis ott, ahol a legkiélezettebbnek ígérkezik a küzdelem a 2024-es elnökválasztáson, sőt ezek az államok – mint Georgia, Michigan vagy Ohio – könnyen el is dönthetik a voksolást. Mármost a kutatásból az derül ki: Donald Trump öt százalékpontos, kényelmes előnyben van Joe Bidennel szemben.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikában semmi nem biztos – Kennedy sem azzal indult el Dallasba, hogy lelőjék –, de jó munkahipotézis, hogy ismét Trump és Biden csaphat majd össze, akárcsak 2020-ban. Azt is okkal feltételezhetjük: a háború támogatottsága tovább csökken majd Amerikában, ahol most éppen dollártízmilliárdokkal kell egyes bankokat megmenteni, miközben az ország további tízmilliárdokkal tömi Ukrajnát. Ráadásul egy stratégiai értelemben már befagyott háborúért: ahogy Ukrajna nem lesz annyira orosz, ahogy Moszkvában szeretnék, annyira ukrán sem, ahogy Kijevben. Az idézett felmérésben az amerikaiaknak csak a negyede hajszolná Putyint a vereségig. Márpedig az ukránok ezt akarják – töretlen, sőt fokozott nyugati támogatással –, és Biden addig folytatná a háborút, „amíg csak szükséges”. Ő békésen harcolna tovább, míg Trump – megérezve az idők szavát – inkább harcosan békít, a harmadik világháború rémképét emlegetve és az úgynevezett mélyállam által mozgatott államapparátus megtisztítását követelve. Biden csak komoly arcvesztéssel tudna visszalépni az álláspontjáról.

Ahogy a legtöbb amerikai nem filmszínész vagy sztársportoló, úgy a legtöbben a fegyvergyártók és energiavállalatok igazgatótanácsában sincsenek jelen. Az ukrajnai háború nem az átlagamerikaiak, hanem az amerikai elitek érdeke. Trumpnak – aki a 2016-os választáson négy százalékot kapott Washingtonban, míg Hillary Clinton 91-et – máshol vannak a szavazói. Ők alakulnak a csendes háborúellenes többséggé, mégpedig nem pacifista megfontolásból, hanem a józan eszükre hallgatva, a saját érdekükben, szembeszállva a médiából, a tömegkultúrából áradó folyamatos vakítással.

Ugyanígy gondolkodik, és ezért a mielőbbi béke pártján áll a világ számos országának közvéleménye, a „globális többség” is. Noha a politika asztalánál a globális nagyok és kicsik nem ugyanúgy foglalnak helyet, mégse gondoljuk, hogy a NATO-ból áll a világ! Sőt a nagyok közül a NATO-tag Törökország is békepárti – ők az egyetlenek, akik (a gabonamegállapodással) bármi békéltetést fel tudtak mutatni egy év alatt –, a kínaiak pedig egyenesen béketervvel készültek. De a tengerentúlon is hallani már új hangokat. „A fenyegetés ma a saját uralkodó osztályunktól származik – azoktól, akik a legszenvedélyesebben és leghangosabban támogatják, hogy pénzt és fegyvereket küldjünk Ukrajnába” – ezt küldi szét amerikai ismerősöm a közösségi oldalán. Folytassa csak, Trump!

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök a Konzervatív Politikai Akció Konferencián (CPAC) a Maryland állambeli National Harborban 2023. március 4-én. A konferenciát évenként megrendezi az Amerikai Konzervatív Unió befolyásos republikánus, konzervatív politikusok és értelmiségiek részvételével (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

Tizenkét héttel később

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Kik követik Magyar Pétert?

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.