idezojelek

Amerika a barátunk

Az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete vajon szimplán ostoba, vagy megfelelő helyen kiképzett provokátorként szándékosan sérti naponta vérig a magyar társadalom jelentős részét?

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó
Cikk kép: undefined
2023. 04. 22. 6:00
Fotó: AFP

Mostanában sokat gondolkodunk barátaimmal azon, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete vajon szimplán ostoba, vagy megfelelő helyen kiképzett provokátorként szándékosan sérti naponta vérig a magyar társadalom jelentős részét. Megnyilvánulásai oly mértékű tudatlanságra utalnak történelmünkkel, a magyar néplélekkel kapcsolatban, ami még egy politikai kinevezett esetében is megdöbbentő. Ennél azért jobb felkészítést szoktak kapni a diplomaták a fogadó országról. Ezért hajlunk többen arra a következtetésre, hogy Pressman úr nem nagykövetnek érkezett, akinek feladata a két ország kapcsolatainak fejlesztése, a szövetségesi viszony elmélyítése és a nemzetek kölcsönös tiszteleten alapuló barátságának erősítése lenne. 

Valójában politikai aktivistaként, a számára ellenszenves nemzeti kormány megbuktatására szövetkezett a Biden-adminisztrációval.

Elég, ha csak a napokban indított s általa finanszírozott plakátkampányra gondolunk, aminek már Kárpátalján is megjelent egy még otrombább, még súlyosabb történelmi tévedésből kiinduló hazug változata. Már az is vérlázító volt, hogy az ’56-os forradalmárok sza­vait vette a szájára a mai ukrán helyzettel megvont teljesen hamis párhuzam kedvéért, de ezt azzal fokozni, hogy a Szovjetunióból kifelejti az akkori ukránokat, és csak az oroszokra fogja a magyar szabadságharcosok legyilkolását, ráadásul elhallgatja az ukrajnai oroszok elleni gaztetteket, egyenesen gyomorforgató. De jól illeszkedik ebbe a sorba a kizárólag felszabadítónak titulált, a megszállást lazán elhallgató dicsőítése a szovjet vöröshadseregnek, és az antiszemita megnyilvánulásairól hírhedtté vált Gyöngyösi Márton kipája és megvacsoráztatása is szerecsenmosdatás céljából. 

Bármelyiket tekintjük, először az jut eszünkbe, ez az ember nem tudja, hol van, nem fogja fel, mit beszél, nincs tisztában tettei jelentésével és jelentőségével.

De rögtön ezután felmerül az is, nagyon is jól tudja, mivel lehet feszültséget generálni, mivel képes uszítani, hogy alátámassza azt a szemenszedett hazugságát, miszerint elharapóztak hazánkban az Amerika-ellenes indulatok, túl sok ellenséges hang kerül nyilvánosságra, amire már a tengerentúlon is felfigyeltek. Nyilván abban reménykedik, hogy megfelelő ellenlépések érkeznek otthonról, ami aláássa végre a kormány népszerűségét.
El kell azonban keserítenünk a bajkeverő aktivistát. A Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából kiderül ugyanis, hogy a magyar társadalom többsége fontos szövetségesként tekint az USA-ra. 

A magyar választók 26 százaléka elégedett a magyar–amerikai kapcsolatok jelenlegi szintjével, negyven százalék pedig még szorosabbra fűzné, s mindössze a magyarok 16 százaléka vélekedik úgy, hogy inkább lazítani kellene rajta.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem gondoljuk, hogy a présember ettől hamut szór majd a fejére, bocsánatot kér és hazatelefonál, ne keresgessenek ellenünk újabb lehetőségeket a beavatkozásra. De azt reméljük, hogy zavarkeltései minőségén kénytelen-kelletlen kicsit javít majd. Annál is inkább, mert a plakátkampánya pont az ellenkező hatást váltotta ki, mint amit feltehetően szeretett volna vele elérni. Az akciót ugyanis a magyarok többsége nem tartja elfogadhatónak, és csak minden negyedik megkérdezett nyilatkozott úgy, hogy kampányoljon nyugodtan a nagykövet. 

Még az ellenzéki szimpatizánsok harmadának is az a meglátása, nem kellene ily módon hergelni a magyarokat. 

Tudomásul kellene vennie inkább, hogy az utolsó ukrán katona elestéig vívott proxyháborújukkal az oroszok ellen soha nem fogunk egyetérteni. De ahogy a miniszterelnök fogalmazott egy rádióinterjúban, egy ilyen régi és mély barátságnak ezt a kis ellentétet ki kell bírnia.

Borítókép: David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete (Fotó: AFP)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

A kihívás

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.