idezojelek

Buktassuk le a bűvészt!

Köszönjük a brüsszeli tanácsokat, de a nagyhatalmi játszmák oltárán sem áldozzuk fel magunkat.

Kiss Gergely avatarja
Kiss Gergely
Cikk kép: undefined
Fotó: JAKUB PORZYCKI

Azt, hogy Brüsszelből csak úgy záporoznak ránk a „jobbnál is jobb tanácsok”, már megszokhattuk. A nagy megszokásban azért rögzítsük magunkban: ha mindent megfogadnánk, „beledöglenénk”. Most szándékosan nem idézem fel a régi viccet, amely a kiváló ötletek és a fogyó libák összefüggéséről szól.

Az okosok testülete most nem valami újat varázsolt elő a cilinderből, hanem régi trükkökkel igyekszik elkábítani minket. Töröljük el a rezsicsökkentés politikáját, és akkor majd az államháztartás is kivirul. De mi csak nézzünk bátran a függöny mögé, és buktassuk le a bűvészt! Az Európai Bizottság több mint tíz éve azon dolgozik, hogy leépíttesse a lakosságot védő rezsiszabályt. Az sem számít, hogy ez az előadás már megbukott. Ne beszéljünk rébuszokban: a Magyarország ellen korábban indított brüsszeli eljárás – többéves jogi procedúra után – a bíróságon is hamvába holt.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyugodtan el lehet játszani a gondolattal, hogy mi lenne akkor, ha egyszer csak megszűnne a rezsicsökkentés politikája. A jövőt világosan megmutatja a múlt. A számok világosan láttatták, hogy mi történt az Orbán-kormány 2010-es hatalomra jutása előtt. A balliberális kormányok gondolkodás nélkül gazsuláltak Brüsszelnek, majd ennek következményeként 2012-re azoknak a háztartásoknak az aránya, amelyek anyagi nehézség miatt nem tudták befizetni a rezsit, elérte a 25 százalékot. Azoké pedig, amelyek nem tudták kellő mértékben felfűteni otthonukat, 15 százalékra nőtt. Abban az időben egy átlagos magyar háztartás többet költött az otthona fenntartására, mint élelmiszerre. Ezek számok, de a számok mögött emberek, sorsok húzódnak meg. Nem statisztikára megy a játék.

 

Most ennél is rosszabb lenne a helyzet. Energiaválságtól szenved az egész kontinens. Kevesebb energia áll rendelkezésre, ráadásul drágábban. 

 

Most nem a rezsicsökkentés megszüntetésére, hanem éppen annak megerősítésére van szükség. Ezt az emberek is tudják, meg kell nézni a közvélemény-kutatásokat. Miért vezet még mindig utcahosszal a Fidesz–KDNP csapata a többiek előtt? Azért, mert olyan kormánya van Magyarországnak, amely már több mint 13 éve a magyar emberek érdekeit tartja szem előtt. Nem Brüsszelét és nem is a gátlástalan multinacionális cégekét. S nem vesz részt a háttérben húzódó nagypolitikai játszmákban.

Az Európai Bizottság jelenlegi vezetése ráadásul alattomos is. Visszatartja a hazánknak járó forrásokat, holott a helyreállítási alap keretéből jelentős összegeket lehetne az energiafüggetlenség és az ellátásbiztonság erősítésére fordítani. A magyar kormány programja ezt tartalmazza. Erre nem adják oda a pénzünket. A helyreállítási tervben olyan fejlesztések szerepelnek, amelyek visszaszorítják a káros anyagok kibocsátását a megújuló energiák alkalmazásával. A legszegényebb társadalmi csoportok előtt pedig megnyílhatna az út a drága és környezetszennyező fűtési rendszerek kiváltása előtt a fenntartható és kedvezőbb árú megoldásokkal. Szintén juthatna uniós pénz a geotermikus energia nagyobb arányú növelésére. De nem, Brüsszel elzárja a pénzcsapokat, mert azt várja, hogy „haljon szomjan” az Orbán-kormány. Magyarul: a magyar emberek.

Elkészült a jövő évi költségvetés. A védelem költségvetése. Ez a háború és a szankciós politika őrületében is fenntartja a rezsicsökkentést. Úgy, hogy az államháztartás helyzete is nagyot lép az egyensúly felé. Köszönjük a brüsszeli tanácsokat, de a nagyhatalmi játszmák oltárán sem áldozzuk fel magunkat.

Borítókép: illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

A kihívás

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Szembeszállni a sátánnal

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.