idezojelek

Háború idején

Nemcsak a gazdasági viszonyok, a politikai kapcsolódások, a hírközlés, de immáron a terrorizmus is globális.

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László
Cikk kép: undefined
Fotó: Kirsty Wigglesworth

Gyermekkoromban az volt a szomorú szenzáció, ha három-négy palesztin feljutott egy repülőgépre, foglyul ejtette az utasokat és a legénységet, majd egy-két napos tárgyalás után vagy túlélték a borzalmakat, vagy nem. Emlékszem, dermedten néztük a híradót, valahogy hihetetlennek tűnt, hogy terroristák merészkedtek békés utazók közé. Ma, negyven évvel később ugyanebben a konfliktusban ott tartunk, hogy palesztin fegyveresek felkoncolnak 1200 izraelit, majd a válaszcsapásban máris meghalt ugyanennyi palesztin, arról nem beszélve, hogy 

a Gázai övezet ostroma csak most kezdődik. Hogy azután mi lesz, arról még korai szólni, de illúziókat semmiképpen ne tápláljunk magunkban.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogy mi történt a világban? Legfőképpen az, hogy nemcsak a gazdasági viszonyok, a politikai kapcsolódások, a hírközlés, de immáron a terrorizmus is globális. Sőt: ami kicsiben, helyben zajlik, annak is mélyre ható, azonnali globális következményei vannak. 

Ma a palesztin–zsidó szembenállás elsőrendűen fontos a nagyok, Washington, Brüsszel, Moszkva, Peking számára, de Teheránban, Kairóban, Bejrútban és Damaszkuszban is mozgásba hozhatja a csapásmechanizmusokat.

 Ahogyan Párizsban, Londonban, Berlinben, Nyugat-Európában is. A terrorizmus ma már gyakorlatilag mindenkit fenyeget a világban. Ahol muszlimok és zsidók élnek, ha csak kevesen is, esetleg az adott államnak egyszerűen létezik valamifajta viszonya a konfliktushoz, természetes háborús célpont. Ebből a helyzetből kitörni aligha lehet, a Közel-Keleten soha nem lesz béke. Illetve csak akkor, ha az egyik közösség felszámolja a másik ellenállását (erre persze semmi esély), vagy egy újabb globális kihívás elsöpri a háborúzó feleket a maguk problémáival együtt (erre pedig alighanem még várni kell).

Így aztán az ember fásultan, tanácstalanul szemléli a közel-keleti véresőt, és alapvetően undorodik az egésztől. Mert undorító, hogy ártatlan gyerekeket, nőket, öregeket gyilkolnak meg módszeres alapossággal. Hogy a bosszú az egyetlen jog, és tárgyalni jelenleg tényleg nem érdemes, mert nincs miről. Hogy párhuzamokat felállítani, jó példákat bemutatni teljességgel felesleges (ez ugyanis a Közel-Kelet, nem Észak-Írország, Dél-Tirol vagy Baszkföld, ahol valamilyen megoldást csak találtak a háborúzó felek beleegyezésével). 

Egyetlen momentumra azonban figyelnünk kell: hogy hazánkat ne érje el a pusztító örvény.

 Hogy zsidó származású, vallású honfitársainknak ne kelljen rettegniük csak azért, mert annak születtek, aminek. És hogy ne legyen vérszivattyú Budapest egyetlen zsinagógája, vendéglője, emlékhelye sem, hanem háborítatlanul, békében élhessünk tovább – valahányan.
Ezt a biztonságot jelenleg egyetlen politikai erő biztosítja Magyarországon: az Orbán-kormány, illetve a Fidesz–KDNP politikai közössége. Mert – hogy őszintén beszéljünk – az üresen moralizáló baloldal, a kurucinfós szélsőjobboldal, a különféle viccpártok nemigen szednek virágokat a cselekvés mezején. Következésképpen semmit nem szabad rájuk bízni, ha tényleg fel akarunk készülni a jövendő időszak megpróbáltatásaira. Ezt azok is tudják, akik egyébként nem jobboldaliak, hiszen a politikai locsifecsi és az életbe való kapaszkodás az ő életükben is két külön kategória. Mindezekre majd akkor is emlékezzünk, amikor újabb vádakkal és hazugságokkal árasztják el közéletünket azok, akik most, a vérfürdő napjaiban hallgatnak, mint a sír, merthogy konkrétan fogalmuk sincs, mit és miért kellene tenniük.
 

Borítókép: A palesztinok mellett tüntető emberek Londonban 2023. október 9-én (Fotó: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A megoldás Budapesten: Szentkirályi Alexandra

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.