idezojelek

Feladat

A nemzetközi sajtó megfelelő időközönként felhördül, hogy Emmanuel Macron és Orbán Viktor találkozik.

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
Cikk kép: undefined

A nemzetközi sajtó megfelelő időközönként felhördül, hogy Emmanuel Macron és Orbán Viktor találkozik, és utólag azt mondják, jó és gyümölcsöző megbeszélést folytattak. Mert Macron a kedves, liberális, européer feliratú dobozba került a sajtó szemében, a magyar kormányfő pedig a szélsőjobboldali diktátor feliratúba. Ezekből a dobozokból nem lehet kijutni, rájuk van szögezve a tetejük, ugyanis így sokkal-sokkal könnyebb az élet, nem kell gondolkodni, a világ olyan egyszerű, mint valami amerikai akciófilmben.

Mi azért árnyaljuk a képet. Az Európai Unió épp azért lehet elméletileg sikeres, mert tárgyalások során kialakul a végső, közös akarat, és ehhez minden tagállam hozzájárul, elmondja a véleményét. Természetesen vannak, akik határozottabbak érdekeiket hangoztatva, mások inkább meghúzódnak a székükben, és abban bíznak, hogy kikaparják nekik a gesztenyét az aktívak. 

Pontosan lehet tudni, hogy Magyarország nem támogatja Ukrajna uniós csatlakozásának elkezdését, így azok, akik hasonlóképp gondolkodnak, nem állnak ezzel elő, csak magukban örülnek, hogy ezzel nem kell foglalkozniuk.

Az unión belüli egyeztetések nagyon kacifántosak és rengeteg szereplőt érintenek, igazi mesternek kell lennie annak, aki átlátja az összefüggéseket, és érvényt tud szerezni saját törekvéseinek. Orbán Viktor pedig egyértelműen ilyen alkat, ahogy Emmanuel Macron is. Épp ezért teljesen értelmetlen meglepődni azon, hogy a két vezető rendszeresen találkozik egymással, és egyikük sem idegenkedik a másiktól.

Itt ugyanis pragmatikus gondolkodást látunk, olyan vezetőket, akiknek van elképzelésük a jövőről és a távlatokról. Nem kérdéses, hogy nem ugyanazt a jövőt képzelik el a közösségnek, de a határozott álláspont és a tenni akarás azt eredményezi, hogy meg tudják találni a közös nevezőt, s így meg tudják mozgatni a túlságosan is magába forduló, mozgásképtelen Európai Uniót. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Magyarország valóban nem tartozik a tehetős és hatalmas európai országok közé, de dinamizmusa, valamint miniszterelnökének személyisége feljogosítja arra, hogy komolyan vegyék. 

Eszmei szinten Orbán Viktor igenis meghatározza az uniót, ahogy a magyar–francia kapcsolat is fontos, egyre fontosabb uniós szinten. Franciaország nagyon súlyos helyzetben van az ellenőrizetlen migráció következményeként, Magyarország pedig éppen a francia modell bukását figyelembe véve dönthetett úgy, hogy ebbe az utcába semmiképp sem megy be.

Németország döntésképtelensége mindkét ország számára kihívást jelent, ha Európa motorja köhög, azt az egész közösség megérzi, de ez azért nem egy autó, amely motor nélkül leáll. A 27 tagú csoport kiváltja a központi hajtóerőt, új megoldásokat keres, s reméli, hogy előbb-utóbb magára talál Németország is. A közös munka nem jelenti a rivalizálás megszűnését, ahogy a rivalizálás pedig nem jelenti a rossz kapcsolatokat. 

Egyszerűen el kell fogadni, hogy Magyarország és Franciaország érdekei, lehetőségei és jelenlegi állapota más, de rengeteg ügyben tökéletesen kiegészítik egymást. Ha ugyanilyen pragmatikusan fogná fel a munkát az Európai Bizottság vagy a lobbisták gyülekezetévé torzult Euró­pai Parlament is, máris sikeresebb lehetne a nagyszabású kísérlet. 

Amíg viszont nevenincs, egymással tökéletesen helyettesíthető jelentéstevők hisztériáját kell olvasnunk a magyar jogállamiságról, s ennek eredményeként a saját pénzünket sem kapjuk meg brüsszeli aggályok miatt, addig nem lehet hatékonyságról beszélni.

De 2023 végén ilyen Európa. Mi pedig épp ezért nem bújhatunk meg a padsorokban, hátha nem vesznek észre. Nekünk feladatunk van, és azt mindenképp el kell végezni.

 

Borítókép: Orbán Viktor és Emmanuel Macron találkozója (Forrás: facebook.com/orbanviktor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szőcs László avatarja
Szőcs László

Nem akarunk woke-keltetőt Józsefvárosban

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

Törékeny porcelán

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Az ABBA-tól a nem bináris senkiig

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Menetelünk az atomháborúba

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.