idezojelek

Volt, nincs

Nagyot ment a napokban Karácsony Gergely, a mi Wishről rendelt főpolgármesterünk. Több mint ötven járatot csúcsidőben ritkítottak.

Schmidt Gábor avatarja
Schmidt Gábor
Cikk kép: undefined
Fotó: Csudai Sándor

Nagyot ment a napokban Karácsony Gergely, a mi Wishről rendelt főpolgármesterünk. Több mint ötven járatot csúcsidőben ritkítottak, aminek a bejelentését a BKK tanítanivalóan baltázta el, és amikor a cég vezetője a tévében ismerte el, hogy hibáztak, főnöke, Budapest első embere ugyanott próbálta elmagyarázni, hogy dehogy. Ritkítás nincs, nem is volt. 

Mindössze a BKK szenzoros adatok alapján kapacitást szeretne bővíteni ott, ahol szűkös, és levenni ott, ahol többlet van.

 Jó is, hogy kiderült, az utazóközönség fene nagy jó dolgában el volt kényeztetve ezekkel a többletekkel, ideje az átcsoportosításnak. Volt többlet, nincs többlet. Nem is fáj, azt csak úgy érezni tetszik.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hasonló módszerrel dolgoztak Karácsonyék a városházi kincstárban is. 

A Tarlós-időszak végére felhalmozott 200 milliárdnak nyoma sincs, hiába döntenek rekordokat a helyi adóbevételek, időnként bejelentik, hogy a kormány miatt már csak pár hétre van pénz, és jön a csőd.

 Volt pénz, nincs pénz. Járatritkítás tehát nincs, viszont kampány van. Szűk öt hónap múlva európai parlamenti és önkormányzati választások lesznek. Karácsony szerint viszont ellenük folyik kampány. Emiatt firtatja a Jobbik – és ebben támogatja a Fidesz –, hogy vizsgálóbizottság vizsgálja, volt-e korrupció a Lánchíd felújítása mögött. Talán emlékszünk, Karácsony Gergely szerényen csak csodát emlegetett a felújított, de ­autók számára továbbra is tiltott Lánchíd átadásán. Valóban csoda, hogy elkészült, hogy Karácsonyék gyanúsnak tartották és újrakezdték a Tarlós-időszakban előkészített beruházást, végül sikerült ugyanazt a céget megbízni, mint korábban. 

Annyi volt mindössze a változás, hogy a hídfelújítás megdrágult, a Széchenyi téri villamosalagút és a Váralagút felújítása viszont kimaradt a beruházásból. Volt, nincs.

A hídfelújító cégnél egyébként nemrégiben az adónyomozók kutakodtak, igaz, egy teljesen más ügyben. Egy több száz millió forintos számlagyár ügyében a NAV Bűnügyi Főigazgatósága különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással gyanúsította meg Vig Mór jogászt, aki emiatt november óta előzetesben van és történetesen az Amnesty International Magyarország igazgatójának, Vig Dávidnak a testvére. Mit lehet erre mondani? Ezek a fránya véletlenek. Kis ország, kis szakma, nagy család. Gondolhatnánk, Karácsony érzi a vesztét, hiszen már a mikroadományok meséjét is nehezen lehetett elhinni, ezért vészforgatókönyvként Brüsszelt veszi célba, felugorva a Párbeszéd európai parlamenti listájára. 

Ezzel azonban alaposan melléfognánk, hiszen kizárt, hogy az évek óta stabilan nulla százalékra mért, mégis régóta a Parlamentben hangoskodó formáció egyetlenegy képviselőt is juttatna az EP-be, nemhogy ötöt. Alighanem mindössze ennyien maradtak.

A főpolgármesternek amiatt is egyre kevesebb ideje jut a papíron általa vezetett városra, mert ő maga próbál összetákolni Budapesten valamiféle baloldali együttműködést, de még az sem biztos, tartanak-e ismét helyi előválasztásokat, mindenhol lesznek-e közös jelöltjeik, bár ez valószínűleg csak őket érdekli. Azon a térfélen egyedül Gyurcsányéknak nem kell izgulniuk, az ellenzéki minipártoknak a túlélés a tét, Karácsonynak pedig az, kihúz-e még egy főpolgármesteri ciklust. Elvégre az is jobb, mint elmenni valahová dolgozni. Karácsony az elmúlt ötéves teljesítménye ellenére komoly esélyesnek számít. Kérdés, hogy mire vezet a több ezer embert érintő és bizonytalanságban tartó Budapest-bérlet ügyben folytatott szerencsétlenkedése, a Vitézy Dáviddal folytatott, egyre élesebb cicaharca, és lesznek-e még olyan házkutatások, ahol előkerülhetnek érdekességek.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester és a Lánchíd (Fotó: Csudai Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Hogyan tovább, Ferencváros?

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Nem akarunk woke-keltetőt Józsefvárosban

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

Törékeny porcelán

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Az ABBA-tól a nem bináris senkiig

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.