idezojelek

Szuperpéntek

Hazánk nemet mond a migrációra, a háborúra és a genderideológiára. A hivatalos Amerika igent ugyanerre a háromra.

Szőcs László avatarja
Szőcs László
Cikk kép: undefined
2024. 03. 07. 5:00
Fotó: Koszticsák Szilárd

Ritka egyhangú az idén az amerikai előválasztási szezon; Joe Biden elnök és Donald Trump látszólag nyílegyenesen halad újabb novemberi összecsapásuk felé. Érdemi ellenfelekre a saját oldalukon nem akadtak. Hivatalban lévő elnök általában nem is találkozik érdemi belső kihívóval, de Trumpnak sem okozott gondot volt nagykövete, Nikki Haley legyőzése. Utóbbi tegnap ki is szállt a versenyből. 

A republikánus tábor belső viszonyaival kapcsolatban lényeges, hogy elsöprő többségük a Tegyük újra naggyá Amerikát! és Amerika az első jelszavait a névjegyévé tett exelnök harcos jobboldaliságát követeli vissza. Ezt erősítette meg a mostani „szuperkedd” is, amelyen tarolt Trump. A 2020-as választás remake-je mégsem száz százalék. 

Trump tárgyalótermekben folytat szerteágazó küzdelmet, bár éppen a héten fontos sikert könyvelhetett el: a washingtoni legfelsőbb bíróság jogértelmezése szerint nem lehet kihagyni a nevét a szavazólapokról a 2021-es capitoliumi zavargásokban vélelmezett (!) szerepe miatt. A mentálisan egyre ijesztőbb mértékben hanyatló Biden pedig a következő hónapokban leginkább önmagával hadakozik. Nem lehet kizárni, hogy a sajátjai mégis bedobatják vele a törölközőt; egy új jelölt érdemben változtatná meg a választási kampány dinamikáját.

Akárhogy is, nem rajtunk, külföldieken múlnak ezek a dolgok. Még nyolc éve közöltük a vicces hírt, miszerint a német közgazdászok több mint kilencven százaléka Hillary Clintonra voksolna Trump ellenében. A végeredmény ismert. 

Az Egyesült Államok elnökét az átlag amerikaiak választják, nem pedig az elit; Washington fővárosban Trump annak idején mindössze négy százalékot kapott Clintonnal szemben. 

A világ „csak” szembesül az amerikai döntés következményeivel, most majd például azzal, hogy az ukrajnai háború pusztító két éve után a békepártiak kerekedhetnek-e végre felül. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Véleményünk azért nekünk, magyaroknak is van. Egy friss közvélemény-kutatásból az derül ki: honfitársaink abszolút többsége szerint hazánk Trump visszatérésével járna jobban, nem pedig Biden hivatalban maradásával. Figyelemre méltó, hogy a budapestiek relatív többsége, sőt a baloldali szavazók negyede is a republikánus politikust pártolja.

A magyar kormány nem csinál titkot abból, hogy ugyancsak ezen a véleményen van. Nem is juthatott más következtetésre. 

Nemcsak azért nem, mert Trump elnöksége alatt alakultak a legjobban a felsőszintű magyar–amerikai kapcsolatok. Hanem azért is, mert a Biden-kormány Budapestre küldött nagykövete – alighanem washingtoni főnöke jóváhagyásával – diplomáciai mekkmesterként még annak az alapjait is gondosan aláásta, hogy legalább konstruktív párbeszéd legyen a gyökeresen eltérő politikát folytató két ország között. Hazánk nemet mond a migrációra, a háborúra és a genderideológiára. A hivatalos Amerika igent ugyanerre a háromra.

 

De a novemberi elnökválasztás után változás következhet. Ezt szem előtt tartva szervezték meg Orbán Viktor és Donald Trump e heti floridai találkozóját – nevezhetjük ezt szuperpénteknek, noha a már említettek miatt egyfajta párhuzamos diplomáciáról, konzervatív kapcsolatépítésről van szó. 

Trump tisztség nélkül is a globális jobboldal legjelentősebb alakja, a magyar kormányfő pedig az uniós tagállamok legrégebben hivatalban lévő vezetője, az európai jobboldal legkarakteresebb és legellenállóbb személyisége. A velük kapcsolatos vélemények sokfélék ugyan, ezek azonban tények. A The Washington Times úgy fogalmaz véleménycikkében: a világnak 2025-től is szüksége lesz kettejük szövetségére. Trump beiktatásának napján Pressman nagykövetnek is szednie kellene a sátorfáját.

 

Borítókép: Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök megbeszélést folytat a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2019. május 13-án. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.