Trump és Orbán a szabadság helyreállításának katalizátora lehet világszerte

Fontos dolgok történtek a héten az Egyesült Államokban. A szövetségi Legfelsőbb Bíróság egyértelmű üzenetet küldött azoknak a progresszíveknek, akik nem szeretik tiszteletben tartani a demokratikus hagyományokat, a szuperkedd és Nikki Haley visszalépése után pedig Donald Trump volt amerikai elnök vált az egyetlen valószínű republikánus elnökjelöltté.

2024. 03. 06. 22:55
Borítókép: Az Alapjogokért Központ Szuperkedd: a döntés napja címmel tartott beszélgetése (Fotó: Kónya Rita)
Borítókép: Az Alapjogokért Központ Szuperkedd: a döntés napja címmel tartott beszélgetése (Fotó: Kónya Rita)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szuperkedd: a döntés napja címmel tartott sajtóbeszélgetést az Alapjogokért Központ a We win, they lose című rendezvénysorozat harmadik állomásaként. Dan Schneder, az amerikai MRC Free Speech America alelnöke és Koskovics Zoltán az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője az amerikai demokrácia állapotáról és az idei elnökválasztás kérdéseiről beszélgetett.

A beszélgetés előtt Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ operatív igazgatója mondott köszöntőt, amelyben kiemelte, hogy több fontos dolog is történt a héten az Egyesült Államokban. Az egyik a szövetségi Legfelsőbb Bíróság azon döntése, amellyel egyhangúlag elutasították azt, hogy valakit politikai alapon lehessen levenni a szavazólapokról. 

Ezzel helyreállították a jogállamiságot, és fontos üzenetet küldtek azoknak a progresszíveknek, akik nem szeretik tiszteletben tartani a demokratikus hagyományokat 

– emelte ki Törcsi Péter.

A másik fontos esemény a szuperkedd volt, amelynek során tizenöt amerikai államban tartottak előválasztást. Akadt olyan közülük, ahol Donald Trump volt amerikai elnök több mint 70 százalékpontos előnnyel győzött, míg Nikki Haley csupán egyetlen államban, Vermontban végzett az élen, ott is csekély különbséggel.

Törcsi Péter az Alapjogokért Központ Szuperkedd: a döntés napja címmel tartott beszélgetésén 
(Fotó: Kónya Rita)

Haley visszalépése után pedig világossá vált, hogy Donald Trump lesz a republikánus elnökjelölt, bár ez csak a nyári republikánus konvención válik csak hivatalossá. 

Ez nekünk, magyaroknak is fontos hír, hiszen nem mindegy, ki ül a Fehér Házban 

– hangzott el a beszélgetésen.

A magyar jobboldal és az amerikai konzervatívok gondolkodásában sok a közös pont, például az illegális bevándorlás elutasítása vagy a családok fontossága. Az amerikai konzervatívok ráadásul szeretnék, ha újra rend lenne a világban, ehhez viszont erőt kell tudni mutatni, ebben pedig a jelenlegi amerikai kormány nem jeleskedik, az Európai Unió vezetéséről nem is beszélve – hangsúlyozta az operatív igazgató.

Egyáltalán nem Joe Biden funkcionál az Egyesült Államok elnökeként

– mondta el Dan Schneider, az amerikai MRC Free Speech America alelnöke, hozzátéve, hogy Biden az arc.

Egy héttel ezelőtt azt mondtam volna, hogy valószínűleg nem ő lesz a [demokrata] elnökjelölt, de most úgy gondolom, visszatérek az eredeti véleményemhez, miszerint ő lesz a párt arca, de nem ő lesz az agy a kampány és egy esetleges elnökség mögött

– magyarázta a szakértő.

Arról a demokrata kísérletről, amellyel megpróbálták eltávolítani Donald Trumpot a szavazólapokról elmondta, hogy „sokkolónak” találta. A hivatkozási alap ugyanis a volt elnök lázadásban való állítólagos részvétele volt, csakhogy ezzel még csak meg sem vádolták bíróság előtt Donald Trumpot.

Ha a jogállamiság jelent valamit, akkor bárkit, akit törvénytelenséggel vádolnak, megillet a tisztességes eljárás

– hangsúlyozta Dan Schneider, hozzátéve, hogy a képviselőház által indított alkotmányos felelősségre vonási eljárás sem jutott el a tárgyalásig, és nem is mutattak be semmilyen bizonyítékot.

Ez azonban csak egy a volt elnök elleni jogi támadások közül. „Donald Trumpot kitalált vádakkal illetik”, amelyek nem a büntetőjogon, hanem elméleteken alapulnak – húzta alá a szakértő. Az egyetlen kivétel a dokumentumkezelési eset. Viszont ezt minden korábbi elnök megtette, és Trumpon kívül senkit nem vádoltak meg miatta, Joe Biden ellen sem indítottak eljárást. Viszont valószínűtlen, hogy az ügy az elnökválasztás előtt tárgyalási szakaszba jusson.

Az amerikai média már rég megszűnt valódi újságírásként működni, manapság csak a demokrata párt karjaként funkcionálnak

– hívta fel a figyelmet Dan Schneider, hozzátéve, hogy hasonló jelenség Európában is megfigyelhető.

Nincsenek titkos találkozók a média és a politikusok között, hogy közös stratégiát alakítsanak ki. Nincs szükségük titkos találkozókra. Ugyanazok a céljaik. Szinte úgy működnek, mint egy karmester nélküli kórus, mindenki tudja a feladatát

– vélekedett az amerikai szakértő.

További probléma, hogy a technológiai óriások, különösen a Google szándékosan eltemeti a konzervatív véleményeket és információkat, hogy balra tolja a közvéleményt.

Joe Bident azért tették meg elnökjelöltnek, mert mérsékeltebbnek tűnt, mint Bernie Sanders, akinek a szocialista nézeteivel az amerikai közvélemény nem tudott azonosulni. A demokratáknál a jelölt személye nem számít, a mögötte álló gépezet működtet mindent.

A demokratáknál nem számít a lényeg, csak az, hogy az illető megfeleljen bizonyos követelményeknek. Ilyen alapon megfelelő jelölt lehetne a demokratáknak Gretchen Whitmer michigani kormányzó, de ilyen lehet Gavin Newsome kaliforniai kormányzó is. Michelle Obama viszont aligha szeretne jelölt lenni, ugyanis egyszerűen nem szereti az embereket – mondja Schneider. Ami a jelenlegi alelnököt, Kamala Harrist illeti, ő rendkívül népszerűtlen, és gyakorlatilag semmiben sem ért el eredményt a hivatali ideje alatt.

A beszélgetés során természetesen szóba került Orbán Viktor miniszterelnök eheti amerikai útja. Dan Schneider szerint a magyar kormányfő erős vezető, aki tudja, hogy a vezetés a mögötte álló emberek erejében rejlik, és reményét fejezte ki, hogy ez szóba kerül a Donald Trumppal való találkozója során is, és hogy a két vezető a szabadság helyreállításának katalizátora lesz az egész világon.

Dan Schneider végezetül szót ejtett még a magyarországi CPAC-ről, amire idén harmadik alkalommal kerül sor, április 25-26-án. Mint elmondta, Magyarországon tökéletes helyszínt talált a rendezvény, az Alapjogokért Központ pedig az ország vezető jogi agytrösztjeként a legmegfelelőbb partner a szervezésben.

Borítókép: Az Alapjogokért Központ Szuperkedd: a döntés napja címmel tartott beszélgetése (Fotó: Kónya Rita)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.