„Szüksége van a világnak Trump és Orbán szövetségére 2025-ben és azt követően is”

Noha a világ különböző szegletéből származnak, ez a két vezető feltűnő hasonlóságot mutat a kormányzáshoz való hozzáállásukban, politikáikban és nemzeteikre gyakorolt hatásában – írja a The Washington Times hasábjain az Alapjogokért Központ vendégkutatója.

Forrás: The Washington Times2024. 03. 06. 8:18
ORBÁN Viktor
Budapest, 2024. március 5. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az éves nagyköveti értekezleten a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2024. március 5-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Donald Trump korábbi amerikai elnök találkozójáról cikkezik a sajtó a tengerentúlon is. 

A The Washington Times amerikai napilapban megjelent írásában az Alapjogokért Központ vendégkutatója, Bryan Leib azt írja: most már megerősítették a két politikus megbeszéléséről szóló híreket, Donald Trump és Orbán Viktor ezen a héten Floridában találkoznak.

Mint arról lapunk is beszámolt, március 8-án tárgyal a kormányfő Donald Trump korábbi amerikai elnökkel.

A szerző úgy fogalmaz: 

Noha a világ különböző szegletéből származnak, ez a két vezető feltűnő hasonlóságot mutat a kormányzáshoz való hozzáállásukban, politikáikban és nemzeteikre gyakorolt hatásában. Számos konzervatív értékhez igazodnak, különösen olyan kérdésekben, mint a hagyományos családi értékek, a vallásszabadság, valamint a progresszív szociálpolitikával és a véget nem érő háborúk finanszírozása elleni küzdelem.

A Bryan Leib megjegyzi: politikai személyiségük középpontjában az az elkötelezettség áll, hogy országuk és polgáraik érdekeit helyezzék előtérbe. Trump és Orbán egyaránt kihasználta a hagyományos politikával szembeni széles körben elterjedt elégedetlenséget, és a köznép bajnokaként mutatkozott be a megrögzött elitekkel szemben, akik woke ideológiákat szorgalmaznak a politikában, a médiában, az oktatásban és még sok másban.

Mindketten politikai kívülállókat képviselnek, akik egy korrupt rendszer ellen harcolnak.

Trump „Amerika az első” szlogenje egyoldalú külpolitikai megközelítést foglal magába, amelyet protekcionista kereskedelmi intézkedések és a többoldalú megállapodásokkal szembeni szkepticizmus jellemeznek. Orbán Viktor eközben egy hasonló szlogent választott, amely a magyar kultúra és értékek megőrzését hangsúlyozza a külső fenyegetésekkel szemben, amilyenek a bevándorlás és a globalizáció.

Miközben a világpolitika egyre viharosabb korszakában navigálunk, Trump és Orbán úr számára döntő fontosságú, hogy egy olyan globális koalíciót vezessenek, amely a konzervatív és hagyományos értékeket képviseli, mint a határbiztonság, a hagyományos nemek, a pazarló kiadások csökkentése és gyermekeink védelme az őrült ostobaságoktól – írja a szerző. Mint emlékeztet, néhány hete Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója a washingtoni CPAC 2024 főszínpadán arról beszélt, hogy Trump és Orbán újbóli együttműködésével hogyan lehetne békét teremteni a világ színpadán.

SZÁNTHÓ Miklós
Fotó: Koszticsák Szilárd

Ez a Trump–Orbán szövetség pedig sok támogatást kapna a világ más vezetőitől is, például Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöktől kezdve a holland Geer Wildersen és az olasz Giorgia Melonin át, az argentin Javier Mileiig és az el salvadori Nayib Bukeleig – emelte ki Bryan Leib.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az éves nagyköveti értekezleten a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2024. március 5-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)„

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.