idezojelek

A Ferenc, a Klára és a Péter

A magyar ellenzék jól bevált receptet alkalmazva próbálja meg lejáratni, elszigetelni a magyar kormányt.

Villányi Károly avatarja
Villányi Károly
Cikk kép: undefined
Fotó: Zoltán Havran

A magyar ellenzék jól bevált receptet alkalmazva próbálja meg lejáratni, elszigetelni a magyar kormányt. Ennek a lényege: a valóságmorzsák rendezése úgy, hogy abból egy nagy hazug képet felrajzolva hatékonyan lehessen gyengíteni az ország vezetését, rontani a pozícióit.

A valóságmorzsák jelen esetben a következők: Orbán Viktor többször tárgyalt már Vlagyimir Putyinnal, nem akarja leépíteni a Moszkvával kialakított gazdasági kapcsolatokat, károsnak tartja az Oroszországgal szembeni szankciókat, az orosz–ukrán háború relációjában pedig tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz. 

A nagy hazug kép pedig, amit az ellenzék belpolitikai és nemzetközi szinten mindebből felmázol, úgy néz ki, hogy Orbán Viktort a markában tartja, zsarolja az orosz elnök. A zászlót ebben a rágalomkampányban Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára viszi, ám jól láthatóan, egy erős tengelyt alkotva, besegít az akcióba Magyar Péter is.

Először vegyük sorra, mit érdemes tudni az egyik leghangosabb putyinozóról, Gyurcsány Ferencről, aki a belpolitikai hadszíntéren támadja a miniszterelnököt.

Gyurcsány volt az, aki 2007 decemberében nagyszabású kormányközi konzultációt hozott tető alá Budapesten. Az eseményt követően interjút adott a Rosszijszkaja Gazeta nevű kormánylapnak. (Már az interjú címe is sokatmondó: „A gyerekeim oroszul tanulnak majd”.) Elmondta továbbá, „ez évben a kölcsönös kereskedelmünk mértéke az 1980-as évekével vetekszik, amikor még létezett a Szovjetunió”. Hozzátette: „Gyakorlatilag az összes általunk felhasznált gázt Oroszországtól vásároljuk.” 

(Ennyit az akkori orosz–magyar kereskedelmi kapcsolatokról és a gázfüggőségről.)

De Gyurcsány volt az, aki kormányfőként számtalanszor találkozott azzal a Putyinnal, akit ma már diktátornak tart. Egy alkalommal, 2006 elején a saját otthonában, az Apró-villában, Dobrev Klárával fogadta az orosz elnököt. „Mikor lekísértem és elbúcsúztam tőle, a kézfogást követően gyorsan megölelt, úgy, ahogy ezt az európai politikusok többségével tesszük, hiszen velük évente négyszer, ötször találkozunk. De Putyin elnöknek ez volt az első ilyen gesztusa. Jólesett” – írta a megbeszélés után.

Gyurcsány volt az, akinek a miniszterelnöksége idején orosz kézre játszották a Mol jelentős – több mint húszszázalékos – részét.

Gyurcsány volt az, akinek a kormányfősége alatt bolgároknak álcázott orosz titkosszolgálati szakértők világították át a magyar elhárítás tisztjeit. 

(Csak egy kérdés. Melyik NATO-tag, illetve uniós ország hagyná ezt?)

És persze Gyurcsány volt az, aki még a bukását követően is találkozott Vlagyimir Putyinnal. A megbeszélés után – 2009 novemberé­ben – a következőket mondta: – Az állam- és kormányfők egy részével olyan közvetlen, emberi kapcsolatom alakult ki, amely túlmutat a korrekt politikai partnerségen.

Végül pedig Gyurcsány volt az, akiről a bukását követően a Kommerszant című gazdasági lap azt írta, ő lehet Gazprom tulajdonában lévő, Svájcban bejegyzett Déli Áramlat Rt. vezetője.

És akkor most nézzük, hogy mit lehet tudni arról a Dobrev Kláráról, aki az Európai Parlamentben támadja Putyin-barátsággal Orbán Viktort.

Dobrev Klára volt az, aki szívélyes kapcsolatban volt Vlagyimir Putyin exfeleségével, Ludmilla Alekszandrovnával. 

Dobrev volt az, aki számos eseményen közösen vett részt a hölggyel. 

Dobrev az, akinek édesanyja, Apró Piroska orosz internátusban nevelkedett. 

Dobrev az, akinek nagyapja, Apró Antal az 1956-os forradalmat követő megtorlások egyik főszereplője volt.

Magyar Péter pedig az, aki most ezzel a két politikussal, Gyurcsány Ferenccel és Dobrev Klárával közösen támadja Orbán Viktort egy hazug, orosz-, Putyin-bérencező kampányban.

Szép társaság.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc, Dobrev Klára és Magyar Péter (Fotó: MN-montázs – Havran Zoltán)

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Deák Dániel avatarja
Deák Dániel

Bábkormányt raknának a nyakunkba

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Szuverenitás? Nekünk? Minek?

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Élet helyett órák

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

A csúnya beszédtől a világháborúig

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.