idezojelek

Ki mit főzött…

A miniszterelnök egyértelművé tette, nem kíván ölbe tett kézzel arra várni, hogy majd valamikor Brüsszelben magukhoz térnek a sokat emlegetett bürokraták.

Kiss Gergely avatarja
Kiss Gergely
Cikk kép: undefined

Az Európai Unió versenyképessége olyan ütemben romlik, amelyet a magyar gazdaság egész egyszerűen nem bír ki. Ezt a mondatot Orbán Viktor fogalmazta meg nemrégiben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rendezvényén. A miniszterelnök azt is egyértelművé tette, miszerint nem kíván ölbe tett kézzel arra várni, hogy majd valamikor Brüsszelben magukhoz térnek a sokat emlegetett bürokraták, és egy füst alatt megoldják az összes problémát. Erre már csak azért sem kellene várni, mert a gondok jelentős részét éppen ők okozzák. Beszédes példa erre a büntetővámok esete.

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Századvég egyik elemzője hívta fel a figyelmet arra, hogy az Európai Bizottság lelkes vezetőinek nem ártana e tekintetben is az Egyesült Államokra figyelniük. Miután amúgy is szeretnek úgy táncolni, ahogy Washingtonból fütyülnek, ez igazán nem is esne nehezükre. Miről is van szó? Amerika esete kiváló példát mutat arra, hogy a büntetővámok egyvalamire biztosan nem alkalmasak: a saját vállalatok megsegítésére. A tengerentúli nagyhatalom indiai napelemimportja mindössze egyetlenegy esztendő leforgása alatt a hétszeresére emelkedett, a folyamat várhatóan itt meg sem áll. 

Az Egyesült Államok eredetileg azért vetett ki büntetővámot a kínai gyártókra, mert azzal saját cégeit kívánta támogatni az árversenyben. Kiderült azonban, hogy nem Kína az egyedüli ország, ahol olcsón lehet termelni, így India előretört.

Az Európai Unió most büntetővámokkal „óvja” a tagállamok autógyárait a kínai elektromos autók áradatától. Teszi úgy, hogy az európai autógyárak egymást túlkiabálva kérték, hogy ne bonyolódjunk Kínával kereskedelmi háborúba. A segélykérés süket fülekre talált. Egy banális példával megvilágítva ez kicsit olyan, mint amikor valaki akkor is „átkíséri” az idős bácsit az út túloldalára, ha éppenséggel ő nem akar átmenni. Csörtethetjük a kardot, piszkálgathatjuk a kínai sárkányt, de nem biztos, hogy túléljük, ha elkezd tüzet okádni. Nem az menti meg az európai autóipart, ha Kínával hadakozunk. Inkább azzal kellene valamit kezdeni, hogy az európai vállalatoknak ne kelljen ötször annyit fizetniük egy tonna kibocsátott szén-dioxid után, mint az amerikai és tízszer annyit, mint a kínai versenytársaiknak. Egyelőre ennyit a brüsszeli okosságokról.
Orbán Viktor határozottan jelezte, hogy Magyarország nem kíván a szakadékba rohanni. 

 

Ezért hirdette meg a miniszterelnök a gazdasági semlegesség politikáját. Azaz: mi döntsük el, kivel üzletelünk, ne másik hatalmi központon keresztül tegyük ezt.

Továbbá azzal üzleteljünk, akivel a leginkább megéri, vagyis a gazdasági hatékonyság, versenyképesség szempontját semmi ne előzze meg. Mindez mellett csak saját értékeink alapján tárgyaljunk, az ideológiai kérdéseket ne keverjük össze gazdasági kérdésekkel. És akkor itt most emeljük ki: ez nem jelenti azt, hogy Magyarország ki akar lépni az Európai Unióból! Aki ezt állítja, az vagy nem mond igazat, vagy valamit nagyon félreért. Magyarországnak a közösségen belül is van mozgástere, és ez akkor is igaz, ha Brüsszel politikai okokból zsarolásra használja a nekünk járó uniós támogatásokat.

Elkészítette a kormány azt az akciótervet, amely a magyar gazdaságnak ad új lendületet.

 Ennek részleteiről egyre több információt fogunk hallani a következő napokban, hetekben. Körvonalazódnak azok az intézkedések, amelyek közül a megfizethető lakhatás megteremté­sét, a bérek emelését és a kisvállalkozások megerősítését emelte ki első körben a kormányfő. Nem légvárról van szó, a lépések eredményét a jövő év első felében már látni fogjuk, és ahogy Orbán Viktor fogalmazott: a brüsszeliek meg egyék meg, amit főztek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

A halhatatlanságprojekt kulcsa Isten

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Völgybe zárt Hegyvidék

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Óvakodj a szellemi kútmérgezőktől!

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Orbán és Salvini a patrióták élén

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.