Honismereti alapmű

Szentgyörgyvölgyi Péter kötete egy olyan munka, amely megtanít nyitott szemmel járni a régi Magyarország területén.

Balázs D. Attila
2021. 12. 22. 22:58
Forrás: beol.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kalandozások a Kárpát-medencében című könyv olvasása olyan élményt ad, mintha vándorbotot fognánk, s néha meg-megállva végigbarangolnánk a régi Magyarország minden zegét-zugát. Kötetünk alapja a földrajz, a történelem és a művelődéstörténet hármasára épül, mindez pedig a honismeret kvintesszenciáját jelenti. A nagy tudású szerző mindehhez ráadásul számos helytörténeti érdekességet s irodalmi kapcsolódást is hozzászőtt.

Könyvünk vonalvezetése a Felvidék részletes bemutatásával indul Kárpátalján, Észak-Erdélyen és a Székelyföldön át Dél-Erdélyig, illetve a Délvidéken át Nyugat-Magyarországig. A hatalmas út során számos kisebb-nagyobb elcsatolt település fedi fel előttünk régmúltját, s helyenként közelmúltját is. Történelmünk nagy alakjai, elfeledett hősei, nagyasszonyai is felbukkannak a lapokon, miközben járjuk a régi vármegyék útjait. Az olvasó előtt pedig lassan egyértelművé válik, hogy Szentgyörgyvölgyi Péter személyében egy olyan (idő)utazóval állunk szemben, aki a Kárpát-medencében mindig nyitott szemmel jár, és mindent megjegyez, ami útjába kerül.

A történelmi korokba ágyazott tájleírások közel hozzák az olvasóhoz a régi magyar vidékeket. S ami különösen fontos, megérintik a fiatalt az éltesebb olvasóval együtt. Mint a szerző írja könyve elején, régen a gyermekek tökéletesen ismerték a földrajzot, Nagy-Magyarország térképe ott lógott a tantermek falán, így játszi könnyedséggel lehetett megtanulni a legtávolabbi vármegyék alapvető jellemzőit, a domborzatot, a vízrajzot és a településrendszert is. Aztán jött Trianon, és csak a remény maradt. Majd – mint Szentgyörgyvölgyi írja –, amikor a bécsi döntések után visszatért csaknem a fele az elcsatolt területeknek, akkor a MÁV indított „filléres” vonatokat Munkácsra, Kolozsvárra, Kassára, és az emberek úgy utaztak a visszatért területekre, mintha hazamentek volna. És ma is otthon kell érezzük magunkat a teljes Kárpát-medencében, mert erre történelmi jogunk van. Ezt sugallja Szentgyörgyvölgyi Péter újonnan megjelent, közel 270 oldalas könyve, amely – korábbi kiadványaihoz hasonlóan – a Belvárosi Polgári Szalonban tartott előadás-sorozata alapján született. A kötetet a szalon mellett a Szent István Társulat könyvesboltjaiban is érdemes keresni. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.