A magyar kormány minden NATO-kérést megfontol

1999. 11. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikeresnek ítélte Orbán Viktor miniszterelnök tegnap befejeződött ötnapos kanadai látogatását. A kanadai kormány visszaadta Magyarországnak Giorgio Vasari a Kánai menyegző című festményét, amelyet a kormányfő tegnap már a repülőtéren átadott a Szépművészeti Múzeumnak. Orbán Viktor elmondta: Kanadában aktuális téma a NATO nukleáris arzenáljának jövője, ezért beszélt a nukleáris eszközök telepítésének kérdéséről.Több mint ötven év után ismét Magyarországon látható Giorgo Vasari firenzei festő Kánai menyegző című képe. A kanadai kormány a Montreali Múzeumtól visszavásárolta, majd visszaadta a magyar államnak a képet, amelyet a küldöttség már tegnap haza is hozott. A repülőtéren a kormányfő és Hámori József kultuszminiszter aláírta azt a dokumentumot, amely alapján a kormány átadja a Szépművészeti Múzeumnak a festményt. A mintegy egymillió kanadai dollár értékűre becsült alkotás még a második világháború idején tűnt el a múzeumból. A képet egyébként csütörtöktől karácsonyig ingyenesen lehet megtekinteni a Szépművészeti Múzeumban. A miniszterelnök gazdasági szempontból is sikeresnek tartja látogatását, amelynek során két nagy volumenű beruházásról szóló megállapodást is aláírtak. – Az egyik megállapodás értelmében a Gresham-palotából a kormány reményei szerint két éven belül Budapest egyik legelegánsabb szállodája lesz. A másik szerződés egy új, dél-pesti városrész kialakításáról, fejlesztéséről szól. Mint ismeretes, a kormány ezen a területen, az expótelken kívánja felépíteni a Nemzeti Színházat. A szándéknyilatkozatot egyébként a Peter Munk magyar származású kanadai üzletember vezette TrizecHahn cég írta alá. Kanadában a miniszterelnök több alkalommal is találkozott az ott élő magyarság képviselőivel. Ezzel kapcsolatban elmondta: a magyar választójogi törvény „több sebből is vérzik”, hiszen nem szavazhatnak a nyugati emigrációban élő, magyar állampolgárságú személyek, valamint a Magyarországon élő, de a voksolás napján külföldön tartózkodó magyar állampolgárok sem. Hozzátette: a Határon Túli Magyarok Hivatalában folynak a munkálatok a határon túli magyarok szavazati joga helyzetének rendezéséről, de az ellenzéki pártok eddig nem támogatták a kormány ezirányú elképzeléseit. – A magyar kormány minden kérést megfontol, amely a nemzetközi közösségtől érkezik, s azután dönt – jelentette ki a miniszterelnök arra a kérdésére válaszolva, hogy egy kanadai lapnak adott nyilatkozata szerint válsághelyzet esetén a kormány kész megfontolni a NATO nukleáris fegyvereinek magyarországi telepítését. Hangsúlyozta: jelenleg nincs olyan válsághelyzet, amely indokolttá tenne egy ilyen felkérést, a témáról pusztán azért esett szó, mert Kanadában aktuális téma a NATO nukleáris arzenáljának jövője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.