A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Blair hadüzenete

Jotischky László (London)
1999. 11. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tony Blair a londoni Cityben tartott beszédében körvonalazta az Egyesült Királyság szerepét és helyzetét a világban. A brit miniszterelnök hadat üzent a konzervativizmus erőinek. Véleménye szerint az Egyesült Királyságnak hidat kell képeznie Európa és Amerika között.A brit miniszterelnökök minden év novemberében megtartják hagyományos beszédüket a City polgármesteri hivatalának dísztermében rendezett banketten. Ez a hagyományos miniszterelnöki eligazítás általában világpolitikai áttekintés Nagy-Britanniával a középpontjában, ám az utóbbi évtizedekben olykor fontos belpolitikai elemek is vegyülnek bele, kivált olyan pontokon, ahol a belpolitika szétválaszthatatlanul összefonódik a nemzetközi politikával. Tony Blair pártjának idei konferenciáján hadat üzent a konzervativizmus erőinek, és a gyengébbek kedvéért hangsúlyozta, hogy nemcsak a Konzervatív Pártnak, hanem – talán még inkább – a Munkáspárt maradi elemeinek, a „régi Munkáspártnak” is. Beszédét éppen ezzel a témával kezdte.Tony Blair megállapította, hogy vége a hidegháborúnak, amely a hagyományos szocializmus és a hagyományos kapitalizmus immár halott formái között dúlt, majd így folytatta: „továbbra is folyik azonban a küzdelem a progresszív és a maradi gondolkodásmód között, csak áttevődött a piaci törvények értelmezésének és alkalmazásának, a piacgazdálkodás módszereinek a területére”. Ez a kijelentés legalább annyira vonatkozott a hazai, sőt a kormánypárton belüli harcra új és régi között, mint a szélesebb, nemzetközi ideológiai vetélkedésre. Mi több, könnyen vonatkoztatható a nemzetközi szocialista és szociáldemokrata mozgalmon belüli ellentétekre is. Nagy-Britannia a második világháború óta keresi új szerepét, sőt keres új definíciót az egykori birodalmi anyaország identitása és szerepe helyébe. Ennek a keresésnek vége, mondta Tony Blair. Az új szerep világos, már kialakult: az Egyesült Királyságnak hidat kell alkotnia Európa és Amerika, az EU és a Brit Nemzetközösség között. Ez azonban csak úgy válhat valósággá, ha az ország fenntartás nélkül elfogadja jövőjét az Európai Unió kebelében. A gazdasági globalizáció elkerülhetetlen következménye a politikai globalizáció, amelyből egyetlen ország sem rekesztheti ki magát büntetlenül nemzeti függetlenségére hivatkozva. Tony Blair beszéde tanúságtétel volt a miniszterelnök azon hite mellett, hogy Nagy-Britannia helye az Európai Unió közepén, nem perifériáján van, ám egy szót sem szólt e központi helyzet egyik legfontosabb, legnélkülözhetetlenebb gyakorlati oldaláról, a valutaunióról. Ezen a téren mit sem változott a kormány hivatalos álláspontja: „igen, de még nem”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.