Egy ország 226 két valuta

Pálinkás Ferenc (Újvidék)
1999. 11. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jugoszláviában tegnaptól két fizetőeszköz van érvényben, de ha egészen pontosan akarunk fogalmazni, akkor ez csak az ország kisebbik tagköztársaságában, Montenegróban tekinthető törvényesnek. Podgorica hivatalosan is fizetőeszközzé nyilvánította a német márkát, míg Szerbiában, ahol az üzletkötések zöme szintén ebben a valutában történik, továbbra is a dinár a hivatalos pénz. A párhuzamos valuta bevezetésének lehetőségét a montenegróiak immár hónapok óta emlegetik, és valószínűleg azért hozták meg a döntést éppen most, mert a dinár csak az utóbbi húsz napban mintegy 30 százalékot veszített értékéből. Ennek ellenére a márka mégis a meglepetés erejével hatott, ugyanis alig egy héttel ezelőtt kezdődtek meg a tárgyalások a szerb és a montenegrói kormánypártok, a föderáció jövőjéről, és az első megbeszélések után mindenki úgy nyilatkozott, hogy közös érdek a közös állam megtartása. A döntés következményeit egyelőre még lehetetlen megjósolni. A jugoszláv fővárosban az első 24 órában gyakorlatilag semmilyen kommentárt nem lehetett hallani a hivatalos állami szervek részéről.Csak a jegybank elnöke erősítette meg azt, amit már korábban is mondott, nevezetesen, hogy a montenegrói pénzügyletek nem sokban befolyásolhatják a szerbiai pénzügyi helyzetet, ugyanis a kisebbik tagköztársaságban mindössze tízmillió márka értékű dinár van forgalomban. Ettől független belgrádi közgazdászok úgy vélik, hogy a jövőben Podgoricának nagy hatása lesz a márka feketepiaci árfolyamának az alakulására, ugyanis a valuták áramlását nem lehet megakadályozni. Egyébként a montenegrói kormány arról is határozott, hogy átveszi a jugoszláv jegybank funkcióinak egy részét, és ennek megfelelően megszabta a márka és a dinár közötti arányt is. Eszerint tegnaptól 1 márka 17 dinárt ér, ami lényegében megfelel a szerbiai feketepiaci árfolyamnak azzal, hogy Belgrádban hivatalosan 1 márka továbbra is csak 6 dinár. A szerb ellenzéki pártok többsége logikusnak tartja a montenegrói hatóságok döntését és nem tart attól, hogy ez még komolyabb feszültséget vált ki a Podgorica–Belgrád vonalon. Sőt, a Szerb Megújhodási Mozgalom szóvivője azt állítja, hogy Szerbiában is be kellene vezetni a kétvalutás rendszert, mert ez megakadályozhatná a hiperinflációt és stabilizálhatná a dinárt. A szerbiai pártokat azonban sokkal jobban izgatja az, hogy hogyan tudják kikényszeríteni a rendkívüli választásokat. Hat hét után nyilvánvaló, hogy a mindennapos utcai tüntetések nem hozták meg a várt eredményt, és az emberek lassan teljesen leszoknak ezekről a megmozdulásokról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.