A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Gondozott sírok

R. M.
1999. 11. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatójának irányítása alatt működő Hadisírgondozó Iroda november 15-től a HIM szervezeti egységébe sorolva, osztályként végzi tovább tevékenységét. Erdős László ezredes, az iroda vezetője a pákozdi emlékmű felavatása alkalmából tegnap sajtótájékoztatót hívott öszsze, ám mivel időközben a honvédelmi tárca közigazgatási államtitkára által aláírt átszervezési határozatot is kézhez kapta, a tájékoztató előtt tíz perccel azt az utasítást kapta, hogy nincs felhatalmazása a döntés közlésére. Szó sincs arról, hogy a minisztérium megszüntetné a hadisírgondozó irodát, csupán az elvégzett stratégiai felülvizsgálat következményeinek megfelelően a HIM szervezetében folytatja tovább tevékenységét – tájékoztatta lapunkat Erdélyi Lajos dandártábornok. A szóvivő cáfolta, hogy leállították volna a sajtótájékoztatót, erre egyébként is a mindenkori elöljárónak – jelen esetben a HIM főigazgatójának – van joga, az azonban tény, hogy Erdős Lászlótól fél órával a tervezett esemény előtt szereztek tudomást a média képviselőinek meghívásáról. A szervezeti változást az indokolta, hogy a különálló kis szervezeteket racionálisabban szeretnék működtetni, a Hadisírgondozó Iroda pedig a szükséges információkat a HIM-től szerezheti be, ezért a célszerűség is azt diktálja, hogy ebbe a szervezetbe besorolva folytassa munkáját – hangsúlyozta a szóvivő. Elmondta még, hogy személyi változásokról nincs tudomása. A Hadisírgondozó Iroda a rendszerváltozást követően jött létre azzal a céllal, hogy az első és második világháborúban életüket veszített katonáknak és polgári személyek, valamint a jóvátételi munkálatokra elhurcoltak földi maradványait felkutassák és méltó sírhelyük kialakításáról gondoskodjanak. A magyar kormány számos országgal írt alá kétoldalú megállapodást, amelyek közül példaértékű a Németországgal kötött kölcsönös egyezmény. Az orosz államadósság terhére elfogadott együttműködési megállapodás értelmében jött létre egyebek között a doni emlékmű, s a volt Szovjetunió területén sok százezer magyar áldozat földi maradványait kutatták fel, amelyek jelentős része Erdős László ezredes nevéhez fűződik. Az elmúlt hét végén a Pákozdon felavatott második világháborús áldozatok emlékhelye szintén a magyar állam négy évtizedes adósságát pótolta, azt, hogy a hozzátartozók több mint fél évszázaddal a második világháborút követően szeretteik jelképes sírjánál gyertyát gyújthassanak. A Németországi Hadisírgondozó Népiszövetségtől korábban Albert Schweitzer-emlékéremmel, két éve pedig a Német Szövetségi Köztársaság elnöke által adományozott kormánykitüntetéssel jutalmazták Erdős László tevékenységét, aki a változtatások miatt a Németországban kiemelkedő nemzeti eseménynek számító halottak napjára kapott korábbi meghívását lemondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.